Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Πέτρας η νέα πύλη εισόδου

Ένα από τα πιο επιτακτικά αιτήματα της βόρειας Λέσβου που έγινε πραγματικότητα, το γραφείο διαβατηριακού ελέγχου - πύλης εισόδου Σένγκεν στο λιμάνι της Πέτρας, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια παρόντος και του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.


Στόχος η προσέλκυση απευθείας δρομολογίων από την Τουρκία τη νέα χρονιά και φυσικά οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η εξέλιξη θεωρείται ευεργετική και για την εκπλήρωση ενός ακόμα αιτήματος που είναι η λειτουργία πύλης εισόδου και στο Πλωμάρι καλύπτοντας το νότιο τμήμα του νησιού.

Σημειώνεται ότι, ήδη μέσω του γραφείου διαβατηριακού ελέγχου της Πέτρας υλοποιήθηκαν είσοδοι τουριστικών σκαφών στην Ελλάδα. Για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του προγραμματίζεται ταξίδι στη Μυτιλήνη, σκάφους από το μικρασιατικό Ακτσάι στο οποίο θα επιβαίνουν παράγοντες της οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής ζωής της περιοχής. Ως μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού χαρακτήρισε τη λειτουργία της πύλης εισόδου ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η Πύλη εισόδου στην Πέτρα αποτέλεσε διακαή πόθο των κατοίκων της περιοχής και προσωπικό μου στοίχημα. Ύστερα από προσπάθειες με ποικίλες δυσχέρειες 18 μηνών και την προσωπική αποφασιστική παρέμβαση του πρωθυπουργού το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα. Πιστεύω πως θα ωφεληθεί όχι μόνο η Βορειοδυτική Λέσβος αλλά ολόκληρο το νησί» σημείωσε ο κ. Αθανασίου, ευχαριστώντας «όσους βοήθησαν πραγματικά, τον ομογενή επιχειρηματία Αναστάσιο Νικολαΐδη ο οποίος συνέδραμε οικονομικά, τον πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κώστα Κορδώνη και τον τωρινό πρόεδρο Σωτήρη Ζαμτράκη» είπε ο κ. Αθανασίου

Και πρόσθεσε: «Πολύ σύντομα θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία δημιουργίας αντίστοιχης πύλης εισόδου και στο Πλωμάρι. Θέλω με την ευκαιρία να τονίσω πως αν είμαστε ενωμένοι οι Λέσβιοι και αποβάλουμε την εσωστρέφεια και την μικροψυχία και περιορίσουμε το υπερεγώ μας, χαρακτηριστικά από τα οποία χρόνια διακατέχονται αρκετοί πολιτικοί της Λέσβου, τότε μπορούμε να επιτύχουμε πολλά και να κάνουμε τον τόπο μας πρότυπο ανάπτυξης. Αυτό είναι το δικό μου όραμα».

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Λέσβου αναφορικά με την προσέλκυση των τουριστών. Από τον τουρισμό προσδοκούμε πολλά και κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως αυτή με την πύλη εισόδου, συμβάλλει στην τουριστική μας ανάπτυξη. Επόμενος στόχος πλέον είναι η δημιουργία πύλης και στο νότιο τμήμα του νησιού, δηλαδή στο Πλωμάρι» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σωτήρης Ζαμτράκης.


     Εγκαινιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου η νέα «Πύλη Εισόδου Σέγκεν» στην Πέτρα. Ένα έργο αναγκαίο για την ευρύτερη περιοχή Μολύβου – Πέτρας που συγκεντρώνει το 80% της όλης τουριστικής αγοράς και διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας.

     Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα αυτής της τουριστικής οικονομίας, όπως διαχέονται σε ολόκληρο το νησί συντηρούν και βελτιώνουν τομείς στην τοπική παραγωγή προϊόντων, στις κατασκευές, στις μεταφορές, στη διαφήμιση και πρωτίστως στην απασχόληση. Συμβάλλουν πολύ σημαντικά στην οικονομία ολόκληρης της Λέσβου, των οικονομικών του Δήμου αλλά και της Χώρας μας.

     Με την λειτουργία της Πύλης τελειώνει, αισίως, μια επίπονη προσπάθεια, που ξεκίνησε από το 2010, με πρωτοβουλία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και την στήριξη από τον τότε Δήμο Μήθυμνας. Σ’ αυτή την προσπάθεια πολλοί παράγοντες, θεσμοί, διοικητικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα  έβαλαν από τότε το πετραδάκι τους.

     Ο « Φορέας Τουρισμού Μολύβου » έθεσε το σχετικό έργο ως έργο ποιοτικής αναπτυξιακής και τουριστικής προτεραιότητας από την ίδρυσή του και έπραξε ότι ήταν δυνατό, ώστε η υπόθεση να τελεσφορήσει και η πύλη να γίνει πραγματικότητα.
Συνεργάστηκε στενά και δημιουργικά με όλους τους θεσμικούς φορείς  - Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δήμο Λέσβου, Λιμενικό Ταμείο, Επιμελητήριο Λέσβου, Αστυνομία, Τελωνείο, Λιμενικό Σώμα και τα πολιτικά πρόσωπα του τόπου στην διάθεση των οποίων έθεσε το υποστηρικτικό υπόμνημα – πλατφόρμα, που συνέταξε το 2012, και το οποίο συμπυκνώνει την όλη επιχειρηματολογία που τεκμηρίωνε την ανάγκη της δημιουργίας πύλης στην δική μας περιοχή,  μια δεύτερη πύλη εισόδου στα βορεινά της Λέσβου προς όφελος όλου του νησιού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε για την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή τους στους:
Υπουργό Δικαιοσύνης  κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
Τους πρώην και νυν προέδρους του  Λιμενικού ταμείου Λέσβου κυρίους  Κορδώνη Κώστα  και  Ζαμπράκη Σωτήρη
Τον  κ. Εγγλέζο Γιώργο από το επιμελητήριο Λέσβου
Τον κ. Λευτέρη Παπαδόπουλο για την προώθηση των θέσεών μας
Τον Βουλευτή κ. Τέρενς Κουϊκ για την επερώτηση του στην βουλή που στηρίχθηκε στο υπόμνημα του Φορέα.

Εξαιρετικές ευχαριστίες στις γενναιόδωρες οικονομικές προσφορές των
Αναστασίου Νικολαϊδη
και της οικ. Τρύφωνα
χωρίς τις οποίες οι υποδομές δεν θα μπορούσαν να αποπερατωθούν.

Ως «Φορέας Τουρισμού Μολύβου» εκφράζουμε την ελπίδα ότι η πύλη εισόδου σύντομα θα αποδείξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας της και θα λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα προς όφελος ολόκληρης της Λέσβου.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ
                                                                          
Επισυνάπτουμε το υπόμνημα του 2012 όταν υπήρξε πρόβλημα για την δημιουργία της πύλης, το οποίο είχε σταλεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και το οποίο ο βουλευτής κ.Τέρενς Κουϊκ είχε καταθέσει με επερώτηση στην βουλή.

Αναφορά  για την αναγκαιότητα δημιουργίας «Πύλης Εισόδου»
αλλοδαπών και τουριστών στο λιμάνι της Πέτρας Λέσβου

Ο τουρισμός αποτελεί για την τοπική οικονομία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και εισροής εσόδων. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία και απασχόληση της ευρύτερης περιοχής Μολύβου – Πέτρας καταλαμβάνει το 80%  στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Η σημασία του τουρισμού για περιοχή μας επιβάλλει την εφαρμογή ενός μοντέλου τουριστικής πολιτικής με γνώμονα τη βελτίωση του τελικού τουριστικού προϊόντος καθώς τα τελευταία χρόνια το μοντέλο μαζικού τουρισμού συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιείται και το αίτημα του επισκέπτη που αναζητά εναλλακτικές διακοπές.

Οι περιοχές που ανέρχονται στις προτιμήσεις των τουριστών είναι οι  Προστατευόμενες Περιοχές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, οι διεθνώς χαρακτηρισμένες περιοχές που αποτελούν τμήμα, ταυτίζονται ή έχουν ευρύτερα όρια από αυτές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Φύση 2000», οι χαρακτηρισμένοι ως προστατευόμενοι Παραδοσιακοί Οικισμοί υψηλής ή Σημαντικής αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής σημασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας ιδιαίτερα πλούσιος – και συχνά
λησμονημένος  για τη χώρα μας, αλλά και πολυσύνθετος αναφορικά με τη συγκρότηση του, πόρος: το τοπίο. Πρόκειται για πόρο άρρηκτα συνδεδεμένο με πολλούς από τους πόρους του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος που διαθέτει η χώρα και αποτελούν αιτία για ταξίδι – τόσο Τουρισμού Διακοπών, όσο και Ειδικού και Εναλλακτικού Τουρισμού.

Σε ότι αφορά στις κρουαζιέρες και στον ιστιοπλοϊκό και σκαφάτο τουρισμό το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που ζητούν να ελλιμενιστούν στην δική μας περιοχή είτε είναι Τούρκοι είτε επισκέπτες Βαλκανικών χωρών και Ρώσοι οι οποίοι κατεβαίνοντας από την Κωνσταντινούπολη συναντούν σε ευθεία σχεδόν γραμμή τον Μόλυβο και την Πέτρα, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν την πορεία τους. Αυτή η θέση εξ άλλου αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα ώστε η περιοχή μας να αποτελεί τον διαμετακομιστικό κόμβο με την Ανατολή, την Ρωσία και την Αίγυπτο κατά το παρελθόν.
           
Καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες μαρίνων και πυλών εισόδου αυξάνεται, ομοίως διευρύνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τουριστικό κλάδο.
 Οι πύλες εισόδου του νησιού της Λέσβου  χρήζουν σημαντικών αναβαθμίσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό ιστιοπλοϊκών σκαφών και θαλαμηγών  που καταφθάνουν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει η μοναδική Πύλη εισόδου της Μυτιλήνης.

Το λιμάνι της Πέτρας αποτελεί τον ιδανικό τόπο χωροθέτησης μιας δεύτερης Πύλης εισόδου για το ΒΔ τμήμα της Λέσβου. Σημαντικοί παράγοντες γι αυτό είναι ότι:

Η ευρύτερη περιοχή του Μολύβου από την δεκαετία του 60 μέχρι και σήμερα δέχεται το 80% του συνολικού τουρισμού του νησιού, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη του τόπου συνολικά, την Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης.

Στα όριά της περιλαμβάνει την περιοχή natura 2000 του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου  και σε απόσταση μισής ώρας την περιοχή του απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και των υγροτόπων Καλλονής δύο από τις σημαντικότερες περιοχές natura 2000 ολόκληρης της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τρεις διατηρητέους - παραδοσιακούς οικισμούς και πολλές περιοχές εξαιρετικού κάλλους.

Το 85% του πρακτορευμένου τουρισμού που διανέμεται στο σύνολο της Λέσβου διακινείται και διανέμεται από τα τουριστικά πρακτορεία του Μολύβου.
Το λιμάνι της Πέτρας έχει καθορισμένο «αιγιαλό και παραλία».
Έχει το απαιτούμενο βάθος ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν με ασφάλεια κρουαζιερόπλοια και σκάφη.

Αποτελεί εδώ και χρόνια τον Βόρειο πυλώνα εισόδου εμπορευμάτων προς το Β.Δ. κομμάτι του νησιού καθώς από την Πέτρα εξυπηρετούνται οι όποιες εξαγωγικές δραστηριότητες (αλάτι, περλίτης κ.λ.π.) αλλά και οι εισαγωγές κυρίως οικοδομικών υλικών (τσιμέντα, κεραμίδια, τούβλα κ.λ.π.).

Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 70 σκάφη ημερησίως με τις υπάρχουσες υποδομές (προσέγγιση, νερό, φως κ.λ.π.) όπως έχει διαπιστωθεί κατά την φιλοξενία της Regatta Αιγαίου που έχουμε φιλοξενήσει στον Μόλυβο και στην Πέτρα επανειλημμένως.
Υπάρχει μεγάλος μόλος αλλά και χερσαία ζώνη ικανή να φιλοξενήσει, με μικρό κόστος στην αρχική φάση με λυόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις  τις απαραίτητες υποδομές.
Η προσέγγιση στο λιμάνι της Πέτρας μειώνει δραστικά την απόσταση που χρειάζεται να διανύσει ο τουρίστας, ιδίως από τα απέναντι παράλια (Αϊβαλί, Αδραμύττι Ακτσάϊ, Σμύρνη κ.λ.π.

Η δημιουργία της δεύτερης Πύλης εισόδου ανοίγει τον δρόμο για μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με επισκέπτες τριημέρου από τα απέναντι παράλια ώστε να μπορέσει σταδιακά να επεκταθεί σε δωδεκάμηνη βάση.

Η μεγέθυνση της τουριστικής οικονομίας στην ακριτική περιοχή του Μολύβου - Πέτρας και του Β.Δ. τμήματος της Λέσβου,, εν μέσω κρίσης, αποτελεί την σημαντικότερη παράμετρο για την διατήρηση  και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό από την παραγωγή προϊόντων έως την οικοδομή και επομένως την απασχόληση.

Αυτή η τουριστική μεγέθυνση θα έχει τα μέγιστα οφέλη στην απασχόληση και στην παραμονή των νέων ανθρώπων και των επιχειρηματιών στην ακριτική περιοχή όχι μόνο του Μολύβου και της Πέτρας αλλά ολόκληρου του νησιού.

Η τουριστική δυναμική που αναπτύσσεται για έναν θαλάσσιο τουρισμό σκαφών και κρουαζιέρας για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί έχει απόλυτη ανάγκη από μια νέα πύλη εισόδου στο λιμάνι της Πέτρας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση στην προσπάθειά μας για την αναγκαία δημιουργία της νέας «Πύλης Εισόδου» στο λιμάνι της Πέτρας στο

 Β. Δ. άκρο της Λέσβου.