Αύξηση των κρουσμάτων σχιζοφρένειας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης- Πάνω από 9500 μέσα σε 8 χρόνια

Λένε πως στην επαρχία το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτό των αστικών κέντρων. Μια σειρά από στατιστικές έρευνες το επιβεβαιώνει.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η περιφέρεια δεν έχει υποστεί ψυχολογικό σοκ από τις απώλειες που αντιμετωπίζει καθημερινά στα χρόνια του μνημονίου. Τα στοιχεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αναφορικά με τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αϊ-Στράτη είναι ενδεικτικά.

Από το 1986 έως το 2006 απευθύνθηκαν στο Ψυχιατρικό 5.418 ασθενείς. Από το 2006 έως το 2014, όμως, οι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τις 9,5 χιλιάδες! Είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι, σχεδόν διπλάσιοι, από εκείνους που καταγράφηκαν μέσα σε 20 χρόνια! Σημαντική είναι η αύξηση των εισαγωγών το 2014 στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης περιπτώσεων που αφορούν σχιζοφρένεια, σχιζοτυπικές και παραληρηματικές διαταραχές.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική παρουσίαση των στοιχείων της Ψυχιατρικής Κλινικής του Βοστανείου στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας με θέμα «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια» στο Ζάππειο στις αρχές Οκτωβρίου.

Η οικονομική κρίση, λένε οι αρμόδιοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία, αλλά και τον αριθμό των ασθενών. Οπως παρατηρεί η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής, Ελένη Κερμανίδου, πέρα από την αύξηση των εισαγωγών με τα παραπάνω συμπτώματα σχιζοφρένειας, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση ακούσιων εισαγγελικών εισαγωγών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλειών αυτών παρατηρείται σε άτομα με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ανοδική πορεία της τελευταίας. Η αιτία επανεισαγωγής, πέρα από την αυτόβουλη διακοπή φαρμάκων, εδραιώνεται σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα (διακοπή αναπηρικής σύνταξης, διακοπή εργασίας, μη υποστηρικτικά προγράμματα) και παραμέληση του ασθενούς από το οικείο περιβάλλον ώστε να μην επιβαρύνεται ο συνολικός οικογενειακός προϋπολογισμός.


Πηγη www.efsyn.gr