Πάνω από 500 αυτοκίνητα είχαν πωληθεί από τη μάντρα με τα κλεμμένα στην Καλλονή

Σε υπόθεση τεραστίων διαστάσεων και με προεκτάσεις στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας εξελίσσεται η υπόθεση της μάντρας αυτοκινήτων στην περιοχή της Καλλονής, όπου και βρέθηκαν πάνω από 40 κλεμμένα οχήματα.


Ογκώδης φάκελος με εκατοντάδες οχήματα που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, έχει φτάσει στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και έχει ξεκινήσει η διερεύνηση για κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά, με στόχο να διαπιστωθεί εάν και πόσα από αυτά είναι κλεμμένα.

Δεν μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση για τον αριθμό των ύποπτων περιπτώσεων, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αρκετοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν τα αυτοκίνητα που αγόρασαν. Στο μεταξύ, 22 κλεμμένα οχήματα που εντοπίστηκαν εντός της μάντρας, έχουν ήδη αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους στην Αθήνα.

Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα οχήματά τους αρκετοί ιδιοκτήτες που αγόρασαν από τη συγκεκριμένη μάντρα. Φάκελος με πάνω από 500 πωλήσεις οχημάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τη συγκεκριμένη μάντρα αυτοκινήτων, έχει σταλεί από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Στελέχη της υπηρεσίας θα προβούν άμεσα σε έναν πρώτο διαχωρισμό των υποθέσεων για τα οχήματα που έχουν πωληθεί και βρίσκονται στο νησί και για τα υπόλοιπα που πωλήθηκαν σε άλλες περιοχές, ενημερώνοντας κατόπιν τις εκεί αστυνομικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια, θα διερευνηθεί αν τα οχήματα που πωλήθηκαν από τη συγκεκριμένη μάντρα και τα οποία βρίσκονται εντός νησιού, είναι κλεμμένα.
Ο όγκος της δουλειάς είναι τέτοιος, που δεν αποκλείεται η συνδρομή αστυνομικών από την Αθήνα, όπως είχε γίνει τις μέρες που αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Αυτό όμως θα κριθεί από την πορεία των ερευνών και τα αποτελέσματα που αυτές θα έχουν. Αστυνομικές πηγές δηλώνουν πως είναι νωρίς για να εκτιμήσουν πόσα κλεμμένα αυτοκίνητα βρίσκονται και κυκλοφορούν στη Μυτιλήνη, εκφράζοντας παράλληλα φόβους πως αυτά μπορεί να είναι και δεκάδες.

Επιστράφηκαν

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί εντός της επιχείρησης 39 οχήματα που έχει διαπιστωθεί πως είναι κλεμμένα, τα δύο εκ των οποίων είναι μοτοσυκλέτες και άλλα τρία, αυτοκίνητα με παραποιημένους αριθμούς πλαισίων. Τα 22 έχουν επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ειδικότερα, οι ιδιόκτητες τους έχουν αποζημιωθεί από ασφαλιστικές εταιρείες και η κυριότητα των αυτοκινήτων έχει περάσει σε αυτές.

Πέρα από τις έρευνες για τα οχήματα, διερευνάται το σύνολο της δικογραφίας εις βάρος τόσο του ιδιοκτήτη της μάντρας, όσο και του ιδιοκτήτη φανοποιείου, των δύο δηλαδή βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η αναφορά για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος σύμφωνα με την αρχική δικογραφία, συμπληρώνεται και ενισχύεται με περισσότερα στοιχεία.

Ο ρόλος του... εγκεφάλου!

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 40χρονος υπεύθυνος λειτουργίας της μάντρας θεωρείται από αστυνομικούς ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Αρχικά αγόραζε κατεστραμμένα ή τρακαρισμένα αυτοκίνητα, τόσο εντός νησιού όσο και εκτός μέσα από το διαδίκτυο, και στη συνέχεια «παράγγελνε» σε συμμορία της Αθήνας κλεμμένα αυτοκίνητα ίδιας μάρκας και μοντέλου με τα κατεστραμμένα που είχε προμηθευτεί.
Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, τα οχήματα παραλάμβανε ο ίδιος ο 40χρονος από το πλοίο της γραμμής και τα μετέφερε με φορτηγό όχημα στη μάντρα.
Μόλις τα κλεμμένα οχήματα έφτανα στη μάντρα, αναλάμβαναν δουλειά ο 31χρονος Πακιστανός που δούλευε εκεί, αλλά και ο 31χρονος ιδιοκτήτης φανοποιείου στην ίδια περιοχή. Αφαιρούσαν τα πλαίσια από τα κατεστραμμένα και τρακαρισμένα οχήματα, τους τοποθετούσαν κινητήρα και ανταλλακτικά από τα κλεμμένα και ήταν πλέον έτοιμα, με χαρτιά και «καθαρά» για να πωληθούν.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο έλεγχος για οικονομικά και φορολογικά αδικήματα. Στελέχη τού ΣΔΟΕ ξεσκονίζουν βιβλία, τιμολόγια και έγγραφα που βρέθηκαν στη μάντρα, αναζητώντας στοιχεία για εικονικές συναλλαγές και άλλες φορολογικές παραβάσεις.

Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, Αντρέας Στεφάνου, δήλωσε σχετικά με το θέμα στο «Ε»: «Η υπόθεση έχει πολύ βάθος και τεράστιο όγκο δουλειάς. Είμαστε πολύ προσεκτικοί και τα στελέχη της υπηρεσίας κάνουν αρκετά μεθοδική δουλειά. Τα όποια νέα στοιχεία, προστίθενται στη δικογραφία και εκτιμώ πως είναι πολύ πιθανό να ασκηθεί και νέα δίωξη στους κατηγορουμένους.»


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός