Χαρ. Αθανασίου για πλειστηριασμούς: Θα εξουδετερώσουμε τα κοράκια

 «Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε μια προσπάθεια να εξουδετερωθούν τα κοράκια».


Έρχεται ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ακινήτων.

Ηλεκτρονικά θα γίνονται σύντομα όλοι οι πλειστηριασμοί όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε πως προσπαθούμε «να ξεφορτωθούμε τα κοράκια από τους πλειστηριασμούς» ενώ εξήγγειλε και άλλες αλλαγές που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποίας προβλέπονται πλέον μόνο δύο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.

Παράλληλα, προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης, ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό.

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό, αυτές θα είναι στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, στο δεύτερο στάδιο θα είναι στο 1/2 και μετά στο 1/3.
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί συντόμως θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα εξασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και το αποκλεισμό της χειραγώγησης.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία των κωδίκων, δηλαδή σε μία συνεδρίαση της Βουλής, αλλά θα συζητηθεί κατ' άρθρον και αφού προηγουμένως ακούσει τις απόψεις των εμπλεκομένων φορέων (Δικηγορικοί Σύλλογοι, κλπ).


Πηγη thetoc.gr