Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε τον Ηλία Βενέζη

Η Τράπεζα της Ελλάδος τίμησε σήμερα τον μεγάλο συγγραφέα Ηλία Βενέζη, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.


Στον χαιρετισμό του, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναφέρθηκε στη σχέση του συγγραφέα με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς υπηρέτησε σε αυτήν από το 1930 ως το 1957, και στη συγγραφή του «Χρονικού της Τραπέζης της Ελλάδος», που αποτελεί μια εξιστόρηση των πρώτων 25 ετών λειτουργίας της. «Ο βίος του Ηλία Βενέζη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους», είπε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από τους δύσκολους καιρούς που έζησε, δεν έπαψε να μετατρέπει τις αρνητικές του εμπειρίες σε συγγραφική έμπνευση και καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από πασίγνωστα και πολυδιαβασμένα βιβλία του, ο συγγραφέας δείχνει ακριβώς αυτό: ότι το ανθρώπινο πνεύμα πάντοτε επιβιώνει των αντιξοοτήτων του βίου».

Ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στη Γενιά του '30, τονίζοντας ότι ο Βενέζης υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της. «Η Γενιά του '30 ήταν η πιο σοβαρή και οργανωμένη απόπειρα εθνικής μυθιστορηματικής σχολής που βρισκόταν σε διαρκή συνομιλία με το ευρωπαϊκό μυθιστόρημα και κατάφερε να αφήσει μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, αποδεικνύοντας ότι οι ελίτ αυτού του τόπου ήταν πάντοτε στραμμένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημείωσε.
Ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του Ηλία Βενέζη και είχε γράψει το σενάριο για την τηλεοπτική μεταφορά της «Γαλήνης», αναφέρθηκε στα τρία πιο γνωστά έργα του Βενέζη, το «Νούμερο 31328», τη «Γαλήνη» και την «Αιολική Γη», τονίζοντας ότι «οι σελίδες τους χρωματίζονται από μια απέραντη ευγένεια ψυχής, από μια καλοσύνη και από μια ταπεινοφροσύνη - ιδανικά και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά, που σπανίζουν τόσο στην εποχή μας». Μίλησε επίσης για τη γνωριμία του με τον Ηλ. Βενέζη στη Μυτιλήνη, για τις φιλίες του συγγραφέα και για τη σχέση του με άλλους εκπροσώπους της Γενιάς του '30, καθώς και για την ανθρώπινη πλευρά του. «Ήταν ένας απλός άνθρωπος που αναμετρούσε χωρίς παράπονο τους καημούς του και πολεμούσε να τους ελαφρύνει μόνος του, για να γλυκάνει τη μοίρα του», επισήμανε.

Η Άννα Βενέζη-Κοσμετάτου, κόρη του τιμώμενου συγγραφέα, μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Τράπεζα της Ελλάδος στη ζωή της οικογένειάς της, «γεγονός που έκανε τον πατέρα μου διά βίου ευγνώμονα προς το Ίδρυμα που υπηρετούσε», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Στάθηκε, επίσης, στο λιγότερο γνωστό έργο του πατέρα της, που είναι η συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Εκτός από το «Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος» (1955), που συνέγραψε με παρότρυνση του τότε διοικητή Γεωργίου Μαντζαβίνου, ο Ηλίας Βενέζης έγραψε ένα έργο για τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, με τίτλο «Οι Χρόνοι της δουλείας» (1952) και ένα για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερό, με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός της Μάχης της Κρήτης και η εποχή του» (1966).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον πατέρα της, η κ. Βενέζη-Κοσμετάτου ανέφερε ότι «τον χαρακτήριζε γλυκύτητα, τρυφερότητα και εγκαρδιότητα και όχι μόνο στην κόρη του, αλλά σε όλο τον κόσμο». Πρόσθεσε πως «ήταν ανοιχτός, γελαστός και εγκάρδιος άνθρωπος».

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της Τράπεζας «Ο κύκλος», με κείμενα του Ηλία Βενέζη από την εποχή που αρθρογραφούσε για το περιοδικό και φωτογραφίες από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας και της οικογένειάς του.


Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2013, με πρωτοβουλία του Γιώργου Προβόπουλου και στόχο τη συνένωση, υπό ένα ενιαίο σχήμα, όλων των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στον τομέα του πολιτισμού. Περιλαμβάνει το Μουσείο της Τράπεζας, τη Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί περίπου 200.000 τόμους βιβλίων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, και δεκάδες τίτλους εξειδικευμένων περιοδικών εκδόσεων, το Ιστορικό Αρχείο το οποίο διατηρεί και διαφυλάσσει αρχειακό υλικό από το έτος ίδρυσης της Τράπεζας (1928), τις Συλλογές της Τράπεζας που περιλαμβάνουν νομίσματα, έργα τέχνης, έπιπλα, διακοσμητικά–αντίκες και φωτογραφίες, και τις εκδόσεις.