Εγχειρίδιο υγιεινής και οικολογικής διατροφής!

Πόσο σωστά τρεφόμαστε και ποιες τρεις βασικές παράμετροι επηρεάζουν την επιλογή της τροφής μας; Μέσα από ποια μαγική συνταγή η μεσογειακή διατροφή ευνοεί την υγεία μας και το περιβάλλον;


Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων και τελικά πόσα ξέρουμε για τα βιολογικά προϊόντα, αλλά και τη σημασία της τοπικότητας και εποχικότητας των φρούτων και λαχανικών;

Η Καλύτερη Ζωή, το πρόγραμμα του WWF Ελλάς με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), συνεχίζει την περιήγηση στον φάκελο «Καλύτερη διατροφή». Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό με «προτάσεις για μία καλύτερη διατροφή» ως ένα εναλλακτικό εγχειρίδιο με πληροφορίες, απαντήσεις και καλές πρακτικές για θέματα διατροφής και υγείας. 

Ο οδηγός περιλαμβάνει συμβουλές για πιο οικονομική και οικολογική διατροφή με έμφαση στα οφέλη που παρέχει το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, χρήσιμους πίνακες για την εποχικότητα φρούτων και λαχανικών, έναν δεκάλογο καλού καταναλωτή και αναλυτικούς πίνακες για τις διατροφικές ανάγκες παιδιών και ενηλίκων. Αναλυτικότερα, στοιχεία που προέκυψαν κατά την έρευνα και συγγραφή του οδηγού, φανερώνουν ότι:

-Η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν τις διατροφικές ανάγκες μας. Ο οδηγός διατροφής αποτελεί μία πρόταση συνιστώμενων διατροφικών συνδυασμών δίνοντας έμφαση στα τρόφιμα που περιλαμβάνει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής στη βάση της.

-Από περιβαλλοντική σκοπιά, η παραγωγή των τροφίμων ευθύνεται για το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και για σημαντικά προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων. Μερίδιο ευθύνης για τις εκπομπές CO2  έχουν τα τροφοχιλιόμετρα, η απόσταση δηλαδή που διανύουν τα τρόφιμα από τον τόπο παραγωγής τους μέχρι το τραπέζι των καταναλωτών.

-Τα εποχικά και τοπικά προϊόντα, και κυρίως τα φρούτα και λαχανικά, απαιτούν λιγότερους φυσικούς πόρους για την παραγωγή τους, αλλά και μικρότερη ποσότητα καυσίµων για τη μετακίνησή τους. Ως αποτέλεσμα το οικολογικό αποτύπωμά τους είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό του κρέατος ή άλλων εισαγόμενων τροφίμων, ενώ η επιλογή τους ενισχύει τις ντόπιες παραγωγές και τελικά την εθνική οικονομία.

- Λίγοι Έλληνες γνωρίζουν ότι πρέπει να διαβάζουν πάντα τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να κάνουν καλύτερες επιλογές. Βάσει στοιχείων του Ευρωβαρόμετρου διατροφής το 2012, μόνο το 22% των Ελλήνων πολιτών διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγει, ενώ μόλις 17% γνωρίζει τι είναι τα βιολογικά προϊόντα.

-Η ίδια έρευνα δείχνει ότι για τους Έλληνες, τρία είναι τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός τροφίμου: η τιμή, η προέλευση και η ποιότητά του.
«Περιηγηθήκαμε για λίγο στον απέραντο κόσμο της διατροφής. Διαβάσαμε κρίσιμα στοιχεία και δεδομένα και βάσει αυτών συνθέσαμε έναν χρηστικό οδηγό για απλές διατροφικές πρακτικές με μεγάλα οφέλη. Αν είμαστε ό,τι τρώμε, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε το ζήτημα της τροφής ολιστικά και να κατανοήσουμε ότι οι επιλογές μας στη διατροφή συνδέονται άμεσα με τη σωματική υγεία μας, την τσέπη μας και φυσικά το περιβάλλον» αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη επικοινωνίας για το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή,WWF Ελλάς τηλ. 210 33 14 893v.barboka@wwf.gr