Ημερίδα από την ΟΝΝΕΔ Λέσβου με θέμα: «Η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών»

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014, η ΟΝΝΕΔ Λέσβου, διοργάνωσε Ημερίδα, στο ξενοδοχείο Blue Sea, με θέμα: «Η πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. 


Ενημέρωση, στατιστικά και το νομικό πλαίσιο που ισχύει», με ομιλητές τους: Σοφία Κιστάνη, Κλινική ψυχολόγο (M.Sc.) Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή», Πόπη Χατζημανωλάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Οικογενειών ΚΕΘΕΑ και ο εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου, δικηγόρος Ταξιάρχης Κουφέλος.

Η κ. Κιστάνη παρουσίασε τις διαστάσεις και τα αίτια που οδηγούν στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Η κ. Χατζημανωλάκη ενημέρωσε για τις δράσεις και τις συντονισμένες προσπάθειες του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, καθώς και το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος Οικογενειών ΚΕΘΕΑ στις περιπτώσεις των χρηστών και των οικογενειών τους από εξαρτησιογόνες ουσίες. 

Ο κ. Κουφέλος επισήμανε τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν στο νομικό πλαίσιο, αναδεικνύοντας βασικά σημεία της φιλοσοφίας του.

Εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ κατατέθηκαν οι προτάσεις και οι θέσεις της από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Τσιαγκλιώτη αναφορικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίες έχουν ως εξής:
Πρόληψη σε σχολικό επίπεδο:

1) Συστηματική ενημέρωση των μαθητών για το θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών τόσο στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας όσο και με συμπληρωματικές δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.
2) Διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς (ΠΝΟΗ-ΚΕΘΕΑ κλπ) για την εκπαίδευση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
3) Άμεση συνεργασία συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικών, δημιουργώντας ένα δίκτυο ενημέρωσης όταν εμφανιστούν κρούσματα.


Πρόληψη σε οικογενειακό επίπεδο:

1) Ανάπτυξη του διαλόγου μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης και ουσιαστικής σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού.
2) Τακτική ενημέρωση των γονέων για την πρόληψη, αλλά και τα συμπτώματα εξαρτησιογόνων ουσιών μέσω ΜΜΕ και ιντερνέτ.
Αντιμετώπιση των εξαρτησιογόνων ουσιών:
1) Άμεση επικοινωνία του γονέα ή οποιουδήποτε ατόμου από το στενό περιβάλλον του εξαρτημένου ατόμου με τις παραπάνω οργανώσεις.
2) Παρακολούθηση των χρηστών από εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.
3) Αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς και όχι ως εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου.
4) Δημιουργία στα δημόσια νοσοκομεία ειδικών τμημάτων που θα έχουν ως αποστολή τους την παροχή βοήθειας στους χρήστες. 
Και τέλος σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου:
1) Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (εγκύκλιοι που έχουν σταλεί στα σχολεία για τον τρόπο λειτουργίας τους) που θα εξασφαλίζει τη προστασία των μαθητών από εξωσχολικούς παράγοντες.
2) Δέσμευση των περιουσιών των εμπόρων ναρκωτικών που συλλαμβάνονται, και αξιοποίησή τους ως δωρεές στους οργανισμούς που μάχονται για την απεξάρτηση και την επανένταξη τοξικομανών.
3) Προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών σε καπνιστές μαθητές εντός της σχολικής μονάδας.

Κι επειδή, όπως σαφώς διατυπώθηκε στην ημερίδα, η πρόληψη αφορά και στη μείωση των ποσοστών των ατόμων που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (ήπια και σκληρά ναρκωτικά, κάπνισμα, αλκοόλ, κ.λ.π.), η ΟΝΝΕΔ Λέσβου προτείνει την έναρξη αντικαπνιστικής καμπάνιας με κεντρικό στόχο την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το κάπνισμα στα σχολεία και τη δυνατότητα καθοριστικής παρέμβασης των εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία.


 Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παναγιώτης Αγουρόγιαννης. Ευχαριστούμε το Blue Sea για την εξαιρετική του φιλοξενία.