Κάτοικοι και Επαγγελματίες Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης «Τι θα γίνει με την δυσοσμία;»

ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Κατοίκων και Επαγγελματιών Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης


ΠΡΟΣ

1. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου Υπόψη κ. Μαρινάτου Σωτήρη, Πρόεδρου
2. ΤοΔιοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Υπόψη κ. Μουζάλα Βασιλείου, Προέδρου
Κοινοποίηση:
·         κ. Υπουργό Εσωτερικών
·         κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
·         κ. Υπουργό Τουρισμού
·         κ. Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου (κ. Α. Γιακαλή)
·         κ. Αντιπεριφερειάρχες (κ. Η. Βερβέρη κ. Ι. Γιαννάκη)
·         κ. Δήμαρχο Λέσβου
·         κ. Αντιδήμαρχο κ. Ι. Βατό
·         κ.κ. Βουλευτές Λέσβου
·         κ. Π. Βογιατζή
·         κ. Ν. Σηφουνάκη
·         κ. Ι. Ζερδελλή
·         κ.κ. Επικεφαλείς παρατάξεων Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου και  Υποψηφίους Περιφερειάρχες και Δημάρχους
·         Την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου υπόψη προέδρου κ. Κ. Μανιατόπουλου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γ. Δούνη.
·         Την Εταιρεία F.F. Group
·          
Θέμα: Χρονίζει η δρομολόγηση ουσιαστικών και οριστικών έργων για την εξάλειψη της δυσοσμίας και της παράνομης απόρριψης αστικών λυμάτων στην περιοχή Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης

A. Πριν από τρεις μήνες σας κοινοποιήσαμε υπόμνημα για το παραπάνω οξύτατο πρόβλημα. Το υπόμνημά μας το δημοσίευσαν όλες οι Λεσβιακές εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές, και το δημοσιοποίησαν η Τηλεόραση Μυτιλήνης και οι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί.
Μηνύματα υποστήριξης μας έστειλαν ο βουλευτής Π. Βογιατζής, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουτζούρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Β. Τεντόμας και Μ. Μπάκας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δεν μας απάντησε, γεγονός που δείχνει ότι τόσο τα μέλη του ΔΣ, όσο και το ίδιο το νομικό πρόσωπο του Νοσοκομείου, ουδόλως κατανοούν τις ευθύνες τους για την παράνομη απόρριψη αστικών αποβλήτων στον Μακρύ Γιαλό, ούτε ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις της..

Σε ερώτηση τοπικής εφημερίδας, ο κ. Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ απάντησε στις 25 Νοεμβρίου 2013, ότι «έναντι 15.000 ευρώ ανατέθηκε προ τριμήνου η ολοκλήρωση μελέτης που είχε ξεκινήσει από την επιχείρηση για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης».

Το πρώτο υπόμνημά μας θύμισε στους Αρμόδιους το μέγιστο αυτό «ξεχασμένο» πρόβλημα, ώστε να υπογραφεί σχετική σύμβαση μελέτης στις 7/1/2014 , με αριθμό πρωτοκόλλου 19, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα «Διαύγεια» με ΑΔΑ: ΒΙ6ΑΟΚΠΛ-ΨΕ4.

Μετά από ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ο Βουλευτής Π. Βογιατζής, η ΔΕΥΑΛ (δια υπηρεσιακών της στελεχών και όχι το Υπεύθυνο Διοικητικό Συμβούλιο) αναγκάστηκε να απαντήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι το πρόβλημα «προέρχεται κατά κύριο λόγο από την διάθεση των λυμάτων της περιοχής των Χαλίκων στην θαλάσσια περιοχή του Μακρύ Γιαλού» και ότι εκπονείται μελέτη που θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, ώστε στη συνέχεια το έργο να προταθεί για ένταξη σε Κοινοτικό Πρόγραμμα. Το ίδιο μας επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

Τρεις μήνες μετά το πρώτο μας υπόμνημα, ο κ. Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ με Υπηρεσιακούς Παράγοντες, ενημέρωσε εκπρόσωπο της Επιτροπής μας.

B.α)     Η πρώτη, θλιβερή, διαπίστωση είναι ότι, 12 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού της Μυτιλήνης, η περιοχή Μακρύ Γιαλού λειτουργεί ως αποδέκτης αστικών λυμάτων, και όχι απλώς ομβρίων υδάτων, λόγω αδιαφορίας των Διοικήσεων της ΔΕΥΑΛ (πρώην ΔΕΥΑΜ), των Δημοτικών αρχών, των Διοικήσεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και των αρμοδίων Κρατικών Αρχών. Όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες γνωρίζουν το πρόβλημα, ουδείς όμως λαμβάνει προσήκοντα μέτρα, αν και όλοι έχουν υποχρέωση να λάβουν μέτρα!

Αφού, όπως μας λένε, αρκούν 15000 ευρώ για την σύνταξη της μελέτης, γιατί τρία Διοικητικά Συμβούλια της ΔΕΥΑΛ (πρώην ΔΕΥΑΜ) που έχουν την ευθύνη τα 12 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, δεν την ανέθεσαν;

Ποια οριστική λύση έδωσαν στο «Κατασκευαστικό Πρόβλημα» που υπάρχει στην διασταύρωση Βοστάνη και Καραπαναγιώτη, 12 χρόνια τώρα;

Ποια μέτρα πήραν για τα απόβλητα που μετά την σήψη τους σε βόθρους διοχετεύονται στα δίκτυα με αποτέλεσμα να προκαλείται αφόρητη δυσοσμία;

Ποιες εφαρμόσιμες Τεχνικές Μελέτες έχουν για την εξάλειψη της δυσοσμίας από την λυματολάσπη που συσσωρεύτηκε στον πυθμένα του Προλιμένα, καθώς και για μπλοκάρισμα των εκβολών των αγωγών που καταλήγουν στην θάλασσα;

Αλλοίμονο αν, και πάλι, όπως προδιαγράφεται στον ορίζοντα, οι αρμόδιοι αδρανήσουν! Αδράνεια σημαίνει μη ένταξη στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνέχιση της επιβάρυνσης των Δημοτών.

β)         Είναι απόλυτη ανάγκη, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, να πάψει ν’ ανέχεται, και άμεσα να διακόψει, κάθε παράνομη απόρριψη σε αγωγούς όμβριων υδάτων που καταλήγουν στον Μακρύ Γιαλό κάθε είδους αστικών λυμάτων και αποβλήτων, και όχι μόνο όσων προέρχονται από την περιοχή Χαλίκων!

Οι παράνομες αυτές συνδέσεις, είναι γνωστές μία προς μία στην ΔΕΥΑΛ. Οι συνδέσεις αυτές υπάρχουν και σε περιοχές όπου έχουν κατασκευαστεί δίκτυα αποχέτευσης του Βιολογικού καθαρισμού. Επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία  αποσύνδεσης από τους αγωγούς όμβριων υδάτων και νόμιμης σύνδεσης με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, ώστε πριν το καλοκαίρι να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον το πρόβλημα αυτό.

γ)         Σε παλαιότερα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι εκκρεμούν έργα σε παράλληλους δρόμους του Μακρύ Γιαλού, στις οδούς Οικονόμου Τάξη, Καραπαναγιώτη, Σκαμανδρίου, Βοστάνη κλπ. Δηλαδή τα έργα που προβλεπόταν στο έργο του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και κόπηκαν το 2009 από την τότε κυβέρνηση, δεν χρειάζονται;

Η δρομολόγηση έργων, όπου απαιτούνται, πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ.
Ανάθεση μελετών δεν αρκεί. Είναι αναγκαία η λήψη και εφαρμογή μέτρων.

Πέρα από την υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των κατοίκων, τα καταστήματα της περιοχής συγκεντρώνουν πολλούς συμπολίτες μας, η Μαρίνα φιλοξενεί εκθέσεις, Παιδικά Χωριά, και άλλες εκδηλώσεις. Η προσωρινή παρέμβαση με την εγκατάσταση Αποσμητικών Συσκευών (που διοχετεύουν ένζυμα κατά των μικροοργανισμών των λυμάτων) έχουν μικρή επίδραση στον περιορισμό της δυσοσμίας και ελάχιστη όταν διοχετεύονται σε αγωγούς με μεγάλο όγκο λυμάτων και νερών της βροχής.

            Βεβαίως καμία Δημοτική, Νομαρχιακή, Περιφερειακή και Κρατική Αρχή του τόπου δεν ήταν και δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την απαράδεκτη αλλά και απολύτως παράνομη κατάσταση αυτή, αλλά το καθ’ ύλην αρμόδιο και υπεύθυνο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ θα σχηματίσει μια πιο άμεση αντίληψη του προβλήματος, αν ξεκινήσει την επόμενη συνεδρίαση του, στην είσοδο της Μαρίνας, ιδίως μια μέρα που θα φυσά Ανατολικός (ή Βορειοανατολικός ή Νοτιοανατολικός) άνεμος.

            Ως κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης, ως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αναψυχής και άλλων επιχειρήσεων της ίδιας περιοχής, ως επαγγελματίες θεωρούμε απαράδεκτη κάθε επιπλέον καθυστέρηση, αδράνεια και αδιαφορία για την υποβάθμιση των επιχειρήσεών μας και της ζωής μας από την ΠΑΡΑΝΟΜΗ απόρριψη αστικών λυμάτων στον Μακρύ Γιαλό και από τις δύο πλευρές της Μαρίνας που η κατασκευή της κόστισε ανυπολόγιστα στους φορολογούμενους και «εγκαινιάσθηκε» πολλές φορές από Πρωθυπουργούς και Υπουργούς!

            Με ευθύνη συγκεκριμένων αρμοδίων, τα έργα Δικτύων Υδρευσης-αποχέτευσης και διοχέτευσης των λυμάτων στις δαπανηρότατες εγκαταστάσεις Βιολογικού καθαρισμού, έχουν διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια, εγκαταλείποντας περιοχές όπως αυτή του Μακρύ Γιαλού στην ανθυγιεινή και δύσοσμη τύχη τους.

ε)         Θεωρούμε στοιχειώδες ανθρώπινο δικαιώμά μας αλλά και νομική υποχρέωσή μας, να μην ανεχθούμε άλλο την επικίνδυνη και θλιβερή αυτή κατάσταση.

Ζητούμε

άμεση ενημέρωση για όποιες τυχόν ουσιαστικές ενέργειες για οριστικές λύσεις (με τα αντίστοιχα αποδεικτικά έγγραφα) διότι με μη συγκεκριμένα θεμελιωμένες δικαιολογίες, αοριστολογίες και αποσπασματικές ενέργειες διαιωνίζεται το τεράστιο αυτό πρόβλημα, κατ’αντίθεση προς τις διατάξεις τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Ελληνικής Εθνικής νομοθεσίας.

            Επισημαίνουμε, εντόνως, ότι η νομοθεσία, (βλ. ιδίως άρθρο 7 Ν. 4042/2012 και αρθρ. 28 Ν. 1650/1986), επισύρει συνέπειες και σε ατομικό επίπεδο, των αρμοδίων, καθώς και ποινικές ευθύνες για την παράλειψη λήψης μέτρων και για την παράλειψη της εκτέλεσης ενεργειών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Δεν θα θέλαμε να αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις Ελεγκτικές Αρχές, Δικαστήρια, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κλπ, αλλά η υπομονή μας εξαντλείται όσο δεν δρομολογούνται ουσιαστικά μέτρα Ριζικής και Συνολικής λύσης του οξύτατου αυτού προβλήματος.

            Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη ότι τα υπομνήματά μας αποτελούν την έναρξη από εμάς κάθε πρόσφορης για την επίλυση του προβλήματος διαδικασίας, σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και ατομικά.

Ορίζουμε ως Πληρεξούσιο και εκπρόσωπό μας για την υποβολή και αυτού του υπομνήματος, τον Δημήτριο Μιχ. Γεωργόπουλο, Δικηγόρο Αθηνών, οδός Κόνιαρη 45 Αθήνα 11471 (και Ελευθερίου Βενιζέλου 44 Μυτιλήνη 81100) τηλέφωνο 210.64.33.722, 22510.23.227 και 6944.77.16.72
.
Μυτιλήνη 4 Μαρτίου 2014
Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών  

Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης