Ερώτηση του Παύλου Βογιατζή με θέμα την άμεση ανάγκη αγοράς 10 αεροσκαφών πετσετέλ για τις ανάγκες της 359 ΜΑΕΔΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα την άμεση ανάγκη αγοράς 10 αεροσκαφών πετσετέλ για τις ανάγκες της 359 ΜΑΕΔΥ.


Ο Βουλευτής, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αγ. Μαρίνα Λέσβου, στις 17 Ιουνίου, και τα μέσα πυρόσβεσης που επιχείρησαν για την κατάσβεσή της, εξηγεί αναλυτικά γιατί τα αεροσκάφη PZL υπερτερούν σημαντικά έναντι τόσο των καναντέρ όσο και των ελικοπτέρων για την πυρόσβεση στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά γιατί είναι τα πλέον συμφέροντα τόσο ως προς το κόστος ανά πτητική ώρα, όσο και ως προς την αγορά τους.

Ο Βουλευτής επισημαίνει επίσης, την ανάγκη άμεσης επισκευής των 7 αεροκινητήρων τύπου ASZ 62IR M18B (εκ των οποίων ένας στη Λέσβο) που ανήκουν ήδη στα αεροσκάφη και λειτουργούν με παράταση επιπλέον 150 ωρών, με κίνδυνο, εάν δεν επισκευαστούν άμεσα, να καταστούν εν μέσω πυροσβεστικής περιόδου μη πλώιμα, καθώς και την ανάγκη παραμονής των κλιμακίων της ΜΑΕΔΥ μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή την 31η Οκτωβρίου, λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση του Βουλευτή.

ΠΡΟΣ:

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ,
κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

                       
ΘΕΜΑ: Αγορά αεροσκαφών PZL για τις ανάγκες της 359 ΜΑΕΔΥ

Με αφορμή την πρόσφατη φωτιά της Λέσβου στην περιοχή Αγ. Μαρίνα στις 17 -6-2014 στην οποία επιχείρησαν 2 Ρώσικα ελικόπτερα Μi-8, ένα από τη Χίο και ένα από τη Σάμο, καθώς και 2 καναντέρ CL- 415 που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, διαπιστώθηκαν εκ νέου οι επείγουσες ανάγκες της 359 ΜΑΕΔΥ, και ιδιαίτερα οι σημαντικές ελλείψεις της Μονάδας σε αεροσκάφη PZL.
Η Μονάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, λόγω λήξης ορίου λειτουργίας 7 αεροκινητήρων τύπου ASZ 62IR M18B (εκ των οποίων ένας στη Λέσβο) που ανήκουν ήδη στα αεροσκάφη και λειτουργούν με παράταση επιπλέον  150 ωρών  για τον κάθε κινητήρα που έχει δοθεί από τη ΔΑΥ (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης). Το δε υπόλοιπο της παράτασης είναι κατά μέσον όρο 50 πτητικές ώρες για κάθε αεροσκάφος-κινητήρα, γεγονός που, εν μέσω πυροσβεστικής περιόδου, θα καταστήσει τα αεροσκάφη μη πλώιμα, την ίδια στιγμή που το κόστος για κάθε κινητήρα που θα αποσταλεί στην κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να επιστραφεί για επαναδιάθεση 1200 πτητικών ωρών ανέρχεται στις 65.000,00 ευρώ.
Αντίθετα, τα αεροσκάφη PZL έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τα καθιστούν απολύτως αναγκαία για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Είναι μικρά και ευέλικτα αεροσκάφη που χρειάζονται ελάχιστο χρόνο ανεφοδιασμού και απογείωσης (3 min.), δεν επηρεάζονται από τις θαλάσσιες συνθήκες γιατί ανεφοδιάζονται κατευθείαν από το αεροδρόμιο, φέρουν ειδικό αφρό που είναι επιβραδυντικός και άρα λειτουργεί αποτελεσματικά στην πυρόσβεση, την ίδια στιγμή που έχουν πολύ μικρό κόστος λειτουργίας και δε χρειάζονται χρόνο μεταφοράς, εφόσον βρίσκονται ήδη στα νησιά.
Προς απόδειξη των παραπάνω και συνεπώς της ανάγκης άμεσης προμήθειας τουλάχιστον 3 αεροσκαφών PZL (αυτή τη στιγμή η Λέσβος διαθέτει μόνο 2, ενώ συνολικά στη χώρα υπάρχουν 18), ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τόσο στο χρόνο που χρειάστηκαν τα ελικόπτερα και τα καναντέρ στην πρόσφατη φωτιά της Αγ. Μαρίνας στη Λέσβο, όσο και στο κόστος ανά πτητική ώρα που απαιτήθηκε. Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος που απαιτήθηκε από την ώρα της απογείωσης από το αεροδρόμιο της Μίκρας μέχρι τη Λέσβο ήταν περίπου μία ώρα (χρόνος που τα PZL θα τον είχαν ως επιχειρησιακό), ενώ αντίστοιχα ο χρόνος για τα ελικόπτερα ήταν περίπου μιάμιση ώρα.
Όσον αφορά δε στο κόστος ανά πτητική ώρα, οι διαφορές μεταξύ των PZL και των Καναντέρ ή των Ελικοπτέρων είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα, το κόστος πτητικής ώρα για PZL M18B ανέρχεται στις 4.200,00 ευρώ, για τα Καναντέρ CL-415 στις 8.100,00 ευρώ, ενώ για τα Erikson helicopter στις 15.000,00-17.000,00 ευρώ. Δυστυχώς, για τα Ρώσικα ελικόπτερα Mi-8 το κόστος παραμένει άγνωστο στην Υπηρεσία.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, το κόστος για την πυρόσβεση της φωτιάς στην Αγ. Μαρίνα Λέσβου ανήλθε στις 48.600,00 ευρώ για τα καναντέρ για έξι συνολικά πτητικές ώρες, και δε γνωρίζουμε το κόστος των δύο ρώσικων ελικοπτέρων Μi-8 που συμμετείχαν στην επιχείρηση για τρεις πτητικές ώρες.
Στην περίπτωση όμως, που στη συγκεκριμένη φωτιά είχαν επιχειρήσει 2 αεροσκάφη PZL, θα είχαν χρειαστεί μόνο 30 λεπτά πτητικής ώρας και το κόστος θα ανερχόταν στις 4.200,00 ευρώ συνολικά και για τα δύο αεροσκάφη. 
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και με βάση το κόστος αγοράς των συγκεκριμένων τύπων αεροσκαφών και ελικοπτέρων, το οποίο έχει και αυτό τεράστιες αποκλίσεις, δηλαδή όταν το κόστος ενός καναντερ CL-415 ανέρχεται στα 30.000.000,00 $, ενώ το κόστος ενός ΡZL MP18B  στις 680.000,00 ευρώ και το κόστος επισκευής των 7 κινητήρων στις 455.000,00 ευρώ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς 10 ΡZL MP18B, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες της 359 ΜΑΕΔΥ και να προχωρήσει στην άμεση επισκευή των 7 κινητήρων, δεδομένου ότι το κόστος για αυτές τις ενέργειες είναι συγκριτικά πολύ μικρότερο από την αγορά καναντέρ και ελικοπτέρων;
Προτίθεται το Υπουργείο να διατηρήσει τα κλιμάκια της 359 ΜΑΕΔΥ μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή την 31η Οκτωβρίου, εξαιτίας αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς;

Ημερομηνία                                                                                      

01/08/2014                  ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ