Οι φοροελαφρύνσεις με αριθμούς
Φοροελαφρύνσεις κατ' ευφημισμόν
ανακοίνωσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, αφού τα όποια
περιορισμένα οφέλη προκύπτουν από αυτές όχι μόνο δεν άρουν το φορολογικό άγος
των ετών της οικονομικής κρίσης, αλλά θα «εξαργυρωθούν» με τα μέτρα για την
κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2 δισ. ευρώ για το 2015 όπως επιμένουν οι
δανειστές (η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το ποσό είναι πολύ μικρότερο).
Η μόνη σίγουρη (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας) μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό όταν το 2012 ο ΕΦΚ αυξήθηκε κατά 450%.
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ελαφρύνσεις μένει να φανούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εν αντιθέσει με τη βέβαιη παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης έστω και κουτσουρεμένης.
Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το όφελος για τους φορολογούμενους είναι περιορισμένο και αντισταθμίζεται από τη διατήρηση σε ισχύ μέτρων τα οποία θα έπρεπε να αποσυρθούν όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
-Στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 30%, στην τσέπη του καταναλωτή ισοδυναμεί με 10-12 λεπτά λιγότερα στο λίτρο ή περίπου 180-200 ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο και σύμφωνα με επαγγελματίες δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης.
Σήμερα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί στα 33 λεπτά το λίτρο, επομένως μείωση 30% σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στα 23 λεπτά, και αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ (επιβάλλεται και επί του ΕΦΚ), η τελική μείωση διαμορφώνεται στα 12 λεπτά.
Πρακτικά αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, η λιανική τιμή με τον μειωμένο ΕΦΚ θα διαμορφώνονταν στα 1,15 έως 1,17 ευρώ το λίτρο από 1,25-1,27 ευρώ τον χειμώνα του 2013.
Ένας καταναλωτής που αγοράζει 2.000 λίτρα πετρελαίου θα ξοδέψει φέτος 2.300 ευρώ αντί για 2.500 ευρώ πέρυσι, όταν τον χειμώνα του 2012 και προ της αύξησης του ΕΦΚ κατά 450%, χρειάζονταν 1.600 ευρώ.
Συνεπώς σε σχέση με πέρυσι εξοικονομεί περίπου 200 ευρώ.
Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα συνεχίσει να χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οδηγεί σε ανάλογο όφελος για τους δικαιούχους.
Αν παραμείνει στα 0,35 ευρώ/λίτρο όπως και πέρυσι, σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2.000 λίτρων θα πληρώσει λιανική τιμή περίπου 0,8 ευρώ το λίτρο ή 1.600 ευρώ αντί 1.800 ευρώ πέρυσι.
Με βάση τα περσινά κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος που αφορά τα πρώτα 120 τ.μ. κάθε σπιτιού είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 200.000 ευρώ ακίνητη περιουσία για τους άγαμους και έως 40.000 ευρώ εισόδημα και ακίνητη περιουσία 300.000 ευρώ για τους έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 50% δεν θα πρέπει να υπολογισθεί καν στις φοροελαφρύνσεις δεδομένου ότι το μέτρο θα έπρεπε ήδη να καταργηθεί από το νέο έτος με βάση τις αρχικές εξαγγελίες.
Το μέτρο δεν αφορά χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι απώλεσαν μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ ετησίως, όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται η εισφορά.
Καμιά ελάφρυνση δεν προκύπτει ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά το Τέλος Επιτηδεύματος των 650 ευρώ τον χρόνο.
Η ελάφρυνση της εισφοράς κατά 50%, αποτελεί μάλιστα για την κυβέρνηση τον «Δούρειο Ίππο» για την παράταση του μέτρου κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως επιθυμεί η τρόικα με το σκεπτικό ότι φέρνει περίπου 1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στον προϋπολογισμό με μηδενικό κίνδυνο εισπραξιμότητας.
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται από το 2010 με συντελεστές 1%-4% και αφορά στο σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων όταν αυτές ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ το χρόνο.
Στους μισθωτούς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται σε μηνιαία βάση, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα «μπλοκάκια» την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
-Στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων η κυβέρνηση απλώς διορθώνει τα λάθη της, ενώ για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξει, και σε ποιο ύψος έκπτωση (30% εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια).
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τον εισπρακτικό στόχο των 3,2 δισ. ευρώ.
-Αόριστες είναι ουσιαστικά και οι εξαγγελίες για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή, με στόχο σε βάθος χρόνου ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα να υποχωρήσει στο 32% από 42% σήμερα, ενώ στις επιχειρήσεις η φορολογία να μειωθεί στο 15% από 25% σήμερα.
ΠΗΓΗ: Euro2day
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ