Εκδήλωση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2014 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου, παρουσιάσθηκε (μεταξύ άλλων) η εργασία του Δημήτρη Ζαχαριάδη (Επίτιμου Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών) για την ερμηνεία της λειτουργίας και την χρησιμότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.


Την  εκδήλωση διοργάνωσαν σχολικοί σύμβουλοι  της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η Αστρονομική Φοιτητική Ομάδα.

            Όπως είναι  γνωστό η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τον αρχαίο αυτόν αστρονομικό – ημερολογιακό- μηχανικό υπολογιστή (και πλανητάριο) που χρησιμοποιούσαν πριν από 21 έως 23 αιώνες για να προβλέπουν τις θέσεις του ήλιου, σελήνης και τότε γνωστών πλανητών στον ουρανό, καθώς και  τις εκλείψεις του Ήλιου.

            Πρωτοποριακή τεχνολογία  αναπτύχθηκε για να αναπαρασταθεί ο Μηχανισμός  από τα κομμάτια που βρέθηκαν τυχαία σε αρχαίο Ναυάγιο το 1900 στα Αντικύθηρα.

            Πρωτοποριακή  και η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της λειτουργίας των 29 έως 35 γραναζιών (!) του Μηχανισμού, που δημιούργησε ο Δημήτρης Ζαχαριάδης ερμηνεύοντας πως  λειτουργούσε ο Μηχανισμός  και πως οι αρχαίοi  κατασκευαστές  κατάφεραν να αναπαραστήσουν  με κυκλικά γρανάζια την ελλειπτική τροχιά της Σελήνης (πάνω στην οποία κινείται άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα) με την πραγματικά εντυπωσιακή σύνδεση <<πίρος-σχισμή>>.

            Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, η εργασία αυτή με το αντίστοιχο βίντεο, θα αναρτηθεί ολοκληρωμένη στο διαδύκτιο , ως συμβολή στην επιστημονική έρευνα  για την πλήρη ερμηνεία  του Μηχανισμού.

            Που θα είχε φθάσει άραγε η Τεχνολογία και ο Πολιτισμός στον Πλανήτη μας αν  βάρβαροι επιδρομείς   και αυτοκρατορίες , δεν εξαφάνιζαν τις γνώσεις , τα εργαλεία και τα έργα όσων λαών κατακτούσαν ;

            Έχω την γνώμη ότι το ενδιαφέρον αυτό θέμα πρέπει να παρουσιασθεί  σε ευρύτερο κοινό σε μεγαλύτερο χώρο, για να μην μαθαίνουμε μόνο από ξένους ερευνητές  τα επιτεύγματα του Αιγαιακού Πολιτισμού πριν τουλάχιστον  21 αιώνες.

                                                                        Δημήτρης Μπουρνούς