Νέο έντυπο για την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε το νέο έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ.


Το νέο έντυπο ισχύει για την επιστροφή ΦΠΑ αγροτών από τη φετινή χρονιά (2014) και στο εξής και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το εκτυπώσουν από τον ιστιότοπο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι, ειδικά για τις αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται κατά το έτος 2014 γίνεται δεκτή και η χρήση του παλαιού εντύπου 010Α – ΦΠΑ, ΕΚΔΟΣΗ 2007, Φ6 TAXIS «Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών», με την προϋπόθεση ότι επί του εντύπου αυτού συμπληρώνεται ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ του δικαιούχου αγρότη σε περίπτωση μεμονωμένης υποβολής, ενώ για τους συνεταιρισμούς αρκεί η αναφορά του αριθμού αυτού στο ηλεκτρονικό αρχείο που προσκομίζουν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, που αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2013 υποβάλλονται για το έτος 2014 από την 1η Απριλίου 2014 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014.

1. Ποιοι υποβάλλουν το έντυπο αυτό

Το έντυπο αυτό << δήλωση - αίτηση και αναλυτική κατάσταση δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ >> υποβάλλεται μόνο από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του ν.2859/2000, οι οποίοι υπέβαλαν το έντυπο αίτησης Μητρώου (Μ0) για εγγραφή τους στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

2. Ποιοι θεωρούνται αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Η έννοια του αγρότη του ειδικού καθεστώτος προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 42 του ν.2859/2000. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, θεωρούνται ως αγρότες όσοι ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της παρ. 3 (γεωργία, εκτροφή ζώων, δασοκομία, αλιεία μόνο σε γλυκά νερά, παραγωγή ιχθυοτροφείων, στοιχειώδεις αγροτικές μεταποιητικές δραστηριότητες με συνήθη μέσα) και τις αγροτικές υπηρεσίες προς τρίτους (μέχρι του ορίου απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων της παρ. 3 του άρθρου 3 του ΚΦΑΣ) της παρ.4 (σποράς, καλλιέργειας, συγκομιδής, διαλογής, άλεσης, έκθλιψης, αποθήκευσης, εκτροφής ζώων, μίσθωσης εξοπλισμού, ψεκασμού, υλοτομίας κλπ).

3. Ποιοι δε θεωρούνται αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Δε θεωρούνται ως αγρότες του ειδικού καθεστώτος και δε δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ όσοι από τους αγρότες:

α) κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα άνω των δεκαπέντε χιλιάδων (15000) ευρώ και δικαιούνταν να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των πέντε χιλιάδων (5000) ευρώ,

β) κατά το έτος που αφορά η επιστροφή, ασκούσαν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα (ατομική επιχείρηση) για την οποία τηρούσαν υποχρεωτικά βιβλία απλογραφικά ή διπλογραφικά του ΚΦΑΣ (π.χ. Αγρότης με συνεργείο αυτοκινήτων, αγρότης που είναι και γιατρός που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αγρότης με εμπορικό κατάστημα με τζίρο άνω του ορίου απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων της παρ. 3 του άρθρου 3 του ΚΦΑΣ),

γ) ασκούν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις με τη μορφή εταιρείας ή αγροτικού συνεταιρισμού και

δ) πωλούν τα προϊόντα τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να τους προσδώσει το χαρακτήρα βιοτεχνικών ή βιομηχανικών προϊόντων.
4. Που και πότε υποβάλλεται το έντυπο αυτό

Το έντυπο αυτό υποβάλλεται: α) σε τρία αντίτυπα σε μία από τις πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις του τόπου όπου ο αγρότης ασκεί μια από τις αγροτικές του εκμεταλλεύσεις ή β) σε δύο αντίτυπα στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος που η αποκτήθηκε μέσα στο ημερολογιακό έτος στο οποίο εκδόθηκαν τα στοιχεία που αφορούν την επιστροφή. Η αίτηση υποβάλλεται κάθε έτος από την η Μαρτίου έως και την 31 Οκτωβρίου και αφορά τα ακαθάριστα έσοδα από όλες ανεξάρτητα τις αγροτικές  δραστηριότητες του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Ως ακαθάριστα έσοδα λαμβάνονται αυτά που καλύπτονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία και εκδίδονται από ή προς άλλους υποκείμενους σε ΦΠΑ.

5. Πως υπολογίζεται ο ΦΠΑ που επιστρέφεται

Ο ΦΠΑ που επιστρέφεται υπολογίζεται με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή στα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη από την πώληση των προϊόντων του και την παροχή των υπηρεσιών του.

6. Απόδειξη παραλαβής

Κατά την παραλαβή του εντύπου, χορηγείται από τον αρμόδιο φορέα επιστροφής (αγροτική συνεταιριστική οργάνωση ή ΔΟΥ) προς το δικαιούχο αγρότη απόδειξη υπογεγραμμένη από τον υπάλληλο που την παρέλαβε.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΝΤΥΠΟΥ

Στον κωδ. 003 αναγράφεται το ημερολογιακό έτος έκδοσης των στοιχείων που αφορούν την επιστροφή.Π.χ. για την αίτηση που υποβάλλεται το 2014 με παραστατικά του 2013 γράφεται 2013.

Στον κωδ. 004 διαγραμμίζεται με Χ το είδος της αίτησης. Τροποποιητική θεωρείται η αίτηση που συμπληρώνεται αλόκληρη εκ νέου με τα ορθά στοιχεία, διορθώνοντας είτε τα γενικά στοιχεία (αριθμός/ημερομηνία, στοιχεία αγοραστή), είτε τα ποσά κάποιων παραστατικών. Αν οδηγεί σε αύξηση των ποσών για επιστροφή, αποφέρει αποτέλεσμα, εφόσον υποβάλλεται εμπρόθεσμα. Συμπληρωματική θεωρείται η αίτηση με την οποία κατατίθενται και καταχωρούνται μόνο πρόσθετα παραστατικά, που είχαν παραληφθεί να υποβληθούν σε αρχική αίτηση. Είναι αυτονόητο ότι η συμπληρωματική αίτηση αποφέρει αποτέλεσμα, εφόσον υποβάλλεται εμπρόθεσμα. Οι τροποποιητικές και συμπληρωματικές αιτήσεις υποβάλλονται στη ΔΟΥ ή στο Συν/σμό που υποβλήθηκαν οι αρχικές αιτήσεις.

Α΄ Πίνακας: Στοιχεία του δικαιούχου επιστροφής ΦΠΑ αγρότη

Αναγράφονται: Στους κωδ. 101 - 103 το επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα. Στους κωδ. 104 - 107 η διεύθυνση και το τηλέφωνο της μόνιμης κατοικίας. Στον κωδ. 108 ο ΑΦΜ υποχρεωτικά. Οι εγγαμες γυναίκες, στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί ιδιαίτερος ΑΦΜ, πρέπει να αποκτήσουν, με δήλωση απόδοσης ΑΦΜ (Μ1) από τις ΔΟΥ. Στον κωδ. 111 η αρμόδια ΔΟΥ για τη φορολογία εισοδήματος του έτους που αφορά την επιστροφή. Στον κωδ. 112 το τυχόν άλλο επάγγελμα, εκτός του αγρότη. Προκειμένου για ατομική επιχείρηση στους κωδ. 112 - 118 η διεύθυνση, το τηλέφωνο και η κατηγορία βιβλίων ΚΦΑΣ της άλλης δραστηριότητας.

Β΄ Πίνακας προσδιορισμού ΦΠΑ για επιστροφή

Για τη συμπλήρωση του πίνακα αυτού πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί ο Γ΄ Πίνακας. Το ποσό του κωδ. 204 που προέκυψε στο Γ΄ Πίνακα μεταφέρεται στον αντίστοιχο κωδικό του Β΄ Πίνακα. Το ποσό του κωδ. 204 πολλαπλασιάζεται με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή και το αποτέλεσμα γράφεται στον κωδ. 208. Σε περίπτωση τροποποιητικής αίτησης, το σύνολο ΦΠΑ για επιστροφή της αρχικής αίτησης γράφεται στον κωδ. 209 και η διαφορά του από τον κωδ. 208 στον κωδ. 210. Αν ο κωδ. 210 είναι αρνητικός αριθμός γράφεται το πρόσημο (-). Στην περίπτωση αυτή επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Το πλήθος των παραστατικών που επισυνάπτονται αναγράφεται στον κωδ. 301.

Αίτηση επιστροφής του φόρου

Αν το έντυπο υποβάλλεται σε αγροτική συν/στική οργάνωση συμπληρώνονται οι κωδ. 401 έως 405. Αν υποβάλλεται στη ΔΟΥ, αναφέρεται η συγκεκριμένη ΔΟΥ. Στην αίτηση αναγράφεται το αιτούμενο ποσό της επιστροφής ΦΠΑ αριθμητικά και ολογράφως. Επίσης, αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός ΙΒΑΝ του δικαιούχου αγρότη όπου θα κατατεθεί το επιστρεφόμενο ποσό του φόρου. Τέλος, η αίτηση υπογράφεται από το δικαιούχο της επιστροφής αγρότη.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ (Γ΄ Πίνακας)

Οι σελίδες αυτές αποτελούν μία κατάσταση στην οποία καταχωρούνται αναλυτικά όλα τα παραστατικά στοιχεία που εκδίδονται από και προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών και άλλους φορείς, όταν τα αγροτικά προϊόντα διακινούνται μέσω αυτών και οι υπηρεσίες παρέχονται στα πρόσωπα αυτά. Σημειώνουμε τα εξής: Η συντομογραφία αποτύπωσης του είδους των παραστατικών που καταχωρούνται εμφανίζεται στο τέλος της τρίτης σελίδας.

Για κάθε φορολογικό στοιχείο θα γίνεται χωριστή καταχώρηση. Εξαιρετικά, ο αγρότης που, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του ΚΦΑΣ, εκδίδει δικά του τιμολόγια πωλήσεων προς υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών μπορεί να καταχωρεί συγκεντρωτικά τα στοιχεία αυτά, αναγράφοντας το πλήθος των τιμολογίων, καθώς και το σύνολο της αξίας στην αντίστοιχη στήλη.

Το σύνολο της δεύτερης σελίδας μεταφέρεται στην τρίτη (ή και σε επόμενες - που θα αποκοπούν από άλλο έντυπο - αν ο χώρος δεν επαρκεί). Το ποσό του κωδ. 204 θα μεταφερθεί στον αντίστοιχο κωδικό του Β΄ Πίνακα.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το ΦΕΚ για το Νέο έντυπο επιστροφής ΦΠΑ 2014.pdf


Πηγη agronews.gr