Σύσκεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ερμού

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν και προγραμματίζονται να εφαρμοστούν από τη Δημοτική Αρχή και αφορούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας της Ερμού και ορισμένων από των παραδρόμων της, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, σε άκρως πολιτισμένο κλίμα, με τη συμμετοχή επαγγελματιών καταστηματαρχών, περιοίκων, καθώς και παρουσία του Δημάρχου Λέσβου Δ. Βουνάτσου και του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γ. Βατού.



ΤΡΩΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Όπως επισημάνθηκε, ο δρόμος της Ερμού όταν φτιάχτηκε, δεν χαρακτηρίστηκε πεζόδρομος με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, αντίθετα λειτουργούσε ως δρόμος, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια, κάτι που δεν έγινε σε πεζόδρομους, υπάρχουν εσοχές σε πολλά σημεία του, για παρκάρισμα μικρού αριθμού οχημάτων. 

Η Δημοτική Αρχή δίνει δίοδο στις οδούς Αδραμυτίου, Μητροπόλεως, Περγάμου, Πιττακού, Αγ. Θεράποντος. Όμως, σε άλλους μικρούς δρόμους, στον Αγ. Συμεών και τους Αγ. Αποστόλους κλπ., όπου υπήρχαν απαγορευτικά σήματα μονοδρόμησης, αυτά απομακρύνθηκαν, με αποτέλεσμα εκεί όπου μετά βίας διέρχεται ένα όχημα, τώρα να συναντιούνται δύο, με ό,τι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν. 

Ήδη, ο αργυροχρυσοχόος, Γραμματέας του Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα», Γρηγόρης Βέτσικας, έχει καταθέσει σχετικό έγγραφο διαμαρτυρία στον Εισαγγελέα, επισημαίνοντας το πρόβλημα ασφάλειας των καταστημάτων τους. Το σκεπτικό της διαμαρτυρίας, σχετίζεται με το γεγονός ότι η παρουσία αστυνομικών περιπολιών και οποιουδήποτε άλλου οχήματος που θα μπορούσε να περιορίσει τις ορέξεις ορισμένων για παραβατικές πράξεις, δεν θα είναι δυνατή και αισθητή, αυξάνοντας τις πιθανότητες για δράση των κακοποιών στοιχείων.
Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας των μπαρών. Θα κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα; Και σε περίπτωση διακοπής, πώς θα είναι δυνατή η πρόσβαση ενός ασθενοφόρου ή ενός πυροσβεστικού οχήματος; Οι υπηρεσίες αυτές θα διαθέτουν κλειδιά ή κάρτα για να τις θέτουν σε λειτουργία;

Εξάλλου, ιδιοκτήτης ακινήτου, για το οποίο πληρώνει φόρους στην Εφορία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν επιτρέπει την ανέγερση οικοδομήματος παρά μόνο πάρκινγκ, διερωτάται πώς θα έχει πρόσβαση στην ιδιοκτησία του.

Η Ομοσπονδία ΑμεΑ δε, στη γνώση της οποίας περιήλθε η όλη κατάσταση, θεωρεί παράνομη την υφιστάμενη εικόνα, επισημαίνοντας ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των αποφάσεων της Ε.Ε., σε κάθε πεζόδρομο πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του αμαξιδίου των ΑμεΑ μέχρι τις προθήκες των καταστημάτων, διαφορετικά θα έπρεπε να κατασκευάζονται ράμπες πρόσβασης.
Σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες προσφύγουν στην Ε.Ε. και στα αρμόδια όγρανα, είναι γεγονός ότι θα δικαιωθούν. 

Υπογραμμίστηκε δε και το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση στις οδούς Περγάμου, Μενάνδρου κλπ., όπου υπάρχουν πολλά σπίτια.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της αβεβαιότητας που επικρατεί και των αμφιταλαντευόμενων αποφάσεων, είναι το γεγονός ότι οι πινακίδες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί, συγκρατούνται με σύρμα, καθώς ουδείς είναι βέβαιος τι θα επικρατήσει.

Το αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή των καταστηματαρχών από το ύψος του «Ερμή» έως το Γενί Τζαμί (που ήδη έχουν συγκεντρώσει υπογραφές, για ν απευθυνθούν στον Εισαγγελέα), να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός και προσβάσιμος σε μικρού όγκου (3,5 τόνων) αυτοκίνητα, θα συζητηθεί στην επιτροπή ποιότητας ζωής.


ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΕΤΡΟ 

Με επιστολή του, προς τον Υπουργό της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου, ο ιδιοκτήτης του Κεντρικού Πρακτορείου ΟΠΑΠ Δημήτρης Δήμου, επισημαίνει την ανάγκη προστασίας της απρόσκοπτης λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής, κάνοντας φυσικά ιδιαίτερη μνεία για τη δική του επιχείρηση. 

«Η στάση μου ως ιδιοκτήτης καταστήματος, ήταν πάντα στάση σεβασμού στο Ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά η πρόθεσή σας να κλείσει η Ερμού σχεδόν επί 24ωρου βάσεως, με βρίσκει απόλυτα αντίθετο.

Η Ερμού είναι ένας δρόμος με επιχειρήσεις, των οποίων το αντικείμενο λειτουργίας είναι ανόμοιο. 

Αρκετές από αυτές όπως και η δική μου δεν λειτουργούν με ωράριο αγοράς και έχουν άμεση ανάγκη της πρόσβασης οχημάτων.

Συγκεκριμένα, το κατάστημά μου είναι ανοιχτό 7 ημέρες την εβδομάδα επί 15 ώρες ημερησίως (πρακτορείο ΟΠΑΠ). Η πλειοψηφία των πελατών μου έρχεται είτε με αυτοκίνητα, είτε με δίκυκλα, των οποίων η στάθμευση είναι ολιγόλεπτη (όση ώρα απαιτείται για να εξυπηρετηθούν). Αν εφαρμοστεί αυτό το απόλυτο μέτρο, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες λειτουργίας αρκετών καταστημάτων, αυτόματα αποκόπτεται η κάθε επιχείρηση από την πελατεία της. Αξίζει να αναφέρω ότι το πρακτορείο μου είναι και κεντρικό πρακτορείο του ΟΠΑΠ για όλο το νησί. Αυτό σημαίνει ότι 3 φορές την εβδομάδα παραλαμβάνεται και διανέμεται υλικό του ΟΠΑΠ σε 24 πρακτορεία παλλεσβιακά. Οι πράκτορες έρχονται στο μαγαζί μου και προμηθεύονται το υλικό, το οποίο είναι ογκώδες και το βασικό εργαλείο της δουλειάς τους. 

Και όλα τα παραπάνω, αποφασίζονται σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας, όπου οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αγωνίζονται για την επιβίωση της δουλειάς τους. Με βρίσκετε σύμφωνο στο να απαγορευτεί η στάθμευση (και όχι η ολιγόλεπτη στάση) στην Ερμού, αλλά η απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων μας πρέπει να προστατευθεί».


Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης