Τοποθετήσεις Β. Τεντόμα για ΕΟΠΥ, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αγριοκούνελα της Λήμνου

Τοποθετήσεις Βασίλη Τεντόμα


Κατά τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:

«Η περιφερειακή αρχή, με τον τρόπο που εισάγει σήμερα το θέμα της κοινωφελούς εργασίας δείχνει να έχει αποδεχτεί αυτόν το «θεσμό» σαν μια μόνιμη κατάσταση, που μάλιστα στη σχετική εισήγηση του κ. αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, χαρακτηρίζεται «θεσμική καινοτομία».

Εμείς έχουμε τελείως αντίθετη άποψη για το θέμα αυτό και την εκφράσαμε και τις προηγούμενες φορές που μπήκε για συζήτηση και απόφαση στο περιφ. συμβούλιο.
Τα προγράμματα αυτά έχουν σαν αποκλειστικό στόχο τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, που σταδιακά απαξιωμένη θα παραχωρηθεί κομμάτι-κομμάτι σε ιδιώτες.
Καθιερώνονται δύο κατηγορίες εργαζομένων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο, με τους παλαιότερους και έμπειρους υπαλλήλους σιγά-σιγά να λιγοστεύουν και με τους νεώτερους, των προγραμμάτων «κοινωφελούς», χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με κουτσουρεμένη ασφάλιση, χωρίς δικαίωμα άδειας, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς δικαίωμα απεργίας. Και φυσικά χωρίς γνώση του αντικειμένου που ασχολούνται και αντικειμενικά χωρίς διάθεση να μάθουν, αφού γνωρίζουν ότι σε 5 μήνες θα απολυθούν.

Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι αυτοί να λάβουν τα βασικά εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο τους, την προϋπηρεσία τους και την θέση στην οποία έχουν τοποθετηθεί. Να θεωρούνται υπάλληλοι της περιφέρειας για όσο διάστημα θα δουλεύουν για ανάγκες τις περιφέρειας.

Ξέρουμε ότι αυτά τα προγράμματα  είναι η μοναδική επιλογή των ανέργων για να εργαστούν και να ζήσουν, παρόλα αυτά και στον βαθμό που δεν ικανοποιείται η βασική προϋπόθεση που θέτουμε παραπάνω (αφού θα δουλεύουν για την περιφέρεια να θεωρούνται υπάλληλοι της για όλο το διάστημα με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ) και με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων, ΔΕΝ μπορούμε να ψηφίσουμε καταφατικά.»



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΩΝ ΛΗΜΝΟΥ

Σχετικά με τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σαν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, του προβλήματος με τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων στη Λήμνο, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων δήλωσε τα εξής:

«Είναι σύνηθες φαινόμενο στη τριετή λειτουργία του περιφ. συμβουλίου, να εισάγονται θέματα για συζήτηση και λήψη απόφασης μετά από πίεση των άμεσα ενδιαφερομένων, της κοινωνίας γενικότερα, να δρομολογούνται κάποιες ενέργειες και μετά η περιφερειακή αρχή να «ξεχνιέται» και να επανέρχεται πάλι μόνο όταν το θέμα ξαναρθεί στην επικαιρότητα.

Μια τέτοια κλασσική περίπτωση είναι το πρόβλημα των αγριοκούνελων στη Λήμνο.
Βασανίζει πολλά χρόνια τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου και μετά από πίεσή του το περιφ. συμβούλιο πήρε την αριθμ. 68/24-4-2012 με βάση την οποία «Εγκρίνει την ανάθεση, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ειδικής μελέτης, στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη << Διερεύνηση μεθόδων ελέγχου του πληθυσμού των αγριοκούνελων της Λήμνου >>.
Πέρασαν από τότε 2 χρόνια περίπου και το μόνο που υπήρξε σε όλα αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα από πλευράς περιφέρειας, ήταν η ενημέρωση του περιφ. συμβουλίου, μετά από ερώτηση της παράταξής μας της 19/6/2012, ότι καθυστερεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τη Κτηνιατρική Σχολή, λόγω προσωπικού κωλύματος του καθηγητή που θα αναλάμβανε τη μελέτη και που υποτίθεται ότι ήταν θέμα κάποιων εβδομάδων για να ξεπεραστεί.

Το πρόβλημα όμως παράμενε και αυξάνονταν, με αποτέλεσμα τα τελευταία γεγονότα, με τη κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος Λήμνου από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες.

Επόμενο ήταν το θέμα να ξανασυζητηθεί σαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφ. συμβούλιο. Και ο κ. περιφερειάρχης δεν είχε να μας πει τίποτα παραπάνω από το ότι το κώλυμα του καθηγητή παραμένει, ότι το θέμα είναι στον ΕΛΓΑ, που υποσχέθηκε να το εξετάσει και πως θα κατεβεί στην Αθήνα άμεσα για νέες συναντήσεις με τους αρμόδιους.

Η περίπτωση των αγριοκούνελων με τον τρόπο αυτό αναδείχνεται και σε κλασικό παράδειγμα εναπόθεσης από πλευράς της περιφέρειας στα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς των «ελπίδων» για λύση προβλημάτων που θα έπρεπε  η ίδια, σαν άμεσα ενδιαφερόμενη, έχοντας ή και μη έχοντας την αρμοδιότητα, να πάρει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του δήμου Λήμνου προ οκταμήνου περίπου, που χωρίς καμιά στελεχιακή και διοικητική στήριξη (ούτε και αρμοδιότητα) προχώρησε στην εκπόνηση  ενός πρώτου, κατά κάποιο τρόπο πιλοτικού «σχεδιασμού παρεμβάσεων για τη καταπολέμηση του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων» ποτέ δεν ήλθε για συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο και κατά συνέπεια ποτέ δεν υποστηρίχτηκε θεσμικά από τη περιφέρεια η υλοποίησή του, που ίσως να είχε δώσει μέχρι σήμερα κάποια πρώτα συμπεράσματα για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Τελικά, θα θέλαμε να προτείνουμε στον κ. περιφερειάρχη να κάνει όλα όσα δεν έκανε τρία χρόνια τώρα για τον αγροτικό κόσμο της Λήμνου, αλλά μάλλον είναι μάταιο και σίγουρα πολύ αργά πια γι αυτόν….


Κατά τη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον ΕΟΠΥΥ, ο επικεφαλής της περιφ. παράταξης "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" Β. Τεντόμας, μεταξύ των άλλων ανάφερε τα εξής:

«Με τη δημοσίευση χτές του σχετικού ΦΕΚ για  «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» μπαίνει ταφόπλακα στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία –και αυτή όπως τόσες άλλες αρμοδιότητες του δημοσίου- παραδίδεται στο  μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η εισήγηση του συναδέλφου κ. Προβέντζα ήταν πληρέστατη και αντικειμενικότατη, οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα για τις επιπτώσεις των μέτρων στην υγεία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, πέρα από τις μερικές χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Θέλω όμως να κάνω δύο παρατηρήσεις πάνω στο θέμα.

Η πρώτη είναι η εξής;

Μίλησε ο κ. Προβέντζας για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κατά του μέχρι προχτές νομοσχεδίου.
Όμως γιατρός είναι και ο διευθυντής του ΙΚΑ Μυτιλήνης και μάλιστα ψηλά ιστάμενο τοπικό κομματικό στέλεχος και υπεύθυνος του τμήματος υγείας της ΝΔ στη Λέσβο, που πριν παραστήσει τον «αντάρτη της μιας μέρας» κατά του  νομοσχεδίου, είχε φροντίσει προ εβδομάδος να δώσει εντολή στο προσωπικό του ΕΟΠΠΥ Λέσβου να προβεί σε απογραφή της περιουσίας του οργανισμού, συμμορφούμενος ακριβώς με τα μέτρα που υποτίθεται ότι ήταν αντίθετος.
Και η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η εισήγηση του κ. Προβέντζα περιορίζεται μόνο στις πολύ σωστές διαπιστώσεις, χωρίς να προχωρήσει σε προτάσεις προς το σώμα.
Προφανώς θεωρούσε φυσικό να γίνει ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα σε παρόμοιες περιπτώσεις, δηλ. την έκδοση ενός ψηφίσματος «συμπαράστασης» στους θιγόμενους και «διαμαρτυρίας» κατά του αρμόδιου υπουργού.
Με βάση τις δύο παραπάνω παρατηρήσεις γίνεται καθαρό ότι το θέμα του ΕΟΠΥΥ δεν θέμα «εκτός πολιτικής», όπως ισχυρίζεται η μείζονα αντιπολίτευση  ούτε μπορεί να περιοριστεί  σε προσωποποιημένες ευθύνες του ανεκδιήγητου, φαιδρού και τελικά  επικίνδυνου Άδωνη, αλλά αφορά στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που έχει στόχο την απαξίωση κάθε κοινωνικού αγαθού και την παράδοσή του σε ιδιώτες.
Θα ψήφιζα λοιπόν υπέρ της έκδοσης ενός ψηφίσματος, μόνο στη περίπτωση που σε αυτό θα διατυπωνόταν καθαρά και απερίφραστα η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και της κυβέρνησης και η ανάγκη δημοκρατικής ανατροπής της.
Κάτι τέτοιο, προφανώς, «αδυνατεί» να πράξει η μνημονιακή πλειοψηφία του περιφ. συμβουλίου, πότε κι εγώ με τη σειρά μου «αδυνατώ» να συνταχθώ με ένα ανούσιο ψήφισμα, που η κατάληξή του θα είναι οι ελληνικές καλένδες.»

Μυτιλήνη 19-2-2014
Από το γραφείου τύπου
της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»