Ακαδημίες Καλλονής: Χτίζοντας το αύριο του Λεσβιακού ποδοσφαίρου

Έχοντας ως βασική της επιδίωξη την αλλαγή της φιλοσοφίας γύρω από το ποδόσφαιρο και την εξέλιξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του η οικογένειατης Καλλονής φροντίζει με σεβασμό, αγάπη και μέσα από ανθρώπους-ειδικούς του ποδοσφαίρου να δημιουργήσει μια γενιά ποδοσφαιριστών που θα υπηρετεί αυτόν ακριβώς το στόχο.


Μέσα από τη δομή των Ακαδημιών επιδιώκεται το αξίωμα «νους υγιής εν σώματι υγιή» να γίνει η βάση πάνω στην οποία επαγγελματίες προπονητές θα «χτίσουν» το αύριο του Λεσβιακού ποδοσφαίρου. Σεβόμενοι το νεαρό και τρυφερό της ηλικίας των λιλιπούτειων ποδοσφαιριστών διακρίνουν σε αυτούς τα δυνατά τους σημεία ανάγοντας ακόμη και τα ασθενέστερα σε ευκαιρία εξέλιξης.

Ένα δύσκολο και απαιτητικό στοίχημα γεννιέται κάθε φορά που τόσο ο Χρήστος Πελέκης όσο και ο Βάϊος Ρίππης έχουν απέναντι τους ένα ζευγάρι παιδικά αθώα μάτια τα οποία ψάχνουν εναγωνίως τους γονείς όταν εκείνοι τους παραδίδουν τα ηνία της ποδοσφαιρικής διαπαιδαγώγησης. Σαφέστατα λοιπόν ο προπονητής καλείται να σπάσει το φράγμα του άγνωστου με το παιδί χτίζοντας μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του ικανοποιώντας παράλληλα το τρίπτυχο διασκέδαση-εκπαίδευση-εκγύμναση.

Τα μέλη του τεχνικού επιτελείου των τμημάτων υποδομής και των Ακαδημιών της ομάδας μας μιλούν στο aelk.gr για τη φετινή χρονιά κάνοντας έναν απολογισμό της παρθενικής λειτουργίας των ακαδημιών στη Μυτιλήνη οι οποίες αποτελούνται από δύο τμήματα έκαστος για ηλικίες 4 έως 6 ετών, 6 έως 8 και 10 έως 12.

Ταλέντα στο γήπεδο και στη ζωή

«Ένας προπονητής καλείται να διαχειριστεί εύστοχα και με ευαισθησίες παιδάκια ηλικίας από 4 ετών. Στην Καλλονή έχουμε δύο τμήματα τα λεγόμενα “Bambini”  που αποτελούνται από ηλικίες 4 έως 6 ετών. Στην ουσία τα παιδιά αυτά δεν έχουν μάθει ακόμη να σκέφτονται. Καλούμαστε πρωτίστως να δώσουμε βαρύτητα στο ζήτημα της σκέψης και κατόπιν στάσης ενώ βασικό στοιχείο είναι η κοινωνικοποίηση τους και η συναναστροφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Έρχονται στις ακαδημίες της Καλλονής για να αποκτήσουν τεχνική κατάρτιση υιοθετώντας παράλληλα και σωστή παιδεία»αναφέρει ο συνεργάτης προπονητή κάτοχος διπλώματος UEFA B με καταγωγή από τη Σύρο Χρήστος Πελέκης.

«Η αρχή γίνεται από τη στιγμή που η σκέψη μετουσιώνεται σε κίνηση. Μάλιστα πολλά από τα παιδιά που έρχονται σε μας δεν έχουν φοιτήσει σε κάποια άλλη ακαδημία, ίσως να παίζουν μπάλα απλώς στην αυλή του σπιτιού τους. Στόχος μας είναι τεχνικά αλλά και με βάση τη συμπεριφορά που θα αποκτήσουν να ξεφύγουμε από τα όρια της αλάνας ή της παιδικής χαράς. Και φυσικά αυτό αφορά στη στάση των παιδιών μέσα αλλά και έξω από το γήπεδο. Βασικό ατού η πειθαρχία αλλά με εργαλείο το παιχνίδι», συμπληρώνει ο Λημνιός γυμναστής απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών Βάϊος Ρίππης.

Ίσες ευκαιρίες για όλους

Ξεκινώντας να χτίζουν το οικοδόμημα των Ακαδημιών στη Μυτιλήνη οι δύο προπονητές με τη συνδρομή και του Γιώργου Κωνσταντίνου καλλιεργούν με ιδιαίτερο χειρισμό στα παιδιά το πάθος για το ποδόσφαιρο. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από καμία προπόνηση ενώ σε όλα παιδιά δίνονται ίσες ευκαιρίες «Σίγουρα κάποια παιδιά ξεχωρίζουν και μάλιστα εξαρχής. Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνουν εμφανή τα δυνατά σημεία του κάθε παιδιού. Όλα έχουν ισάξιο χρόνο συμμετοχής σε φιλικά παιχνίδια αλλά και σε τουρνουά με σκοπό και την καλλιέργεια του ευγενούς ανταγωνισμού. Θέλουμε ένα περιβάλλον ίσης μεταχείρισης για όλους έτσι ώστε να ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη διάθεσή τους για συμμετοχή. Ακόμη και όταν δεν προπονούμαστε κάνουμε μάθημα στα αποδυτήρια γύρω από το ποδόσφαιρο, την ιστορία του αλλά και την προώθηση τεχνικών με εικόνες και άλλες μεθόδους. Όμως για εμάς πάντα υπερέχει η επιθυμία του παιδιού», αναφέρει ο Χρήστος Πελέκης.

Σχολείο, οικογένεια, ποδόσφαιρο…

…τρεις σπουδαίοι κρίκοι στην αλυσίδα εξέλιξης των μικρών επίδοξων ποδοσφαιριστών που δηλώνουν «παρών» στις ακαδημίες της Καλλονής. Για τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις δομές απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί: «Βασικό κομμάτι της ποδοσφαιρικής ταυτότητας των παιδιών είναι η καλύτερη δυνατή απόδοση στις σχολικές τους υποχρεώσεις» ξεκαθαρίζει ο Βάϊος Ρίππης και συνεχίζει: «πέρα όμως από τους ρόλους του μαθητή και του παίκτη το παιδί πρέπει να γαλουχείται από ένα οικογενειακό περιβάλλον που ενισχύει θετικά τα παραπάνω. Είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους γονείς λαμβάνοντας στοιχεία για την συμπεριφορά και την καθημερινότητα των παιδιών με σκοπό να τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Ειδικά η οικογένεια παίζει ίσως τον βασικότερο ρόλο. Άλλωστε η παρέμβαση των γονιών μέσα και έξω από το γήπεδο είναι καταλυτική σε θέματα συμπεριφοράς, διατροφής κλπ. Ωστόσο  προβαίνουμε και σε δική τους διαπαιδαγώγηση μέσα από συζήτηση και τριβή για το ποια είναι η υγιέστερη στάση απέναντι σε ένα παιδί που μέσα στο γήπεδο παύει να είναι το… βλαστάρι τους και μετατρέπεται σε έναν παίκτη που αντιμετωπίζει τους αντιπάλους του αλλά και σέβεται πρώτα τον εαυτό του και μετά την ομάδα του. Συμπεριφορές πρεσαρίσματος, κακού ανταγωνισμού κα συγκρίσεων με δόσεις φανατισμού δεν έχουν θέση στις προπονητικές αρχές που διέπουν το πρωτόκολλο των Ακαδημιών της Καλλονής».

Ακαδημίες Καλλονής; Ναι, γιατί…

Τα δύο μέλη του τεχνικού team αναλύουν τους επτά λόγους για να ενταχθεί ένα παιδί στο δυναμικό των Ακαδημιών της Καλλονής.

γιατί εδώ τα παιδιά επιδίδονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Αρχικά κοινωνικοποίησης (ένταξης στην ομάδα), κατόπιν αθλητικής παιδείας (ευ αγωνίζεσθαι – καλό παιχνίδι) και ποδοσφαιρικής διδασκαλίας.
γιατί στις Ακαδημίες της Καλλονής δεν περιοριζόμαστε μόνο στην προπόνηση και στις ασκήσεις αλλά διδάσκουμε και θεωρία, μιλάμε για την ιστορία του ποδοσφαίρου και τις αξίες του αθλήματος. Να τους περάσουμε το αξίωμα πως «αθλητισμός ίσον πολιτισμός».
γιατί μαθαίνουμε στο παιδί πώς να γίνεται καλύτερο σε σύγκριση πάντα με τον εαυτό του στοχεύοντας παράλληλα στην αυτοεξέλιξή του.
γιατί μαθαίνουμε στο παιδί να σέβεται τον συμπαίκτη του και να χτίζει έναν υγιή συναγωνισμό
γιατί στοχεύουμε μέσα από τακτική εκγύμναση, εφαρμόζοντας εξειδικευμένα προγράμματα, να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε μία σωστή φυσική κατάσταση στο παιδί δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή του που συνδέεται άρρηκτα με την απόδοσή του μέσα και έξω από το γήπεδο.
γιατί βοηθούμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα όρια και τις αντοχές δουλεύοντας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν σταδιακά να τα ξεπερνούν
γιατί βασικό μας μέλημα είναι να νιώθουν τα παιδιά άνετα. Να βιώνουν το αίσθημα μιας οικογενειακής κατάστασης ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά από οικείο τους περιβάλλον με σκοπό να αφήνουν τον εαυτό τους ελεύθερο και συνεπώς να αποδίδουν καλύτερα.

*Τμήματα των ακαδημιών της Καλλονής λειτουργούν σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Γέρα


Πηγη aelk.gr