Ελλειμματική χλωρίωση σε χωριά της Λέσβου

Ελλείψεις και δυσλειτουργίες παρουσιάζονται στο ζήτημα της χλωρίωσης του πόσιμου νερού σε αρκετά χωριά της Λέσβου.


Σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να επιλεχθούν οι μορφές των παρεμβάσεων για κάθε περίπτωση και στη συνέχεια να βρεθεί εργαλείο χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του νερού διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, τονίζοντας πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από το εργαστήριο της ΜΕΛΕΤΕΔΚ, είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία.

Οι παρεμβάσεις, ωστόσο, που κρίνονται ως αναγκαίες αφορούν κυρίως στη διαδικασία της χλωρίωσης, που σε ορισμένα χωριά δεν υφίσταται καν και σε άλλα λειτουργεί προβληματικά.

Συγκεκριμένα η Άναξος, το Πλωμάρι και ο Πολιχνίτος δε διαθέτουν αυτήν τη στιγμή αυτόματο σύστημα χλωρίωσης του νερού. Στην περιοχή της Κάπης και της Κλειούς βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση χλωριωτήρων και αρκετές είναι οι περιπτώσεις που υπάρχουν χλωριωτήρες αλλά δε λειτουργούν λόγω βλάβης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Άγρα, όπου το μηχάνημα χλωρίωσης έχει χαλάσει εδώ και περίπου τρεις μήνες και δεν έχει επισκευαστεί. Εξ αιτίας των δυσλειτουργιών που παρουσίαζε το συγκεκριμένο μηχάνημα πριν χαλάσει τελείως, νερό με υπερβολική ποσότητα χλωρίου έτρεχε για περίπου δύο ημέρες στις βρύσες του χωριού. Το περιστατικό μάς το διηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Άγρας, Αναστάσης Δένδης, λέγοντας: «Παρουσιάστηκε πρόβλημα στο μηχάνημα χλωρίωσης και ποσότητα χλωρίου που κανονικά κρατούσε τρεις εβδομάδες, έπεσε στο δίκτυο σε μία ημέρα. Το νερό δεν πινόταν και ευτυχώς που κανείς δεν έπαθε τίποτα. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο και δεν έχουμε καθόλου χλωρίωση. Έχουμε ζητήσει από το Δήμο ένα χλωριωτήρα και έναν άνθρωπο να φροντίζει για τη λειτουργία του. Ο ηλεκτρολόγος που έρχεται τώρα, κάνει ό,τι μπορεί ο άνθρωπος, αλλά δεν αρκεί.»

Παρόμοιες εικόνες παρατηρούνται κατά διαστήματα σε αρκετά χωριά τις Λέσβου, με τη διαδικασία της χλωρίωσης να έχει προβλήματα κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και απουσίας υποδομών. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, οι πρόεδροι των χωριών έχουν αναλάβει να τροφοδοτούν με χλώριο το σύστημα και να ρυθμίζουν τους χλωριωτήρες.


Τι γίνεται στην πόλη

Αξίζει να σημειωθεί πως συστηματική χλωρίωση με το αρτιότερο σύστημα πραγματοποιείται μόνο στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και στα χωριά Ασώματος και Ίππειος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις πηγές υδροδότησης και τις δεξαμενές που τροφοδοτούν το δίκτυο με νερό, έχουν τοποθετηθεί αυτόματοι χλωριωτήρες και η λειτουργία τους ελέγχεται σε καθημερινή βάση. Στις πηγές που τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, και είναι αυτές στον Καρυώνα, στα Ύδατα, στο Ταξίμ Κρατήγου, στο Καγιάνι και στη Λαγκάδα Κρατήγου, λειτουργούν αυτόματοι χλωριωτήρες και επιβλέπονται καθημερινά από στελέχη τής ΔΕΥΑΛ.
Μάλιστα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επέκτασης της ΔΕΥΑΛ και στο υπόλοιπο νησί, είχε πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία καταγραφή της κατάστασης συνολικά για τη Λέσβο. Οι διαπιστώσεις της καταγραφής, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιπειώτης, φανερώνουν σημαντικές ελλείψεις στη διαδικασία χλωρίωσης σε αρκετά χωριά του νησιού και χρειάζονται πάρα πολλές παρεμβάσεις για να εξομοιωθεί η κατάσταση σε όλο το νησί με αυτήν της Μυτιλήνης.
Ο κ. Ιπειώτης υπογράμμισε, μιλώντας στο «Ε», πως «υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για το πόσιμο νερό, βάσει της οποίας πρέπει να παρέχεται χλωριωμένο και κατάλληλο προς πόση νερό στους δημότες. Στην περιοχή ευθύνης τής ΔΕΥΑΛ υποχρέωση για αυτό έχει η ΔΕΥΑΛ και στο υπόλοιπο νησί, ο Δήμος Λέσβου. Σε περιπτώσεις που δε γίνεται αυτό, τότε οι ευθύνες είναι ποινικές.».

Ο αντιδήμαρχος Πέτρας, Γιώργος Κουμαράς, υποστήριξε: «Το πρόβλημα με την Άναξο είναι σοβαρό. Παρακολουθούμε συνεχώς την ποιότητα του νερού και ενημερώνουμε τον κόσμο, αλλά πρέπει επειγόντως να γίνουν παρεμβάσεις για τη δημιουργία δεξαμενής και τοποθέτησης μηχανήματος χλωρίωσης. Αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο που εκπονεί τώρα ο Δήμος και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθεί.»

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, τόνισε: «Έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη χλωρίωση και την εξυγίανση των δεξαμενών ύδρευσης σε όλο το νησί. Είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια υπηρεσία η διαδικασία καταγραφής της κατάστασης και η εκπόνηση μελέτης, για να γίνουν παρεμβάσεις σε όποιες περιπτώσεις χρειάζονται. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, είναι πως το νερό που φτάνει στις βρύσες τους, ελέγχεται τακτικά από το εργαστήριο της ΜΕΛΕΤΕΔΚ και ο Δήμος φροντίζει να καλύπτει το κόστος για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των συνδημοτών μας.»


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός