Τσιπ σε όλα τα κατοικίδια φέρνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ

Υποχρεωτική θα είναι η σήμανση (τσιπ) ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα καθώς και η ενημέρωση των βιβλιαρίων τους από τους ιδιοκτήτες σύμφωνα με το νέο νόμο για τα κατοικίδια, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου.


Απώτερος σκοπός είναι η επίβλεψη του πληθυσμού τους και η διασφάλιση της υγείας τους. Ο νόμος γενικά προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες και νέα πρόστιμα που στόχο έχουν να περιορίσουν τα φαινόμενα των βασανισμών, της εγκατάλειψης και προπάντων της κακοποίησης των ζώων.

Όσοι εισάγουν, εκτρέφουν, αναπαράγουν ή εμπορεύονται ακρωτηριασμένα σκυλιά θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Πιο αυστηρές ποινές:

Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο για τη μεταβολή των στοιχείων, είτε αφορούν τον ίδιο είτε το κατοικίδιό του - που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.
Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμη και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.
Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής. Αδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.
Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, διότι στους χώρους αυτούς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ευζωίας τους.
Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
Αποσαφηνίζεται η επανένταξη των αδέσποτων. Ετσι, απαγορεύεται η επανένταξή τους στις εισόδους και εξόδους των λιμανιών, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στις κλειστές αγορές.
Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρο ή κλουβί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Τα πρόστιμα για περιστατικά κακοποίησης, παραμέλησης και μη τήρησης των κανόνων ευζωίας γίνονται αυστηρότερα ενώ προστίθενται και νέα πρόστιμα, όπως αυτά που απαγορεύουν την εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων και επιφέρουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Κακοποίηση ζώων

Το πρόστιμο για κακοποίηση, βασανισμό, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου καθώς και πώληση, εμπορία και διακίνηση μέσω διαδικτύου οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλική συνεύρεση με ζώα ή πράξη βίας ή θανάτωση φτάνει τα 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.


Πηγη agronews.gr