40 μέρες χωρίς προϊστάμενο οι δύο Εφορείες (Κ΄ ΕΠΚΑ και 14η ΕΒΑ) που εδρεύουν στη Μυτιλήνη

Στον αυτόματο έχει αφήσει απ' το τέλος του προηγούμενου χρόνου το Υπουργείο Πολιτισμού τις δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων που εδρεύουν στη Μυτιλήνη, μετά την παραίτηση για συνταξιοδότηση της εφόρου και προϊσταμένης τους, Χριστιάνας Λούπου.


Έτσι, στην Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) με περιοχή ευθύνης τους Νομούς Λέσβου και Χίου, αλλά και στη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) με εμβέλεια τα νησιά του Νομού Λέσβου, έχει «παγώσει» κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Κυρίαρχο ζήτημα είναι η στάση πληρωμών στους συμβασιούχους, αφού περιμένουν προϊστάμενο για να πάρουν τα χρήματά τους οι 60 εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία που έχουν ήδη απολυθεί και παραμένουν απλήρωτοι απ' το φθινόπωρο, αλλά και περίπου 20 εργαζόμενοι σε έργα τού ΕΣΠΑ, με διάφορες συμβάσεις, οι οποίοι τελευταία φορά πληρώθηκαν για το Δεκέμβριο.

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, προσκεκλημένος της Οργανωτικής Επιτροπής βρίσκεται στους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Sochi της Ρωσίας, έχει μείνει πίσω στο γραφείο του ανυπόγραφη, περιμένοντας την επιστροφή του, η απόφαση ορισμού αναπληρωτή προϊσταμένου στις δύο Εφορείες της Μυτιλήνης.

Γιατί;

Και στις δύο άλλωστε, καθημερινά, δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης, όπως και σε πολλές διευθύνσεις κεντρικά του Υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες συνεργάζονται για υπηρεσιακά ζητήματα, από το πότε θα οριστεί προϊστάμενος.
Απ' ό,τι φαίνεται η επιλογή του υπαλλήλου που θα αναλάβει ως αναπληρωτής άμεσα στη συγκεκριμένη θέση, έως ότου γίνει η διαδικασία ορισμού εφόρου, προβληματίζει ιδιαίτερα το Υπουργείο, γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, και ξεπερνά τις 40 μέρες μετά τη συνταξιοδότηση της Χριστιάνας Λούπου στις 27 Δεκεμβρίου 2013.
Υπάλληλοι που μας μίλησαν, απέδωσαν τη δυσκολία επιλογής στο γεγονός ότι δε βρίσκεται η «χρυσή τομή» μεταξύ προϋπηρεσίας και εργασιακής σχέσης, αφού οι παλαιότερες αρχαιολόγοι είναι αορίστου χρόνου και αποτελεί ζητούμενο αν μπορούν να οριστούν ως αναπληρώτριες προϊσταμένου.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Νοέμβριο του 2011, όταν συνταξιοδοτήθηκε η τότε προϊσταμένη τής Κ' ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου, η απόφαση αναπλήρωσής της ήρθε σε 10 μέρες, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Στο «ψυγείο» τα οικονομικά

Η έλλειψη προϊσταμένου και στις δύο Εφορείες έχει βαλτώσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα, όλα τα θέματα που θέλουν υπογραφή προϊσταμένου, όπως τα έργα τού ΕΣΠΑ και φυσικά τα ζητήματα πληρωμών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η πληρωμή των 60 επταμηνιτών στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στον Πολιτισμό.
Τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν και περίμεναν για καιρό την έγκρισή τους, αφορούν στο τρίμηνο απασχόλησης από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, ενώ δεν έχει εκκαθαριστεί ο Δεκέμβριος και είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό χωρίς προϊστάμενο. Μάλιστα, η πίστωση είναι στη διάθεση των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων απ' τις 23 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορεί να γίνει η απόδοσή τους αν προηγουμένως δεν τοποθετηθεί προϊστάμενος ή αναπληρωτής του στις Εφορείες.
Απ' τις αρχές Φεβρουαρίου, όμως, θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο και οι περίπου 20 εργαζόμενοι που έχουν με διαφορετικού χρόνου συμβάσεις προσληφθεί και απασχολούνται στα εκτελούμενα έργα τού ΕΣΠΑ, και στην Κ΄ ΕΠΚΑ και στη 14η ΕΒΑ.
Σε περίοδο κρίσης, και πέραν όλων των άλλων δυσλειτουργιών που δημιουργεί η έλλειψη επικεφαλής σε δυο δραστήριες και παραγωγικές υπηρεσίες, είναι απαράδεκτο η διοίκηση να μην ορίζει αρμόδιο, αν μη τι άλλο για την πληρωμή δεκάδων εργαζομένων, αλλά και για τα έργα.


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός