Με τιμές πραγματοποιήθηκε η 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τα Γερμανικά Στρατεύματα

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Ψάνη, τους Αντιδημάρχους Οικονομικών, Παναγιώτη Τσουπή και Καθαριότητας, Γιώργο Κατζανό και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Διαχείρισης Μηχανημάτων και Συντήρησης Έργων, Γιάννη Αμπουλό, παραβρέθηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, το πρωί, στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής
, που οργάνωσε ο Δήμος Λέσβου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβου, και την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Δήμου Λέσβου στο μνημείο τουφεκισθέντων από τους Γερμανούς στην περιοχή «Τσαμάκια», ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, τόνισε τα εξής:  

«70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από εκείνο το πρωινό του Σεπτέμβρη όταν τα Γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Λέσβο μετά από 40 μήνες αιματηρής και σκληρής κατοχής. Μήνες βασανιστηρίων, εκτελέσεων, πείνας αλλά και μήνες αγώνων του Λεσβιακού λαού, για επιβίωση μέχρι την οριστική απελευθέρωση από τον εφιάλτη του ναζισμού.
Σήμερα τιμούμε τους 42 συμπολίτες μας οι οποίοι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν σε αυτόν εδώ το χώρο από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 42 γενναίοι Λέσβιοι δέθηκαν σε αυτά τα δέντρα και αντιμετώπισαν τα 10 πολυβόλα του αποσπάσματος θανάτου που τους σημάδευαν.
Εκτελέστηκαν γιατί αρνήθηκαν να συνεργαστούν, τόσο με τις δυνάμεις κατοχής όσο και με τη χωροφυλακή που συνεργαζόταν με τον γερμανικό στρατό. Γιατί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και προσπάθησαν να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή και να συνεχίσουν τον αντιστασιακό αγώνα αλλά και γιατί έκλεψαν από τα κατασχεμένα τρόφιμα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα και συγκίνηση να βρίσκομαι εδώ καθώς ένα κομμάτι της ιστορίας του αντιστασιακού αγώνα είναι και ιστορία της δικής μου οικογένειας και του πατέρα μου Μίμη Γαληνού.
17 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στα Τσαμάκια, εδώ που βρίσκεται σήμερα το μνημείο για τη μνήμη του ανυπότακτου και αγωνιστικού Λεσβιακού πνεύματος. Αυτό το ανυπότακτο πνεύμα και την πάλη για επιβίωση τιμούμε σήμερα. Πνεύμα το οποίο δεν καταβλήθηκε και δεν υποτάχθηκε από τις Ναζιστικές θηριωδίες. Τέτοια ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι Λέσβιοι καθώς τα στρατεύματα κατοχής δεν δίστασαν να πραγματοποιήσουν εκτελέσεις ακόμα και πρωινά Κυριακής, κάτι που δεν συνέβη σε καμία περιοχή της Ελλάδας, ενώ τα σώματα των 42 εκτελεσθέντων πετάχτηκαν στη θάλασσα.
Τιμούμε σήμερα την μνήμη των πεσόντων συμπολιτών μας, οι οποίοι ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ένδοξης ιστορίας του τόπου μας. Μνημεία όπως και αυτό βρίσκονται παντού στην πόλη της Μυτιλήνης, μνημεία θάρρους, ανδρείας, προσφυγικού πόνου και επιβίωσης. Είναι εδώ για να μας θυμίζουν αυτή την ιστορία. Ιστορία την οποία έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε, να τιμήσουμε και να αναδείξουμε. Ιστορία η οποία μας καθοδηγεί και λειτουργεί ως παράδειγμα για όλους. Διότι ο λαός που τιμά την ιστορία του, τιμά και το μέλλον του.
Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού σε αυτή την ιστορία και κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς του αγώνα για την ελευθερία και την ευημερία της πατρίδας και του λαού μας, ως δείγμα ευγνωμοσύνης στους ήρωες αγωνιστές του ’40, στους παππούδες, τις μανάδες και τους πατεράδες μας και ενόψει της επικείμενης Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ, προτείνω η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στους ελάχιστους εναπομείναντες συντελεστές του Έπους του 1940 και του απελευθερωτικού αγώνα κατά του ναζισμού.
Ως Δήμαρχος ανακοινώνω σήμερα ότι η Δημοτική Αρχή, στο σύνολο της, θα παραχωρήσει τη σειρά προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων και τις θέσεις της επί της εξέδρας των επισήμων, στους αγωνιστές.

Ελπίζω το παράδειγμα της Δημοτικής Αρχής να το ακολουθήσουν όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, ώστε επί της εξέδρας των τιμωμένων να βρίσκονται μόνο εκπρόσωποι του Στρατού, της Εκκλησίας και τα τιμώμενα πρόσωπα».