Απάντηση Γαληνού- Γεωργουλα σε ανοιχτή επιστολή γονέων

Απάντησαν οι 2 μένουν ακόμα 2….


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Κύριε Γαληνέ Σπύρο, κύριε Γεωργούλα Στράτο, κύριε Κουρτζή Νικόλαε, κύριε Ξύδα Φώτη, κυρία Τσιριγώτη Νίκη.

  Τα σχολεία μας, 2ο Γυμνάσιο και 4ο Δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης, στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του τέως ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ Μυτιλήνης. Η Ιστορική πραγματικότητα, θέλει αυτό το σχολείο να είναι το πρώτο, μετά την άλωση, Ελληνικό Σχολείο της Μυτιλήνης.  Μετά την εξ ολόκληρου επισκευή -ανακαίνιση που έγινε στο κτίριο το 1997, επί Δημαρχίας Θεόδωρου Χοχλάκα, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως σοβαρή παρέμβαση ούτε στο εξωτερικό μέρους του κτιρίου αλλά ούτε και εσωτερικά.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 17 χρόνια μετά,  να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στη στέγη, στην τοιχοποιία, στις πόρτες, στα παράθυρα, αλλά και στον αύλειο χώρο. Όλα αυτά έχουν επισημανθεί και γνωστοποιηθεί εγγράφως στο Δήμο Μυτιλήνης, τόσο από τους Διευθυντές όσο και από τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων μας.  Εκτιμούμε, πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων μας.
 Παρακαλούμε θερμά, να μας γνωστοποιήσετε εάν σκοπεύετε να παρέμβετε και να δώσετε ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιστορικότερο Εκπαιδευτήριο της πόλης μας, σε περίπτωση που ο λεσβιακός λαός σας εμπιστευθεί τη διοίκηση του Δήμου μας.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ  Στράτου Γεωργούλα


Με αφορμή την επιστολή των Συλλογων Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης ο υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου Στράτος Γεωργούλας δηλώνει τα εξής:

Πράγματι η επιστολή των συλλόγων των γονέων των 2 σχολείων που στεγάζονται στο ιστορικό κτήριο του Παρθεναγωγείου έρχεται αφενός να αναδείξει τα προβλήματα συντήρησης των σχολικών μονάδων του νησιού μας. Παράλληλα μας δίνει την αφορμή να αναδείξουμε πτυχές του προγράμματός μας. Για το συγκεκριμένο αίτημα έχουμε ήδη διατυπώσει τη θέση μας για τη δημιουργία μικρών, ευέλικτων συνεργείων τεχνικής υποστήριξης της σχολικής μονάδας, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η δημιουργία τους και η αποτελεσματική παρέμβασή τους στα ζητήματα συντήρησης και αποκατάστασης φθορών των σχολικών μονάδων δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από το συνολικότερο προγραμματισμό και οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου. Το συγκεκριμένο επίσης αίτημα έρχεται να συναντήσει και τον τρόπο λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου. Παράλληλα θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ουδέποτε επιδίωξε να συγκροτήσει και να λειτουργήσει την Επιτροπή Παιδείας, που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και  μέσα από την οποία (ως πιο διευρυμένο όργανο) θα αναδεικνύονταν ανάλογα αιτήματα φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως των γονέων και Δ/ντών των σχολικών μονάδων που στεγάζονται στο ιστορικό κτήριο του τέως Παρθεναγωγείου,  και δε θα χάνονταν στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας.

Τέλος η πρωτοβουλία των συγκεκριμένων Συλλόγων Γονέων είναι για εμάς ένα ευχάριστο μήνυμα γιατί αποδεικνύει πλέον ότι οι πολίτες απαιτούν να γνωρίζουν. Μας χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα γιατί φαίνεται να συναντιέται με τις επιδιώξεις μας για συμμετοχική αυτοδιοίκηση με τους εκάστοτε εμπλεκόμενους φορείς.




Απάντηση κυρίου Γαληνού


Μυτιλήνη, 12/5/14

Προς
κ Καλλιόπη Δερβεντλή  (2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης)
κ Ευάγγελο Φραγκουλάκη (4ο Δημοτικό Σχολείο)

          Πρωτίστως, θέλω να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και να σας ενημερώσω ότι επικοινώνησα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Πληροφορήθηκα ότι έχουν ήδη προγραμματιστεί παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα του κτηρίου ώστε να το καταστήσουν κατάλληλο κατ’ αρχάς, για την στέγαση Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εν όψει της επομένης Σχολικής χρονιάς.

           Ενημερώθηκα επίσης, ότι απαιτούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις που να  αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του παλαιού αυτού κτιρίου σε μόνιμη βάση, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιείται για πολλά ακόμη χρόνια.

           Η προσωπική μου αντίληψη επί του θέματος, είναι ότι τα ιστορικά κτίρια όχι μόνο πρέπει να διασώζονται αλλά και να εντάσσονται κατά τρόπο πλήρως λειτουργικό στον πολεοδομικό ιστό. Πιστεύω ακόμη ότι η διατήρηση των δραστηριοτήτων για τις οποίες αρχικώς σχεδιάστηκαν, είναι ο καλύτερος τρόπος για την διαφύλαξη της ιστορικότητάς τους, ιδίως δε όταν πρόκειται για Σχολικές εγκαταστάσεις. Η ιστορικότητα του δομημένου περιβάλλοντος και η διαδοχή των μαθητικών γενεών, δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό κλίμα όπου όλοι οι συντελεστές, μαθητές και γονείς, μπορούν να συνειδητοποιήσουν καλύτερα την αξία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

           Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όχι μόνο οι αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες, αλλά η συνολική αναστύλωση του «Παρθεναγωγείου» έχει καταχωρηθεί ήδη στον φάκελο «Αμέσων και Επειγουσών Ενεργειών» που έχω ετοιμάσει με τους συνεργάτες μου, ώστε η επικείμενη μεταβίβαση του Δήμου, να μην επηρεάσει τόσο τις άμεσα αναγκαίες εργασίες, όσο και τον προγραμματισμό της εκτεταμένης παρέμβασης.

           Τέλος, θέλω να σας συγχαρώ για το ενεργό ενδιαφέρον σας, σημειώνοντας ότι ως δημοτική αρχή και στο βαθμό που εμπλεκόμαστε σε θέματα εκπαίδευσης, η πρακτική μας θα είναι η στενή συνεργασία με όλους τους φορείς της (μαθητές, καθηγητές και γονείς) ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι αποτελεσματικές, λειτουργικές και μόνιμες, ώστε και τα χρήματα που θα δαπανηθούν να πιάσουν τόπο και να αποφευχθεί το φαινόμενο της συνεχούς επαναφοράς των ιδίων ζητημάτων στο μέλλον.

Με εκτίμηση,
Σπύρος Γαληνός
Υποψήφιος Δήμαρχος Λέσβου.