Ο Δήμαρχος Λέσβου στην εκδήλωση «Σπονδή στο σεληνόφως» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, Γιώργο Σαπναδέλλη, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, το βράδυ, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, παρακολούθησε την εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο:


«Σπονδή στο σεληνόφως», που ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο για τα 40 χρόνια της Τουρκικής κατοχής, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου και περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας και έργα ζωγραφικής, αλλά και λογοτεχνικό αφιέρωμα και παρουσίαση βιβλίου για την Κύπρο.

Η εκδήλωση που ήταν ενταγμένη στον προγραμματισμό του Λεσβιακού Καλοκαιριού του Δήμου Λέσβου, ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Τουρκική εισβολή στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων», που παραχωρήθηκε από το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και η οποία μαζί με την εικαστική έκθεση της Μαρίας Καλλιπολίτη από το έργο «Του Διγενή η Μάνα», θα διαρκέσουν έως τις 18 Αυγούστου.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε το λογοτεχνικό αφιέρωμα στις οικογένειες ηρώων και αγνοουμένων του 1974, μεταξύ  των οποίων και τρείς Μυτιληνιοί στρατιώτες, ένας από τα Παράκοιλα, ένας από τη Μόρια και ένας από την Άντισσα, ενώ στο τελευταίο μέρος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Του Διγενή η Μάνα», της συγγραφέως Μάρως Ματθαίου, πρόσφυγα από την Καρπασία της Κύπρου, μόνιμα εγκατεστημένης στα Παράκοιλα της Λέσβου, από δεκαετίας, από τις εκδόσεις «Καρπασσιάνα – Πολιτισμός», της ίδιας αυτής συγγραφέως, με ομιλητές τον π. Χριστόφορο Ταράνη και τη συγγραφέα του εν λόγω βιβλίου.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Λέσβου, οι Εκδόσεις «Καρπασσιάνα - Πολιτισμός», η Λέσχη Ανάγνωσης Καλλονής «Ιφιγένεια», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακοίλων και το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι Αγίας Παρασκευής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης ιστορικής μνήμης, επισημαίνοντας το χρέος για διαρκές, αγωνιστικό και έμπρακτο ενδιαφέρον όλων μας, για τον Ελληνισμό της μαρτυρικής Κύπρου. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κα Μάρω Ματθαίου, «Κύπρια Ελληνίδα αδερφή, διαπρεπή συγγραφέα, Πατριώτισσα και συνδημότισσα, για το επιφανές συγγραφικό της έργο, αναφορικά με το νησί μας, τη Λέσβο και την ιδιαίτερη Πατρίδα της, την σκλαβωμένη Καρπασία και την Κατεχόμενη λοιπή περιοχή της Κύπρου απ’ τον Αττίλα, που εδώ και πολλά χρόνια τον τιμά με τη φιλία της», όπως είπε χαρακτηριστικά και της πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.