Κλειστά τα φαρμακεία και στη Λέσβο

Στη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Μαρτίου, συμμετέχουν με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου και οι φαρμακοποιοί της Λέσβου, ζητώντας από την κυβέρνηση «να απορρίψει την ύποπτη έκθεση του ΟΟΣΑ στο τμήμα που αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη».

Παράλληλα, οι Φαρμακοποιοί της Λέσβου θα περιμένουν την απόφαση της Ομοσπονδίας τους που θα συνεδριάσει εκ νέου το μεσημέρι της Τρίτης και δεν αποκλείουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, οι Φαρμακοποιοί αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση των δικτύων διανομής και των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. «Αν τα φάρμακα μπουν στα σούπερ μάρκετ, τότε η τιμή τους θα τετραπλασιαστεί. Αυτό διαπιστώνεται στις χώρες της Ευρώπης. Αν συγκριθούν οι τιμές με την Ελλάδα, φαίνεται ότι η ασπιρίνη κοστίζει 1,80 ευρώ και στην Ευρώπη 4,50 ευρώ», τόνισε και προσέθεσε: «Η έκθεση και τα όσα προτείνει ο ΟΟΣΑ δεν έγινε εκ του προχείρου, αλλά κατ’ εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων που θέλουν να καταστρέψουν τα φαρμακεία της γειτονιάς.»
Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στην κατεύθυνση που δίνει η Τρόικα να απελευθερωθούν οι όροι και τα κριτήρια για τη δημιουργία φαρμακείου: «Θα μπορεί κάποιος χωρίς να είναι φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο και επίσης θα μπορεί να το ανοίξει όπου θέλει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα φαρμακεία θα συγκεντρωθούν στα αστικά κέντρα και στη Λέσβο στη Μυτιλήνη, αφού δε θα υπάρχουν χωροταξικά κριτήρια.»

Για το ΠΕΔΥ

Την έντονη δυσαρέσκειά του για το ότι συμμετέχουν ελάχιστοι στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση του ΙΚΑ και την οργάνωση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), εξέφρασε ο κ. Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι έχουν καθυστερήσει κατά πολύ οι συμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και αναμένεται οι ασθενείς να στρέφονται σε ιδιώτες.
Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτο το πλαφόν των 400 επισκέψεων (δηλαδή συνταγών) ανά γιατρό, κυρίως σε εκείνους που βρίσκονται στα κέντρα υγείας: «Με τόσο χαμηλό πλαφόν, οι άνθρωποι που μένουν στα χωριά, δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους λίγους γιατρούς και θα κληθούν να δίνουν 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση.


Πηγη Εφημεριδα Εμπρος