Ένωση Χημικών Λέσβου«Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η προκήρυξη πλήρωσης 100 που βγάζει εκτός το Β. Αιγαίο»

Εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη, αλλά και απορία μας προκάλεσε η πρόσφατη προκήρυξη πλήρωσης 100 θέσεων ερευνητών του οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διεσπαρμένων σ’ όλη την υπόλοιπη χώρα, εκτός από το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο οι εμπνευστές της προκήρυξης άφησαν έξω από το σχεδιασμό του ερευνητικού δικτύου της χώρας, που τελεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου σας.


Η «τοποθέτηση» 100 ερευνητών στην Καβάλα, στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία, στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στα Χανιά, στη Μεσσηνία, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στην Αττική, στην Κέρκυρα και ουδενός στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ γνωρίζετε την ύπαρξη στη Λέσβο σύγχρονης και πανάκριβης οργανωμένης εργαστηριακής υποδομής, υπό τον τίτλο «εργαστήριο ελαιολάδου», υπολανθάνουσας λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού, προκαλεί απογοήτευση και αίσθημα απόρριψης, που δεν δικαιούται ο αιγαιοπελαγίτης ακρίτας.

Δεν κατανοούμε τη λογική υπό την οποία τοποθετήσατε ερευνητές του υποτομέα του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και στα Χανιά, όπου υφίστανται τα δύο από τα τρία ισότιμα Εργαστήρια Ελαιολάδου του Υπουργείου σας – το τρίτο είναι το λεσβιακό – αλλά και στην Κέρκυρα, και αφήσατε τη Λέσβο με τον πάλαι ποτέ Σταθμό Γεωργικής  Έρευνας και νυν πλήρες Εργαστήριο Ελαιολάδου χωρίς ερευνητή. Με την προκήρυξη αυτή δείχνετε ότι αγνοείτε και ακυρώνετε οράματα και πολυετείς προσπάθειες των τοπικών φορέων και σχεδιασμούς των προκατόχων σας που, κατόπιν εκδήλωσης πρωθυπουργικού ενδιαφέροντος, οδήγησαν στην ίδρυση εδώ του εργαστηρίου αυτού. Θα γνωρίζετε, ίσως, ότι εκτίμηση του φορέα μας, ως επιστημονικός σύμβουλος του κράτους, πολλάκις διακηρυγμένη από δεκαπενταετίας, είναι ότι το βόρειο Αιγαίο έχει ανάγκη ενός ερευνητικού ινστιτούτου αγροτικής ανάπτυξης με αντικείμενο το ελαιόλαδο, τον οίνο, τη μαστίχα και τα γαλακτοκομικά, εκτίμηση που ενστερνίστηκαν οι φορείς του τόπου. Ως εκ τούτου προσβλέπαμε σε μελλοντική εξέλιξη του Εργαστηρίου Ελαιολάδου, με τις επαρκέστατες υποδομές που διαθέτει, σε ινστιτούτο. Ποτέ, όμως, στην αδρανοποίησή του.

Ποια μοίρα επιφυλάσσετε κ. Υπουργοί για το Εργαστήριο Ελαιολάδου της Λέσβου; Μήπως την απομάκρυνση του εξοπλισμού του και τον εκφυλισμό του; Ή μήπως την ιδιωτικοποίηση του, δίκην αξιοποίησης, παραιτούμενοι από κάθε ερευνητικό χαρακτήρα του; Και πως μπορούμε να αποφύγουμε τη συνειρμική συσχέτιση για αντίστοιχη επιφυλασσόμενη μοίρα, από το Υπουργείο σας, για την τοπική ελαιοκομία και γενικότερα την αγροτική ανάπτυξη του βόρειου Αιγαίου; Μήπως ο πρόσφατος δικαιολογημένος ενθουσιασμός από την τουριστική έξαρση επισκίασε τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, που συνιστά επί πλέον στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, μεταλλασσόμενος σε έπαρση που αγνοεί ότι ένα οποιοδήποτε απευκταίο συμβάν, από «έμπολα» ή σεισμό έως «έρευνα για υδρογονάνθρακες» από γείτονες – με το προσήκοντος ενδιαφέροντος τελευταίο να βρίσκεται στην επικαιρότητα – θα τον ακυρώσει παταγωδώς, καταδείχνοντας το ευάλωτο του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας; Η αγροτική παραγωγή όμως θα μείνει. Εφ’ όσον βέβαια η πολιτική σας τη στηρίξει.

Για όλα αυτά, κ. Υπουργοί, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τον αποκλεισμό της Λέσβου από την προκήρυξη θέσεων ερευνητών και σας καλούμε να συμπληρώσετε την προκήρυξη εισάγοντας σ’ αυτή δύο τουλάχιστον θέσεις ερευνητών στη Λέσβο, μία (1) του τομέα ελαιολάδου και μία (1) του τομέα οίνου.


Για τη Δ.Ε.
του Ε.Ε.Χ./Π.Τ.Β. Αιγαίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗΣ                                                    ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΕΛΕΛΗ