Ιστορική απόφαση διαγραφή χρέους 155.000€ σε 66χρονη κάτοικο Μυτιλήνης

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ


 Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


Της διέγραψαν χρέος 155.000 ευρώ!

- Η 66χρονη που είχε βάλει την υπογραφή της ως εγγυήτρια για δάνεια των παιδιών της απαλλάσσεται με απόφαση του Ειρηνοδικείου από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών
- Με την υπαγωγή της στις ευνοϊκές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πληρώσει μόνο 10.412,64€ σε 48 δόσεις και σε βάθος 15ετίας 16.824,60 ευρώ, ώστε να γλιτώσει το σπίτι της από πλειστηριασμό!

Είχε βάλει την υπογραφή της ως εγγυήτρια σε τρία στεγαστικά δάνεια του παιδιού της αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσει το μοναδικό σπίτι που είχε στην κατοχή της για ποσό ύψους 182.545,59 ευρώ, απαλλάχθηκε όμως με την υπαγωγή της στις ευνοϊκές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού και συγκεκριμένα για τα 155.308,35 ευρώ!

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά (αν όχι και το μεγαλύτερο) για ληξιπρόθεσμο δάνειο που διαγράφεται από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, για το οποίο η Τράπεζα είχε εκδώσει Διαταγή Πληρωμής. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου για το μεγάλο "κούρεμα" χρέους που δίνει ανάσα στην 66χρονη μητέρα, η οποία είναι κάτοικος χωριού της Λέσβου και "μπήκε" προ ετών εγγυήτρια για τα τρία στεγαστικά δάνεια του γιου της (και μια μικρού ύψους χρηματοδότηση της κόρης της για αγορά Ι.Χ.), δημοσιεύτηκε την Δευτέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, διαγράφεται το μεγαλύτερο μέρος του δανείου και συγκεκριμένα από τα 182.545,59 ευρώ τα 155.308,35 ευρώ. Ταυτόχρονα η 66χρονη θα καταβάλει το ποσό των 10.412,64 σε 48 δόσεις, ενώ για να σώσει την πρώτη της κατοικία θα πληρώσει σε βάθος 15ετίας επιπλέον το συνολικό ποσό των 16.824,60 ευρώ.

Η Διαταγή Πληρωμής που έχει εκδώσει η Τράπεζα αφορά και τα τρία μέλη της οικογένειας, δηλαδή τους δύο δανειολήπτες και την εγγυήτρια, η οποία βρέθηκε υπόλογη έναντι του Ιδρύματος λόγω της μη πληρωμής των δόσεων από τα παιδιά της, κατάφερε όμως να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Πρέπει, δε, να σημειωθεί πως πρόκειται να καταθέσουν αιτήσεις για υπαγωγή τους στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα παιδιά της 66χρονης.

Στο Ειρηνοδικείο και προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτησή της για διαγραφή του μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, η 66χρονη γυναίκα υποστήριξε μέσω του δικηγόρου της, Νίκου Σάββα, ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού και ως εκ τούτου αν το δικαστήριο δεν δεχόταν την υπαγωγή της στις ευνοϊκές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η Τράπεζα θα στρεφόταν εναντίον της διεκδικώντας τη μοναδική κατοικία που διαθέτει. Δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτησή της, απαλλάσσοντάς την από το μεγαλύτερο βάρος του χρέους με το οποίο βρισκόταν αντιμέτωπη.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις προς όφελος του δανειολήπτη της περιοχής μας, για την οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η μοναδική, καθώς στις ευνοϊκές διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν υπαχθεί αρκετοί κάτοικοι και από τον τόπο μας, εξασφαλίζοντας ευνοϊκές αποφάσεις για την αποπληρωμή και σε βάθος χρόνου μικρού μέρους των χρεών τους σε τράπεζες.
Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης αφορά τη διαγραφή μεγάλου ποσού δανείου, αν όχι και το μεγαλύτερο σε επίπεδο Λέσβου, από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα το εν λόγω δικαστήριο.

Ο δικηγόρος της 66χρονης Νίκος Σάββας

Ο Νίκος Σάββας

Δικηγόρος της 66χρονης είναι ο Νίκος Σάββας, ο οποίος μιλώντας χθες στα "Νέα της Λέσβου" φάνηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δηλώνοντας στην εφημερίδα μας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου δίνει μια πραγματική "ανάσα" στην εντολέα μου η οποία, ως εγγυήτρια, ενώ δεν είχε επωφεληθεί των δανείων, επιτάχθηκε από την Τράπεζα να καταβάλλει άπαξ το παραπάνω αστρονομικό για τις οικονομικές της δυνατότητες ποσό», για να προσθέσει: «Το Δικαστήριο διέγνωσε την οικονομική της ανέχεια και με την απόφαση αυτή, της επιτρέπει να επανέλθει σε φυσιολογική ζωή απαλλαγμένη από το άγχος να της πάρουν το σπίτι της», είπε ο δικηγόρος κ. Σάββας εκφράζοντας την ευχή να υπάρξουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις για όσους κατοίκους της περιοχής μας έχουν πραγματικά ανάγκη τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των δανείων τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.


Από τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ