Στον Άρειο Πάγο οι “κατ’ οίκων” φοροεπιδρομές

Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί, παρέπεμψε το θέμα των «φοροεπιδρομών» στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής, το υπουργείο Οικονομικών.


Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους έπειτα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε το «πράσινο φως» για ελέγχους στις κατοικίες των φορολογουμένων χωρίς να απαιτείται η παρουσία εισαγγελέα. Συγκεκριμένα, το Ν.Σ. υποστηρίζει στη γνωμοδότησή του ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων υπογραμμίζοντας ότι αρκεί εισαγγελική εντολή, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/13), χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι: Αναφορικά με την υπ’ αριθμ. 256/2014 γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι: «Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης. Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογικά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα. Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις, διοικητικές και ποινικές. Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ