Τι πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

Πότε κινδυνεύουν με κατάσχεση από την εφορία και οι καταθέσεις κάτω από 1.000 ευρώ και πώς μπορεί να αποφευχθεί


Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία παρέχει προστασία από κατασχέσεις λόγω χρεών προς το Δημόσιο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι δεν μπορούν να επιβληθούν κατασχέσεις σε μηνιαία ποσά μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, ενώ και στις περιπτώσεις που τα ποσά αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, οι κατασχέσεις δεν επιτρέπεται να αφήσουν υπόλοιπο χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή δεν διασφαλίζει απόλυτα τους οφειλέτες του Δημοσίου μισθωτούς και συνταξιούχους από τον κίνδυνο να κατασχεθούν ολόκληρα τα ποσά των αποδοχών τους από τις φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με το money-money.gr ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν 300 και 400 ευρώ το μήνα είναι πιθανό να πέσουν «θύματα» κατασχέσεων ολόκληρων των πενιχρών συντάξεών τους αν χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Κι αυτό διότι υπάρχει ένα «μυστικό» το οποίο πολλοί μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν.

Ας δούμε ποιο είναι αυτό:

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μισθοί και οι συντάξεις καταβάλλονται πλέον στο 99% των δικαιούχων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Τα ποσά των αποδοχών κατατίθενται δηλαδή κάθε μήνα σε λογαριασμούς καταθέσεων που τηρούν οι δικαιούχοι στις τράπεζες. Σήμερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, από τη στιγμή που θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό οποιοδήποτε ποσό μισθού ή σύνταξης, ο δικαιούχος έχει περιθώριο 24 ωρών να προχωρήσει στην ανάληψη του ποσού, προκειμένου αυτό να μην θεωρηθεί κατάθεση και να μην επιβληθεί επ' αυτού κατάσχεση.

Δηλαδή, ακόμη κι αν ο μισθός ή η σύνταξη είναι κάτω των 1.000 ευρώ, αν περάσουν 24 ώρες από τη στιγμή που θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και δεν αναληφθεί από αυτόν, παύει να θεωρείται «μισθός» ή «σύνταξη» και χαρακτηρίζεται πλέον «κατάθεση». Αυτό έχει ως συνέπεια, αν ο δικαιούχος του ποσού είναι οφειλέτης του Δημοσίου να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση ακόμη και ολόκληρου του ποσού, δεδομένου ότι για τις καταθέσεις δεν προβλέπεται κανένα ακατάσχετο όριο!


Πηγη forologikanea.gr