Ηλεκτρική διασύνδεση του βορείου Αιγαίου (των νησιών Λέσβος, Λήμνος, Χίος) μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Την ηλεκτρική διασύνδεση του βορείου Αιγαίου (των νησιών Λέσβος, Λήμνος, Χίος) με την ηπειρωτική χώρα μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εξετάζει η κυβέρνηση.


Μέσω της διασύνδεσης, το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 600.000.000 ευρώ, θα περιοριστεί η τεράστια δαπάνη ηλεκτροδότησης των νησιών με μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, το οποίο σήμερα πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των γνωστών Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Επενδύσεις

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριζαν χθες ότι, αν ληφθεί οριστική απόφαση, τότε το καλώδιο διασύνδεσης μπορεί να «αναστήσει» και τεράστιες επενδύσεις που είχαν εξαγγείλει στην περιοχή εγχώριοι και ξένοι (η ισπανική Iberdrola) όμιλοι για την κατασκευή αιολικών πάρκων. «Μέσω της διασύνδεσης θα μπορούν να πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν» λένε στο υπουργείο. Στην αγορά ενέργειας, όμως, επισημαίνουν ότι τα συγκεκριμένα σχέδια απαιτούν δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδιάστηκαν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ οι τοπικές κοινωνίες αποκλείεται να συναινέσουν στην εγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών.

Για την πορεία των άλλων έργων με συμπράξεις, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην τέταρτη θέση της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί (τέσσερις συμβάσεις συνολικού ύψους 130.000.000 ευρώ). Επιπλέον, έως το πρώτο εξάμηνο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν εννέα συμβάσεις, συνολικής αξίας 650.000.000 ευρώ. Ειδικά, στον τομέα των απορριμμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για 13 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σε πέντε από τους οποίους υπάρχουν ήδη ανάδοχοι.

Πηγή dimokratianews.gr