Ανακοίνωση από την Ύπατη Αρμοστεία με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Μυτιλήνη

Τη βαθιά της θλίψη αλλά και ανησυχία για τη συνεχόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια μετά τη φυγή τους από εμπόλεμες περιοχές, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Μαρτίου, ανοιχτά της Λέσβου, με θύματα επτά Σύρους πρόσφυγες.


Όπως σημειώνει η οργάνωση του ΟΗΕ, από τις αρχές του 2014, πάνω από 20 άτομα, Σύροι και Αφγανοί, έχουν χάσει τη ζωή τους στην ελληνική πλευρά του Αιγαίου. Εκατοντάδες άλλοι κινδύνεψαν σοβαρά, μέχρις ότου τύχουν διάσωσης από τις ελληνικές Αρχές. 

Την Τρίτη, κλιμάκιο της Υ.Α. στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών πρώτης ενημέρωσης και βασικού ανθρωπιστικού υλικού, επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. «Οι άνθρωποι τελούν υπό δεινή ψυχολογική κατάσταση δεδομένης της τραυματικής τους εμπειρίας στη θάλασσα και της απώλειας δικών τους ανθρώπων, ενώ υποστήριξη τους παρέχεται από το τοπικό Νοσοκομείο, τις αρμόδιες αρχές και φορείς που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο», αναφέρει η Υ.Α. 

Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Υ.Α. για τη Νότια Ευρώπη, Laurens Jolles, επισήμανε: «Αυτή η τραγική απώλεια ζωής στη θάλασσα στην Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των ναυτικών επιχειρήσεων διάσωσης, με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Κρατών και παράλληλα μέτρα αλληλεγγύης και καταμερισμού των ευθυνών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ανέφερε δε ως θετικό παράδειγμα τη συντονισμένη επιχείρηση προληπτικής παρέμβασης των ιταλικών αρχών «Mare Nostrum», που έχει οδηγήσει στη διάσωση τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων στη Μεσόγειο από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά την τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούσα. 

Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει επανειλημμένα έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να σταματήσουν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Παράλληλα με την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης, η Υ.Α. επισημαίνει πως πρέπει να δημιουργηθούν δίοδοι νόμιμης διέλευσης για τους πρόσφυγες, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων. 


Ειδικά για τους πρόσφυγες από τη Συρία, η Υ.Α. υπενθυμίζει την έκκλησή της για ασφαλή πρόσβαση στο έδαφος άλλων κρατών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μη επιστροφή τους στη Συρία ή σε γειτονικές με αυτήν χώρες, πρόσβαση στο άσυλο και την προστασία, διευκόλυνση της μετεγκατάστασής τους, της οικογενειακής τους επανένωσης καθώς και άλλων μορφών νόμιμης κινητικότητας, όπως ανθρωπιστικών, σπουδαστικών ή εργασιακών αδειών θεώρησης εισόδου.