Περιορισμοί στην ημερομηνία λήξης λόγω της σπατάλης των τροφίμων

Οι ενδείξεις “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” στα τρόφιμα δημιουργούν βουνά απορριμμάτων στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να καταργηθούν για ορισμένα είδη τροφίμων μεγάλης διάρκειας, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας που συζητήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ τη Δευτέρα 19 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.


Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το Συμβούλιο εξέτασε, μέτρα για τη μείωση των απωλειών και της σπατάλης τροφίμων, μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται, όχι μόνο από λόγους κοινωνικούς και ηθικούς, αλλά επιπλέον οικονομικούς και περιβαλλοντικούς.

Το έγγραφο, το οποίο εισηγήθηκαν η Ολλανδία και η Σουηδία υπογραμμίζει ότι η σήμανση με ημερομηνία λήξης σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ διατυπώνει προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει εάν ορισμένα προϊόντα μεγάλης διάρκειας μπορούν να εξαιρεθούν από το καθεστώς “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…”.

Επίσης, προτείνει οι πολιτικοί της ΕΕ να αναζητήσουν τρόπους ώστε οι καταναλωτές να αντιλαμβάνονται καλύτερα την έννοια της διάρκειας ζωής των προϊόντων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει τη στήριξη της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, τα απορρίμματα τροφίμων έχουν μία κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση. “Η ανάγκη να μειώσουμε τις απώλειες σε τρόφιμα και τα απορρίμματα τροφίμων συνδέεται στενά με την άποψη ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο έχουν δικαίωμα σε επαρκή τροφή“.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ η περυσινή έκθεση του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών με έδρα το Λονδίνο διαπίστωσε ότι από 30 ως 50% των τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ πετιέται, συχνά εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης για το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” και “ημερομηνία λήξης” στα προϊόντα.

Οι υπουργοί ζήτησαν την επέκταση του καταλόγου των τροφίμων για τα οποία δεν απαιτείται η αναγραφή της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, που θα μείωνε κατά 20% τη σπατάλη τροφίμων,  καθώς επίσης την εξέταση δράσεων για την καλύτερη κατανόηση από τους καταναλωτές των επισημάνσεων σχετικά με τις ημερομηνίες διατήρησης των τροφίμων, καθώς και την αναθεώρηση κάθε νομοθεσίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη και απώλεια τροφίμων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Α Τσαυτάρης, «η γεωργία οφείλει να ανταποκριθεί βιώσιμα και αποτελεσματικά στις παγκόσμια αυξανόμενες ανάγκες για την πρόσβαση όλων σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή τροφή. Η αδικαιολόγητη απώλεια τροφίμων ισοδυναμεί με κατασπατάληση πόρων. Υπάρχει άμεση ανάγκη ανάληψης δράσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα  συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης των σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, με γνώμονα την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα και θα αφορούν τη βιωσιμότητα των τροφίμων, δηλαδή μια στρατηγική με στόχο την αποφυγή απωλειών.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η μεγάλη πρόκληση του αγροδιατροφικού τομέα να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού, πρόκληση που θα γίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολη να αντιμετωπιστεί, ένεκα των επερχόμενων επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, να διογκώνεται ακόμη περισσότερο, στο τέλος εξαιτίας της απώλειας και σπατάλης τροφίμων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο υπουργός στους ξένους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου.


Πηγη paseges.gr