Ο Γκαμπριέλ Ζακουανί της ΑΕΛ Καλλονής στη βρετανική Daily Telegraph

Μία από τις νέες αφίξεις στο ρόστερ της Καλλονής για την μεταγραφική περιόδο του Ιανουαρίου είναι ο Γκαμπριέλ Ζακουανί.


Ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΛΚ μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρωτάθλημα με την ομάδα της Λέσβου αλλά και τη νέα του ζωή στο νησί. Διαβάστε παρακάτω το μεταφρασμένο κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας www.telegraph.co.uk

Γεννημένος στην Δημοκρατία του Κογκό αλλά μεγαλωμένος στην Αγγλία, ο Γκαμπριέλ Ζακουανί απολαμβάνει τώρα την ζωή και το ποδόσφαιρο στην Λέσβο, μετά από μια απρόσμενη μεταγραφή.

Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Πίτερμπορο κέρδιζε εύκολα την Πρέστον με 2-0, σε έναν αγώνα της Β' κατηγορίας του Αγγλικού πρωταθλήματος.  Τίποτα το ασυνήθιστο μέχρι εδώ για την ομάδα του κόουτς Ντάρεν Φέργκιουσον, που με οκτώ νίκες σε δέκα ματς έμοιαζε να γίνεται φαβορί για την επιστροφή στην A´Εθνική της Αγγλίας. Το ματς εκείνο, ωστόσο, ήταν αυτό που έμελλε να αλλάξει την καριέρα του Γκαμπριέλ Ζακουανί. Η απόδοσή του στην καρδιά της άμυνας της Πίτερμπορο δεν πέρασε απαρατήρητη από τους “κατασκόπους” της Καλλονής και η μεταγραφή του από την League One (Β' Εθνική Αγγλίας) στην Ελλάδα ήταν πλέον θέμα χρόνου.
"Ήταν κάτι εντελώς απρόσμενο” λέει ο ίδιος. “Είχαν έρθει αρκετοί σκάουτερς για να με παρακολουθήσουν σ' εκείνο τον αγώνα. Δέχθηκα κάποιες προτάσεις από ομάδες της League One, και τρεις-τέσσερις από ομάδες της Ελλάδας”. Στην πραγματικότητα, ο Ζακουανί βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων για αρκετό διάστημα. Αν και μετακόμισε από την Δημοκρατία του Κογκό στην Αγγλία σε νεαρή ηλικία, ο Ζακουανί έπαιξε αρκετές φορές με την εθνική ομάδα της πατρίδας του σε διεθνές επίπεδο, από το 2005. Η μαχητική του απόδοση στις μάλλον απρόσμενες ισοπαλίες με την Γκάνα και το Μάλι, στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, τον  Ιανουάριο του 2013, προσέλκυσε την προσοχή αρκετών ομάδων από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Ένα χρόνο αργότερα, απόκτηση του Ζακουανί φαινόταν να είναι η λύση για τα αμυντικά προβλήματα της Καλλονής, που μέχρι τότε είχε χάσει τους 11 από τους 18 αγώνες της στο πρωτάθλημα. Η παραμονή στη Superleague θα είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για αυτή την ομάδα από τη Λέσβο, που κατόρθωσε να ανέβει τέσσερις διαδοχικές κατηγορίες μέσα σε έξι χρόνια. Και η παραμονή φαίνεται πλέον πιο πιθανή μετά την άφιξη και του Ζακουανί, καθώς η Καλλονή έχει σημειώσει έκτοτε τρεις νίκες και μία ισοπαλία στα επτά πρώτα παιχνίδια του Αφρικανού άσου. Ο ίδιος πραγματοποίησε ένα ονειρεμένο ντεμπούτο απέναντι στον Άρη, σκοράροντας σε ένα παιχνίδι που έβαλε τέλος σε ένα σερί έξι αγώνων χωρίς νίκη. “Χάναμε 1-0, ισοφάρισα και τελικά νικήσαμε με 3-1” λέει ο Ζακουανί. “Ήταν ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσω την καριέρα μου στην Ελλάδα. Η ομάδα χρειαζόταν έναν κεντρικό αμυντικό που να “γεμίζει” την άμυνα. Αν καταφέρνεις  άλλωστε να “τρομάζεις” τον αντίπαλο επιθετικό, έχεις ήδη κερδίσει την μισή μάχη”.

Έχοντας περάσει την μισή σεζόν στην Αγγλία και την υπόλοιπη στην Ελλάδα, ο Ζακουανί απολαμβάνει τώρα έναν πιο ήρεμο τρόπο παιχνιδιού. “Στην Αγγλία οι παίκτες αγωνίζονται με πολλή ένταση, πολλές φορές σκληρά. Εδώ στην Ελλάδα οι αμυντικοί, όπως εγώ, έχουμε περισσότερο χρόνο στην άμυνα. Στο πρωτάθλημα αγωνίζονται πολλοί Βραζιλιάνοι που αρέσκονται να κρατούν πολύ την μπάλα και να κάνουν διάφορα κόλπα. Υπάρχουν παίκτες με μεγάλη ποιότητα, όπως ο Χαβιέρ Σαβιόλα του Ολυμπιακού. Το γεγονός πως τώρα θα παίξουν απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Champions League δείχνει πως το πρωτάθλημα εδώ βρίσκεται σε καλό επίπεδο”.

Εντυπωσιασμένος από την ζωή του μέχρι τώρα στην Ελλάδα, ο Ζακουανί σκέφτεται ολοένα πιο σοβαρά την παραμονή του στην χώρα. Στον ελεύθερο χρόνο του προσπαθεί να προσθέσει τα ελληνικά στο ήδη πλούσιο “γλωσσικό του οπλοστάσιο”, μαζί με τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα σουαχίλι. Αυτή ακριβώς η ευχέρειά του στις γλώσσες ήταν που τον βοήθησε να δεθεί γρήγορα με τους συμπαίκτες του, ενώ ήδη έχει φέρει κοντά του και την οικογένειά του. “Η γυναίκα μου και ο δύο ετών γιος μου έχουν ήδη έρθει στη Μυτιλήνη, όμως καθώς η σεζόν τελειώνει τον Απρίλιο θεώρησα πως δεν θα ήταν σωστό για τον μεγαλύτερο γιο μου να αφήσει αυτή τη στιγμή το σχολείο του. Προς το παρόν τον βλέπω μία φορά την εβδομάδα”, λέει ο Ζακουανί, και συνεχίζει: “Η ομάδα μού πρότεινε να υπογράψω συμβόλαιο για ενάμισι χρόνο, ήμουν ωστόσο διστακτικός γιατί ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζα εκτός Αγγλίας και δεν ήθελα να δεσμευτώ. Σκέφτηκα λοιπόν πως ένα διάστημα έξι μηνών θα ήταν ιδανικό, τώρα ωστόσο σκέφτομαι διαφορετικά καθώς όλα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά”.
Μετάφραση - Επιμέλεια: Γιάννης Μαντάς

Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο όπως φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα telegraph.co.uk


Πηγη aelk.gr