Επιστολή προς τον Υπ. Παιδείας έστειλε ο Παύλος Βογιατζής για κατάργηση ή συγχώνευση σχολικής μονάδας στη Λέσβο

Επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, απέστειλε χθες το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, προκειμένου το Υπουργείο να μην προχωρήσει σε καμία μεταβολή, κατάργηση ή συγχώνευση σχολικής μονάδας στη Λέσβο.


Ο Βουλευτής, ο οποίος είχε υποβάλει σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό και τον Απρίλιο 2013, υπογραμμίζει εκ νέου στη σημερινή επιστολή του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, και ιδιαίτερα των ορεινών, δυσπρόσιτων, αγροτικών νησιωτικών περιοχών, και ζητά να μην εφαρμοστεί καμία τέτοια απόφαση του Υπουργείου, προτού να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Βουλευτές νησιωτικών περιοχών να έχουν μία προσωπική συνάντηση με τον Υπουργό για να του εκθέσουν τα προβλήματα και τις απόψεις τους, αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο Βουλευτής.




ΕΠΕΙΓΟΝ


Προς:
Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Αθήνα, 23 Μαΐου 2014
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την απόφαση της Διεύθυνσης Διοικητικών Υποθέσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (αρ.πρωτ. 72624/Δ4/12-05-2014) και τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που μου κοινοποιήθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άγρας, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, προκειμένου να μην προχωρήσετε άμεσα σε καμία μεταβολή, συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας στη Λέσβο, αλλά και ευρύτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, τόσο στους συλλόγους εκπαιδευτικών της Λέσβου, όσο και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους μαθητές, όχι μόνο της Άγρας, αλλά και άλλων ορεινών, δυσπρόσιτων, αγροτικών περιοχών του νησιού.

Με Επίκαιρη Ερώτησή μου στις 25/04/2013, η οποία δε συζητήθηκε στη Βουλή, είχα θέσει και πάλι το πρόβλημα που είχε προκύψει από την τότε Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με θέμα την οργανικότητα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (εγκ. 44506/Δ4/2-4-2013), η οποία προέβλεπε την κατάργηση 130 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών στη Λέσβο.

Κατανοώντας την πρόθεση της Κυβέρνησης περί εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου να αντιστοιχίσει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων με το μαθητικό δυναμικό τους, θεωρώ ωστόσο, ότι πρέπει συγχρόνως να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, να γίνει δηλαδή σεβαστή η ρήτρα της νησιωτικότητας, καθώς και η αναγκαιότητα, αλλά και σπουδαιότητα της λειτουργίας σχολικών μονάδων σε όλα τα χωριά και τους απομακρυσμένους οικισμούς τους, προκειμένου όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Ο ενδεχόμενος υποβιβασμός επομένως, της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας της Άγρας, αλλά και άλλων περιοχών του νησιού ή και άλλων νησιών, από 6θέσια σε 5θέσια συνεπάγεται αυτομάτως την κατάργηση αυτών των σχολείων ως ολοήμερων. Το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις κατεξοχήν αγροτικές περιοχές των νησιών, όπως είναι η Άντισσα, ο Μεσότοπος, η Άγρα, ο Παλαιόκηπος, ο πρώην Δήμος Ευεργέτουλα και ο πρώην Δήμος Πέτρας στη Λέσβο, όπου πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η λειτουργία του σχολείου ως ολοήμερου συνιστά ανάγκη, ενώ σε απομακρυσμένα χωριά όπως για παράδειγμα το Μεγαλοχώρι στη Λέσβο η λειτουργία δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου αποτελεί  βασική προϋπόθεση για να μείνουν τα χωριά αυτά ζωντανά. Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά και αφορούν στο σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας.

Επιπλέον, φέτος που υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελιάς στη Λέσβο, ο παραπάνω υποβιβασμός σχολικών μονάδων σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τους αγρότες, ζημιώνοντας σοβαρά την τοπική οικονομία και το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών.

Με δεδομένη λοιπόν, πρωτίστως την ανάγκη να διασφαλίσει η Πολιτεία ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της χώρας, αλλά και να μην προχωρήσει το Υπουργείο στην εφαρμογή αποφάσεων που θα ζημιώσουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, θα ήθελα αφενός να σας παρακαλέσω να μην προχωρήσετε σε καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολικής μονάδας και αφετέρου να ζητήσω μετά το πέρας των εκλογών της 25ης Μαΐου μία συνάντηση μαζί και με τους συναδέλφους Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν και να προτείνουμε λύσεις, οι οποίες δε θα επηρεάζουν ούτε το δικαίωμα των μαθητών στην εκπαίδευση, αλλά ούτε και θα διαταράσσουν την επαγγελματική απασχόληση των γονέων και κηδεμόνων τους και περαιτέρω την τοπική οικονομία.

Ευελπιστώ πραγματικά στην κατανόηση και τη συνεργασία σας και παραμένω στη διάθεσή σας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τα ιδιαίτερα προβλήματα της εκπαίδευσης στη Λέσβο και τις λοιπές νησιωτικές περιοχές της χώρας.


Με τιμή,

Παύλος Βογιατζής

Βουλευτής Ν. Λέσβου