Έρχεται το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων

Σχεδόν έτοιμη είναι η διάταξη για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να ενταχθούν στο εξής, στο επονομαζόμενο «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων» από το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.


Η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, φαίνεται ότι πρόκειται πολύ σύντομα να πάρει «σάρκα και οστά» και έτσι στο εξής οι επιχειρήσεις που θα βρίσκονται σε αυτό το μητρώο θα έχουν μια σειρά από προνόμια.

Το βασικότερο είναι ότι θα μπορούν να βρίσκονται πιο μπροστά από άλλες εταιρίες, στο να συμμετάσχουν σε προγράμματα απασχόλησης που θα εκπονεί στο εξής ο ΟΑΕΔ. Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο «Λευκό Μητρώο» θα πρέπει να μην έχει πραγματοποιήσει καμία παραβίαση στην εργατική και στην ασφαλιστική νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας ψάχνει τρόπους για να διορθώσει τη διάταξη για την επιβολή προστίμων, 10.550 ευρώ ανά περίπτωση, όταν εντοπίζονται εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι σε επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για επιβολή προστίμων σε αθλητικά σωματεία, χωρίς όμως να έχουν γίνει παραβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, από ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει τόσο ο ΣΕΠΕ, όσο και η ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ, έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αθήνας και μία της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν τηρήθηκαν όλοι οι όροι της εργατικής νομοθεσίας. Ουσιαστικά, προκύπτει πρόβλημα από τα ωράρια των προπονήσεων, από τους αγώνες που γίνονται το Σαββατοκύριακο και από περιπτώσεις που οι ομάδες πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, είτε το καλοκαίρι για προετοιμασία, είτε κατά την υπόλοιπη χρονιά, λόγω αθλητικών υποχρεώσεων. Ήδη τα σωματεία έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς το υπουργείο Εργασίας, καθώς θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί μια πιο ελαστική στάση, μιας και οι αθλητές, όπως πχ οι ποδοσφαιριστές δεν δουλεύουν ούτε οκτάωρο, ούτε πενθήμερο, αυστηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ετοιμάζουν διάταξη που συμπεριλαμβάνει και τους ελέγχους που πραγματοποιεί η οικονομική αστυνομία στις επιχειρήσεις γενικότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, που τα κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας θα εντοπίσουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα πρέπει να στείλουν την υπόθεση στο ΣΕΠΕ και οι επιθεωρητές εργασίας να αναλάβουν δράση. Μόνο τότε το πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά περίπτωση ανασφάλιστου εργαζόμενου, θα έχει ισχύ. Ουσιαστικά θα υπάρξει μια ενιαία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις βελτιώσεις στον τρόπο επιβολής προστίμων για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ θα εμπεριέχει και τις πολύ «ειδικές περιπτώσεις» όπως είναι αυτές των αθλητικών σωματείων. Στόχος είναι να αλλάξει εντελώς το μοντέλο επιβολής προστίμων και πλέον οι χρηματικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται θα αφορούν την επιχείρηση στο σημείο που βρέθηκε η παράβαση και όχι το σύνολο της εταιρίας.



Πηγη news247.gr