Αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία επισκέφτηκε το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Αντιπροσωπεία Καθηγητών Πανεπιστημίου και επιστημονικού προσωπικού από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO San’in Kaigan της Ιαπωνίας επισκέφτηκαν από 5 έως 8 Οκτωβρίου 2014 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου.


Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τα στελέχη του Γεωπάρκου San’in Kaigan τον Αναπλ. Καθηγητή Tohru Sakiyama και τον Δρ. Noritaka Matsubara του Πανεπιστημίου Hyogo, την Επ. Καθηγήτρια Δρ. Atsuko Niina  του Πανεπιστημίου Tottori και τον κ. Hiroshi Miyata Διευθυντή μάρκετινγκ του Γεωπάρκου San’in Kaigan.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της στενής συνεργασίας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου με το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία και εντάσσεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών, προβολής στο εξωτερικό και προσέλκυσης επισκεπτών.

Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία είναι η πραγματοποίηση συγκριτικής έρευνας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων της Λέσβου και της Ιαπωνίας στους τομείς της προστασίας και συντήρησης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης συνεργασιών, προβολής, δημιουργίας υποδομών και ανάπτυξης του τουρισμού.


Συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς

Η αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της πραγματοποίησε επαφές με τοπικές αρχές και φορείς της Λέσβου. Συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό στο Παλαιό Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γαληνός αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου San’in Kaigan από την Ιαπωνία και την περαιτέρω συνέχισή της. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους για το νησί της Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τον τομέα της γεωθερμίας και τους τρόπους που μπορεί να επιτευχτεί ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων για την ανάπτυξη τόσο του θερμαλιστικού τουρισμού όσο και γενικότερα αξιοποίησης της γεωθερμίας στη Λέσβο μέσα από τη δημιουργία υποδομών και έργων, με πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία, Αναπλ. Καθ. Tohru Sakiyama, εξήγησε στο Δήμαρχο ότι σκοπός της επίσκεψης στη Λέσβο είναι να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας και τις δραστηριότητες του Γεωπάρκου της Λέσβου και να τις συγκρίνουν με τις αντίστοιχες του Γεωπάρκου τους αλλά και να επισκεφθούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την μεθοδολογία ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και των φυσικών και γεωλογικών μνημείων της Λέσβου.

Συναντήθηκαν επίσης στο Σίγρι με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Χρήστο Λεοντή και του κ. Α. Αθανασιάδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν τη σημασία της ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους για την περιοχή του Σιγρίου αλλά και γενικότερα της Λέσβου.

Συνάντηση πραγματοποίησαν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Θράσο Καλογρίδη, με τον Πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Γιάννη Σαμιώτη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλή Αντωνίου, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών από την Ιαπωνία στη Λέσβο και προβολής στη μακρινή μας χώρα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Λέσβου.
Ακολούθησε συνάντηση με τον κ. Γιώργο Φιλιό, ιδρυτή και εκπαιδευτή της εταιρείας καταδύσεων Lesvos Scuba Oceanic Diving Centre, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τον Καθ. Νίκο Ζούρο για την αναγνώριση και καταγραφή των εντυπωσιακών υποθαλάσσιων γεωλογικών δομών της Λέσβου, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν για τουριστικούς λόγους.
Επίσης, συναντήθηκαν με την κα. Ελένη Γαληνού, Περιβαλλοντολόγο, η οποία τους ενημέρωσε για τα μοναδικά είδη πουλιών της Λέσβου και τις δράσεις παρατήρησης πουλιών.

Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου συναντήθηκαν με την Πρόεδρο Καθηγήτρια Ε. Μπριασούλη, τον Καθηγητή Νίκο Σουλακέλλη και τον Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας Θανάση Κίζο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τα Πανεπιστήμια Hyogo και Tottori της Ιαπωνίας. Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών σε ερευνητικό επίπεδο σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης φυσικών μνημείων σε περιοχές Γεωπάρκων, ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και εκπαίδευσης.

Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και περιήγηση στο Γεωπάρκο Λέσβου
Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Λέσβου από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Εξαιρετικά ενθουσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψή τους στο νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το οποίο αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μεθοδολογία ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων και δημιουργίας ενός νέου πάρκου και τα εκτελούμενα έργα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία, τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ειδική αναφορά στα νέα ευρήματα κατά μήκος των εργασιών του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου και τον τρόπο ανάδειξής τους.

Ακολούθησε επίσκεψη στις θέσεις ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου ο Καθ. Ν. Ζούρος τους ενημέρωσε για τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο San’in Kaigan από την Ιαπωνία δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το εξαιρετικό υψηλό επίπεδο στους τομείς της διαχείρισης, ανάδειξης, προστασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου. Επίσης, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ενεργά τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο Γεωπάρκα της Λέσβου και της Ιαπωνίας και ανέφεραν ότι προγραμματίζουν νέα επίσκεψη συνεργασία στη Λέσβο το προσεχές χρονικό διάστημα.

Δράσεις Συνεργασίας

Παρουσίαση των δύο Γεωπάρκων στα αντίστοιχα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και μετάφραση στις δύο γλώσσες του αντίστοιχου υλικού προώθησης.
Ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών με θέμα την αξιοποίηση της εμπειρίας σύνδεσης των μνημείων γεωλογικής κληρονομιάς και του θερμαλισμού με έμφαση στον τρόπο δημιουργίας των θερμοπηγών και την αξία των ιχνοστοιχείων που περιέχουν, καθώς και προώθηση δράσεων τουρισμού υγείας.
Ενίσχυση της ανταλλαγής επισκέψεων σχολείων


Προώθηση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Πανεπιστημίων Hyogo και Tottori.