ΑΡΘΡΟ: Λέσβος και Τουρισμός

Γράφει ο Τρίχος Δημήτρης (Μηχανικός Ορυκτών Πόρων Υπεύθυνος Υποδομών ΟΝΝΕΔ Λέσβου)


Ο τουρισμός αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας, καθότι καταφέρνει να ενισχύσει την ανάπτυξη αυτής, αλλά και την απασχόληση. Αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, με συνεχώς μάλιστα αυξανόμενη σημασία. Είναι μια τεράστια βιομηχανία, συνισταμένες της οποίας είναι:

Οι καταλυματικές μονάδες
Οι επισιτιστικές μονάδες
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς
Τα τουριστικά / ταξιδιωτικά γραφεία
Οι μονάδες - εγκαταστάσεις αναψυχής
Ο κλάδος της διάθεσης τροφίμων
Ο κλάδος της ενοικίασης αυτοκινήτων
Διάφορες άλλες επιχειρήσεις, όπως τα καταστήματα με σουβενίρ.

Η Λέσβος – ούσα το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας - θα έπρεπε να έχει στην κορωνίδα της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό. Κι όμως, εξακολουθεί να αποτελεί το «φτωχό συγγενή», σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Αρχικά, υπάρχει προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα, ένα χώρο ζωτικό για την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου,  να έρχονται και να επιστρέφουν μέσω Τουρκίας.

Παράλληλα, το θέμα υποδομών εντοπίζεται ως κεντρικό στον συγκεκριμένο τομέα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση, με πολλά μπλακ αουτ και γενικά αρκετές … δόσεις «ρομαντισμού», καθώς δεν είναι λίγα τα βράδια που τα κεριά έχουν την τιμητική τους. Η δε καθαριότητα φαίνεται έννοια άγνωστη, με τα σκουπίδια να έχουν γίνει κομμάτι της βιτρίνας του νησιού μας.

Επίσης,  υπάρχουν επιχειρηματίες που δε σέβονται τον τουρίστα, καθώς  κάποια καταλύματα δεν προσφέρουν αυτά που διαφημίζουν και οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά σαν δείκτες μετοχών σε χρηματιστήριο. Όλη αυτή η εικόνα, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για έναν τόπο τόσο πλούσιο σε φυσικά τοπία, παράδοση και πολιτισμό.

Τώρα τελευταία, γίνονται, βέβαια, σοβαρές και φιλότιμες προσπάθειες στο μάρκετινγκ, σε έναν τομέα που δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή. Συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις με προσεγμένα περίπτερα, φυλλάδια και προωθείται μεγαλύτερη προβολή από τα Μ.Μ.Ε. Πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η ανάδειξη και η ανάπλαση αμμωδών ακτών του νησιού θα ενισχύσει σημαντικά το θεματικό τουρισμό, σε τομείς που το νησί διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως θρησκευτικές διαδρομές, ιαματικές πηγές, περιπατητικές διαδρομές, το απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου. Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του νησιού, θα δώσει τη δυνατότητα στη Λέσβο να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα ως τουριστικός  προορισμός στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  

            Ατάκες του στυλ  «Κανείς δεν κάνει τίποτα», ασκώντας απλά καταγγελτική κριτική, που φτάνει στα όρια της καφενειακής, δε βοηθάνε. Η κριτική πρέπει να είναι δημιουργική και να στοχεύει στη διόρθωση των κακώς κειμένων, αναδεικνύοντας συγχρόνως τα θετικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, κι όχι απλά να εμφανίζεται στα πλαίσια του εντυπωσιασμού. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει συλλογικό / συμμετοχικό πνεύμα, αναλαμβάνοντας καινοτόμες και μη πρωτοβουλίες, μαθαίνοντας από κινήσεις και πρακτικές άλλων νησιών (π,χ. Ρόδος, Κως). Έτσι, θα δώσουμε τέλος στη φθίνουσα πορεία της Λέσβου, προκειμένου το νησί μας να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Τρίχος Δημήτρης
Μηχανικός Ορυκτών Πόρων

Υπεύθυνος Υποδομών ΟΝΝΕΔ Λέσβου