«Κουρεμένα» φέτος τα κούλουμα

Όπως και πέρσι οι τιμές στα σαρακοστιανά προϊόντα


Συρρικνωμένος ο οικογενειακός προϋπολογισμός για το αυριανό παραδοσιακό τραπέζι

ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ χταπόδια διατίθενται προς δέκα περίπου ευρώ το κιλό, ενώ τα κατεψυγμένα από τέσσερα μέχρι πέντε ευρώ

Με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική γιορτάζεται αύριο, σε όλη την Κύπρο, η Καθαρά Δευτέρα. Λαγάνες, χαλβάς, φασόλια, σουπιές, ελιές και εδέσματα της… ημέρας έχουν την τιμητική τους. Μάλιστα, τα φετινά κούλουμα θα είναι κυριολεκτικά νηστίσιμα, αφού η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα έξοδα. Άλλωστε, οι παλαιότεροι τη μέρα αυτή έτρωγαν μόνο ψωμί, ελιά, ντομάτα και χόρτα, κι έπιναν το πολύ κανένα ποτηράκι κρασί. Κι επειδή ο κατάλογος της Καθαράς Δευτέρας είναι μεγάλος και κάποιοι είναι της τελευταίας στιγμής, μπορούν να ενημερωθούν μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων για τις τιμές, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες αγορές για την αυριανή εξόρμηση. Πάντως, έρευνα της «Σημερινής» έδειξε πως οι τιμές φέτος κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Για τους… ανοιχτοχέρηδες

Ξεκινώντας από τις… ακριβότερες επιλογές, τα ψαρικά, μετά από έρευνα διαπιστώσαμε πως: τα φρέσκα χταπόδια διατίθενται προς δέκα περίπου ευρώ το κιλό, ενώ τα κατεψυγμένα τέσσερα με πέντε ευρώ, δηλαδή στη μισή τιμή. Τα φρέσκα καλαμαράκια πωλούνται στην αγορά από έξι έως εννέα ευρώ το κιλό και τα κατεψυγμένα προς πέντε ευρώ, περίπου. Επίσης, άλλο μαλάκιο που επιλέγεται από πολλούς είναι και οι σουπιές, οι οποίες διατίθενται προς επτά με εννέα ευρώ το κιλό.

…και για τους πιο σφιγμένους

Για όσους, δε, το βαλάντιό τους είναι περιορισμένο, μπορούν να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα. Δηλαδή, στα παραδοσιακά εδέσματα τα οποία μπορεί να τα βρουν και σε προσφορά 1+1 δωρεάν ή 2+1 δωρεάν, από 70 έως και 1,46 ευρώ. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε διάφορα είδη χόρτων προς 25 με 40 σεντ τη δέσμη, πατάτες προς 35 με 69 σεντ, παντζάρια προς 75 σεντ με 1,49 ευρώ το κιλό. Το δε βασικό της ημέρας, τη λαγάνα, μπορείτε να την απολαύσετε προς 75 σεντ με δύο ευρώ τη μία. Όσον αφορά δε τις τιμές σε άλλα νηστίσιμα αρτοπαρασκευάσματα, αυτές κυμαίνονται στα 2 με 2,10 ευρώ. Οι τιμές στα ζαρζαβατικά, δε, κυμαίνονται προς πενήντα σεντ έως και δύο ευρώ και κάτι, ενώ στις ελιές, αναλόγως είδους, από 1,70 με 5,8 ευρώ το κιλό.

Τι να προσέξετε…

ΕΠΕΙΔΗ οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην επιλογή των αγορών είναι πολλοί, σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές, σύμφωνα και με τις συστάσεις του Συνδέσμου Καταναλωτών.

· Για τα ψαρικά:


- Προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων.
- Υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και τη χώρα προέλευσης.
- Χαρακτηριστικά φρεσκότητας κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα): επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή, μάτια γυαλιστερά, πλοκάμια-βεντούζες, σάρκα συμπαγής γυαλιστερή.
- Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
- Χαρακτηριστικά φρεσκότητας οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια): να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο, πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα, ενώ όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.

· Στις συσκευασίες εδεσμάτων ή κατεψυγμένων θα πρέπει να αναγράφεται:

- Η επωνυμία της επιχείρησης
- Το είδος των οστρακοειδών ή της κονσέρβας
- Η ημερομηνία παραγωγής
- Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Τα έθιμα και η πνευματική κάθαρση

Η ΚΑΘΑΡΑ Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Η λαγάνα

Η λαγάνα, που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης. Ταυτόχρονα ξεκινά και η πνευματική κάθαρση, με την παρακολούθηση των Λειτουργιών της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ο χαρταετός

Το πέταγμα του αετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Είναι ένα όμορφο παιχνίδι, ένα γραφικό έθιμο, ένα πανηγύρι χρωμάτων στους ουρανούς. Κατά την επικρατούσα άποψη, οι χαρταετοί είναι επινόηση των ανατολικών λαών. Σε αυτές τις χώρες, η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε, φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν «ιπτάμενους» δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα. Τους στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες και τους έστελναν, με έναν αετό, όσο πιο κοντά μπορούσαν στον Θεό. Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. Τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από την Ασία.


Πηγη sigmalive.com