5 τρόποι να χαλαρώσεις ακόμα κι αν κινείσαι σε τρελούς ρυθμούς

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που πέρασα μία μέρα χωρίς ποστ-ιτ και σημειώσεις για όλα αυτά που πρέπει να κάνω μέσα στις επόμενες ώρες. Κάπως έτσι οι μέρες δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διεκπεραίωση υποχρεώσεων.

Ακόμα κι αν αυτή η χαώδης πορεία των καθημερινών υποχρεώσεων σου δίνει ένα προσωρινό νόημα ή πιθανώς μία στιγμιαία αίσθηση πληρότητας κι ευχαρίστησης («αχ τι ωραία που γέμισα και σήμερα το χρόνο μου»), η αλήθεια είναι πως όταν φτάσεις προς το τέλος της ζωής το αν στις 10/10/14 έκανες τσεκ στη λίστα με τα things to do θα έχει μηδαμινή αξία.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα της συνήθειας που -αυθαίρετα- σε κάνει πιστεύεις πως έχεις τόσες πολλές ημέρες ακόμα στη διάθεση σου ώστε η συγκεκριμένη να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία. 

Με διάθεση self-help βιβλίου, βρήκαμε 5 τρόπους με τους οποίους μπορείς να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου μέσα στο πολυποίκιλο και full time πρόγραμμα σου. 

Ποιοτικό χρόνο.



1. Αφιέρωσε 15 λεπτά στον εαυτό σου κάθε πρωί

Μπορείς να τα επενδύσεις στο να πιεις μία κούπα τσάι κοιτώντας το απέναντι μπαλκόνι, να ακούσεις μουσική με κλειστά μάτια, να κάτσεις στον καναπέ με τα πόδια απλωμένα στο τραπέζι ή –τέλος πάντων- οτιδήποτε σε χαλαρώνει –χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου γι’ αυτό.

Το να δώσεις ζωτικό χρόνο (και χώρο) στον εαυτό σου να σκεφτεί, να κάνει μία σύντομη εκτίμηση της σημερινής ημέρας έχει το ίδιο εφέ με αυτό του πρώτου πλυσίματος ή της πρώτης γουλιάς καφέ το πρωί.

Είναι εξαιρετικά τονωτικό και –όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις-σου δίνει ενέργεια. Επίσης, είναι ανακουφιστικό γιατί ακόμα κι αν η υπόλοιπη ημέρα κυλήσει σε εξοντωτικά γοργούς ρυθμούς, ξέρεις έχεις ήδη κάνει κάτι καλό για τον εαυτό σου.

2. Άφησε χώρο στο πρόγραμμά σου για στιγμές ευχαρίστησης
Όπως θα προγραμματίσεις το ραντεβού σου με τον οδοντίατρο στις 11 το πρωί ή θα κανονίσεις να πάρεις το παλτό σου από το καθαριστήριο στις 5, έτσι θα κάνεις αντίστοιχα και με το ραντεβού σου για να δεις τις φίλες σου ή για να απολαύσεις ένα αγαπημένο σου φαγητό. Με λίγα λόγια προγραμμάτισε τη διασκέδαση σου με την ίδια αυστηρότητα και συνέπεια που επιστρατεύεις για τις δουλειές σου.

3. Συνειδητοποίησε ότι το άγχος μπορεί να είναι μεταμφιεσμένη ανασφάλεια
Ξέρουμε. Ακούγεται περίεργο, αλλά αν το φιλοσοφήσεις λίγο θα δεις ότι είναι πιο εύκολο να είσαι μονίμως απασχολημένη με κάτι –ακόμα και εξαντλητικό- παρά να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να κάτσεις μόνη με τον εαυτό σου. Την ίδια στιγμή, είναι και η τέλεια δικαιολογία για να ρίχνεις τις ευθύνες στη δουλειά/ τα μαθήματα/ τα εργαστήρια/ το «τρέξιμο»  και να μην φταις ποτέ εσύ που είσαι κουρασμένη/ κακόκεφη/ δύστροπη/ κρυωμένη/ συμπλήρωσε εσύ.  

4. Σταμάτα να προσπαθείς να γεμίσεις και το παραμικρό λεπτό της ζωής σου  
Δεν χρειάζεται να καθαρίζεις όσο μιλάς στο κινητό. Αν έχεις ένα λεπτό ελεύθερο μη το σπαταλήσεις για να τσεκάρεις το κινητό σου. Συνειδητοποίησε ότι το μόνο που έχεις είναι το παρόν, απόκτησε συναίσθηση του τι κάνεις κάθε στιγμή και προσπάθησε να μη σκέφτεσαι για λίγο ούτε το μήνυμα που θα στείλεις αργότερα στον Κώστα, ούτε αν έγραψες καλά την προηγούμενη εβδομάδα στο μάθημα.


5. «Δούλεψε» με αυτά που έχεις
«Αξιολόγησε την κατάσταση, προσπάθησε να εντοπίσεις τα ευνοϊκά για σένα σημεία και άντλησε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από αυτά», λέει ο Φρανσουά Ζυλλιέν στο βιβλίο του το Εγκώμιο της Απραξίας (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), στο οποίο αποδομεί την κινεζική στρατηγική σκέψη φέρνοντάς την σε αντιδιαστολή με την δυτικοευρωπαϊκή. 

Με λιγότερα και πιο απλά λόγια φέρε τις περιστάσεις προς όφελός σου και βρες τρόπους να διασκεδάσεις ακόμα κι αν πρέπει να περάσεις το βράδυ σου άχαρα. Για παράδειγμα, αν έχεις να κάνεις baby sitting στη μικρή σου ξαδέρφη αναρωτήσου «πως μπορούμε να περάσουμε και οι δύο καλά;». Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο να κάνετε σαπουνόφουσκες, να χορέψετε χαζά ή να μπείτε σε αυτό το σάιτ και να ζωγραφίζετε μέχρι να πονέσει το χέρι σας.   


Πηγή cosmopolitan.gr