Αναγκαία η εκπόνηση γεωλογικής μελέτης για το θέμα της κατολίσθησης βράχων στο κέντρο της Μήθυμνας
Αναγκαία η εκπόνηση γεωλογικής
μελέτης, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα και να προληφθούν πιθανά δυσάρεστα
γεγονότα
Ενημέρωση για το θέμα της κατολίσθησης βράχων στο κέντρο της Μήθυμνας, έκανε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος της περιοχής Ιγνάτης Χατζηχρήστος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα γεγονότα, όσο και στις απόψεις των ειδικών γεωλόγων που κλήθηκαν στην περιοχή, για να καταθέσουν την άποψή τους.
Ο Ι. Χατζηχρήστος, εξήγησε στους
συναδέλφους του, ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί
με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά για
τη Μήθυμνα η τουριστική σεζόν με την άφιξη του πρώτου τσάρτερ.
«Η επίσημη γνωμάτευση των ειδικών γεωλόγων που κλήθηκαν στην περιοχή, αναφέρει ο Ι. Χατζηχρήστος, ήταν ότι η κατολίσθηση των βράχων έγινε εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης στην περιοχή τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκείνων των 2-3 ωρών, ουσιαστικά επιτάχυναν τη φυσική διάβρωση φθορά του βράχου, που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια.
Βέβαια, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κι ένα γεγονός που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα κι αφορά τη δραστηριότητα ενός ιδιώτη επαγγελματία, ιδιοκτήτη μιας καφετέριας, που έχει στην κατοχή του ένα μέρος του βράχου. Ο συγκεκριμένος προσπάθησε δύο φορές να κάνει παρέμβαση στο βράχο, όμως και τις δύο φορές τον σταματήσαμε ως Δήμος Λέσβου, με την επέμβαση της αστυνομίας, αφού δεν είχε τις σχετικές άδειες. Την τρίτη φορά, ο ιδιώτης φρόντισε να εξασφαλίσει άδεια από την Κ Εφορία Αρχαιοτήτων, για να κάνει εργασίες στο δικό του οικόπεδο. Να σημειωθεί ότι το 80% του βράχου όπου δημιουργήθηκε το πρόβλημα ανήκει στο Δήμο και το 20% στο συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Ωστόσο, οι μηχανικοί και οι γεωλόγοι θεωρούν ότι οι κατολισθήσεις δεν σχετίζονται με τις παρεμβάσεις του ιδιώτη στο βράχο, αλλά με την κακοκαιρία.
Εργολάβοι που κλήθηκαν στην περιοχή, απομάκρυναν τους βράχους που έπεσαν στη μέση του δρόμου και αποκόλλησαν τους πέτρινους όγκους, που κρέμονταν.
Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο, την άμεση έγκριση κονδυλίου και την πρόβλεψη κωδικού μέσα από την Πολιτική Προστασία, ώστε να πληρωθούν εκείνοι που συνέβαλαν στη διάνοιξη του δρόμου, που ήταν κλειστός για τέσσερις ολόκληρες ημέρες. Η μία εκ των δύο λωρίδων και συγκεκριμένα αυτή που είναι από την πλευρά του βράχου, είναι κλειστή για προληπτικούς λόγους. Ανοιχτό στη διέλευση των οχημάτων, είναι το τμήμα του δρόμου από την πλευρά της θάλασσας.
Κανένας επιστήμονας και κανένας γεωλόγος δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι αυτό που συνέβη στις 25 Μαρτίου δεν θα επαναληφθεί, σήμερα, αύριο, σε δύο ή δέκα χρόνια, τονίζει ο Ιγν. Χατζηχρήστος.
Στην παρούσα φάση, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συγκρατηθεί ο βράχος, πιθανόν με κάποιο δίχτυ ή με κάποιο άλλο στήριγμα που να συνάδει αισθητικά με το τοπίο της περιοχής.
Στη συνέχεια, πρέπει να εκπονηθεί εμπεριστατωμένη γεωλογική μελέτη με την υφιστάμενη κατάσταση του βράχου και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε ομόφωνα την κάλυψη των εξόδων που έγιναν για την αποκατάσταση του δρόμου, ενώ συμφώνησαν με την άποψη του αντιδημάρχου για τη γεωτεχνική μελέτη.
Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ