Πρόγραμμα επιμόρφωσης 7.500 απασχολουμένων στα ΜΜΕ
Οι εφημερίδες που θα συνεχίσουν τη
λειτουργία τους σε επίπεδο περιφέρειας, δεν θα χάνουν τα δικαιώματά που είχαν
από την έκδοσή τους σε νομαρχιακό επίπεδο, ενώ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για
τον περιφερειακό τύπο θα εισάγονται και πληθυσμιακά κριτήρια για την ενίσχυση
του τοπικού τύπου.
Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε προς τους εκπροσώπους του περιφερειακού τύπου, κατά την ομιλία στο Συνέδριο για τη σωτηρία και την αναβάθμιση του περιφερειακού, τοπικού Τύπου, ο γενικός γραμματέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.
Εξήγγειλε επίσης την άμεση υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την επιμόρφωση των απασχολουμένων στα ΜΜΕ στις νέες τεχνολογίες, που καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 7.500 εκπαιδευόμενους και είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομικής ενίσχυσης του περιφερειακού Τύπου, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία δωδεκαετούς επενδυτικού κεφαλαίου που θα διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας στα μέσα της περιφέρειας. Το κεφάλαιο αυτό θα συγκροτηθεί κατά 25% από επενδύσεις ιδιωτών και κατά το υπόλοιπο από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο ίδιο πλαίσιο, από τον ερχόμενο Απρίλιο, θα ξεκινήσει, αρχής γενομένης από τα Χανιά, η οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Περιφερειακού Τύπου, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες προγραμματίζονται στην Αθήνα την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
Ανέφερε τέλος, ότι από εφέτος θα αναβιώσει ο θεσμός του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα να ενισχύσει οικονομικά τον τοπικό τύπο αλλά θα στηρίξει κάθε αίτημα των περιφερειακών μέσων προς την τοπική διοίκηση», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε, ότι σαν πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών μεταφέρει και την ομόφωνη γνώμη των περιφερειαρχών στο θέμα αυτό.
«Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των τοπικών μέσων με αναφορά στην περιφέρεια » είπε κατά την τοποθέτησή της η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, 'Αννα Ασημακοπούλου και τόνισε ότι υπάρχει απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Στα οικονομικά του Ενιαίου Ταμείου Μέσων Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), αναφέρθηκε η πρόεδρος του ασφαλιστικού φορέα Γιώτα Αντωνοπούλου.
«Το 2013 χαρακτηρίστηκε από τις πλέον ακραίες συνθήκες», που έχει βιώσει έως σήμερα ο ελληνικός Τύπος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Αντωνοπούλου και πρόσθεσε, ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις που δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό. Προβλήματα,όπως η κατακόρυφη πτώση της κυκλοφορίας, η οποία στέρησε μέρος των εσόδων που υπολογίζονται με βάση την κυκλοφορία και το κλείσιμο της ΕΡΤ, λόγω των επιδομάτων ανεργίας που χρειάστηκε να καταβάλει το Ταμείο.
«Υπό τις συνθήκες αυτές, αποτελεί άθλο ότι το ΕΤΑΠ ΜΜΕ έκλεισε το έτος με πλεόνασμα 4.000.73.000 ευρώ», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι το πλεόνασμα αυτό δεν κατανέμεται ισομερώς στους φορείς που συγκροτούν το ενιαίο Ταμείο.
«Μπορεί το ΤΣΕΠΕΑΘ και το ΤΑΥΣΙΤ να είναι πλεονασματικά κατά 5 εκατ., και κατά 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα όμως τα ταμεία των τεχνικών τύπου και των εφημεριδοπωλών παράγουν ελλείμματα» ανέφερε η πρόεδρος του Ταμείου.
Η κ. Αντωνοπούλου εκτίμησε τέλος, ότι με την ολοκλήρωση του νέου καταστατικού του φορέα, θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα ανακτηθεί η ρευστότητα.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ