6o Διεθνές Συνέδριο Μεταουμανισμού στην Μυτιλήνη

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα την Μυτιλήνη, σας προσκαλεί στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Μεταουμανισμού, με τίτλο:


«POSTHUMAN POLITICS – 6th Beyond Humanism Conference», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στις 25-28 Σεπτεμβρίου 2014, στο κτίριο Γεωγραφίας, στις αίθουσες Α΄(Αμφιθέατρο) και Β΄, στην Πανεπιστημιούπολη (Λόφος Ξενία) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γρίτζαλης και η Πρόεδρος του Τμήματος κα Αλεξάνδρα Μπούνια.

Ακαδημαϊκή Επιτροπή Διοργάνωσης Συνεδρίου:

Εύη Σαμπανίκου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Stefan Lorenz Sorgner, University of Erfurt
Francesca Ferrando, Columbia University
Donal O’ Mathuna, Dublin City University
Jaime Del Val, Reverso Intitute

Δόμνα Παστουρματζή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Περιεχόμενο

Ευρύτερη θεματική του διεπιστημονικού και διηπειρωτικού αυτού Συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν σαράντα δύο (42) ομιλητές από όλο τον κόσμο, αποτελεί η διερεύνηση για το πώς τα ανθρωπιστικά ιδεώδη ενισχύονται ή συγκρούονται στο σύγχρονο πολιτικό σκηνικό και πώς η σχέση της οικονομίας με την τεχνολογία επηρεάζει την έννοια «ανθρώπινο» σε όλα τα επίπεδα και πάνω απ’ όλα σε ιδεολογικό επίπεδο. Ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζονται είναι και η Δι-ανθρωπιστική (Τρανσουμανιστική) προσέγγιση, που τοποθετείται ανοιχτά υπέρ της υβριδικής/συμβιωτικής σχέσης του ανθρώπου με την τεχνολογία χωρίς ηθικά  διλλήματα. Ιδιαίτερη επίσης έμφαση δίνεται στο ερώτημα: έχει καταργήσει την έννοια του ανθρωπισμού η σύγχρονη πολιτική «λογική» στο διεθνή χώρο; Υπάρχει η δυνατότητα μιας «ανθρωπιστικής» πολιτικής σήμερα;

΄Εκθεση Graphic Novels

Το Συνέδριο υποστηρίζεται από έναν αριθμό παράλληλων εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έκθεση «Framing Posthuman Politics. Ayvalik, Helidonou and the Village» («Βάζοντας τη Μεταουμανιστική Πολιτική στο Κάδρο, Το Αϊβαλί, η Χελιδονού και το Χωριό» με έργα των: Soloup, Γιώργου Τσιαμάντα και Αποστόλη Ιωνάννου. [Εγκαίνια: Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014, Φουαγιέ στην είσοδο του κτιρίου Γεωγραφίας, Πανεπιστημιούπολή].

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του υπερμεγέθους (470 σελίδων) υπό έκδοση (Νοέμβριος 2014) εικονογραφημένου μυθιστορήματος του γνωστού Έλληνα σκιτσογράφου Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου – εφημερίδα «Ποντίκι»). Εμπνεόμενος από τον Φώτη Κόντογλου, τον Ηλία Βενέζη, την αδελφή του Αγάπη και τον Τούρκο συγγραφέα Αχμέτ Γιορουλμάζ, ο Soloup αφηγείται πώς τα ιστορικά γεγονότα διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ταυτότητα Ελλήνων και Τούρκων, τις αμφίρροπες πολιτικές ισορροπίες και πώς εκατομμύρια ζωές ανθρώπων θυσιάστηκαν στο βωμό του πολιτικού και οικονομικού συμφέροντος. Η ήττα του 1922 και η καταστροφή της Σμύρνης και κατ’ επέκταση του Αϊβαλιού και όλων των Ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας εξοντώνει και εκτοπίζει εκατομμύρια Ελλήνων που θα βρεθούν στα απέναντι παράλια ως πρόσφυγες, με πρώτο σταθμό τη Λέσβο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει υποχρεωτική «ανταλλαγή» του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ελλάδας, κυρίως Κρητών, που ομιλούν αποκλειστικά την Κρητική διάλεκτο, που θα εγκατασταθεί στις ερημωμένες πόλεις και τα σπίτια των Ελλήνων της Μικρασιατικής ακτής. Προσωπικές τραγωδίες υφαίνουν την ιστορική αφήγηση και θέτουν το ερώτημα. Μπορούν οι δυό λαοί να μονοιάσουν και τελικά λύνονται όλα πάνω από ένα φλυτζάνι καφέ και κουβέντα;

Από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Τσιαμάντας με την «Παναγία Χελιδονού», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014, εικονογραφεί ένα αφήγημα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, το οποίο χρονικά τοποθείται στους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες στην Αττική και τη βίαιη επιβολή της Χριστιανικής θρησκείας πάνω στην αρχαία θρησκεία, με την Παναγία να μεσολαβεί για τη συμφιλίωση ανθρώπων και θρησκειών.
Τέλος, ο Αποστόλης Ιωάννου με το δικό του (υπό έκδοση, αναμένεται το Δεκέμβριο του 2014) εικονογραφημένο αφήγημα με τίτλο «Το Χωριό», κεντρικό θέμα του οποίου αποτελεί η καλοκαιρινή επιστροφή μιας οικογένειας από το αστικό κέντρο στο χωριό, διερευνά τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τις ρίζες του και πώς τα υπαρξιακά κενά και αδιέξοδα παραμερίζονται μέσω της αυθεντικής επαφής με τη φύση.
Και τα τρία έργα χαρακτηρίζονται Μεταουμανιστικά στο περιεχόμενο, καθώς διερευνούν τις πολλαπλές έννοιες του ανθρωπισμού στο σύγχρονο κόσμο, τα ιδεολογικά διλλήματα και τις πολιτικές προεκτάσεις.

Η είσοδος στο Συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, των παραλλήλων εκδηλώσεων, καθώς και οι περιλήψεις των ανακοινώσεων, βρίσκονται στο site του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, στην παρακάτω διεύθυνση:



Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την σελίδα του Συνεδρίου στο Facebook (Posthuman Politics – 6th Beyond Humanism Conference, Mytilini 25-28 September 2014).