Παρέμβαση και ερώτηση Βογιατζή για την νέα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, κατέθεσαν χθες 32 συνολικά Βουλευτές. Την Ερώτηση – Πρόταση,υπογράφει και ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.



Στην Ερώτηση – Πρόταση, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατονομάζονται όλα τα καίρια προβλήματα που προκύπτουν για τους αγρότες από το νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, την ίδια στιγμή που καταγράφονται και σαφείς αντιπροτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι Βουλευτές είχαν στείλει και σχετική επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Οικονομικών, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων.
Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα  22-1-2014

 Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα
 Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη
 Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη
 Προς τον Υπουργό Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη
 Προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη
 Προς τον Γενικό Γραμματεία Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη


Θέμα: «Προβλήματα και Προτάσεις για την τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων από τους αγρότες»


Με το νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά διότι:

1)      το Τέλος Επιτηδεύματος δεν πρέπει να επιβληθεί στους αγρότες, διότι οι αγρότες δεν είναι έμποροι αλλά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.
2)      Τα πρόστιμα της νέας εφαρμογής φορολόγησης των αγροτών, για τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή τη μη υποβολή παρακράτησης φόρου, είναι υπερβολικά υψηλά.
3)      Ο προτεινόμενος συντελεστής 13% φορολόγησης των αγροτών είναι εξοντωτικός και σε μια διετία, η συντριπτική πλειοψηφία των αργήτων θα έχει καταρρεύσει οικονομικά.
4)      Η προκαταβολή του 55% του φόρου, είναι αδύνατο να καταβληθεί από τον αγρότη, διότι δεν έχουν να πληρώσουν οι αγρότες, οι οποίοι είναι ακόμη απλήρωτοι.
5)      Πολλοί αγρότες δεν έχουν τις γνώσεις και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι  για το νέο καθεστώς

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

1)      Να ισχύσει το «κανονικό σύστημα φορολόγησης» των αγροτών που εφαρμόζεται σήμερα, με τη τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών και την απόδοση ΦΠΑ που προκύπτει.
2)      Να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή φορολόγησης 5%-7%, επί των καθαρών κερδών, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια για τον επόμενο χρόνο.  Ο συντελεστής 13% θα εξοντώσει τους αγρότες το αργότερο σε μία διετία.
3)      Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τον αγρότη, διότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος, αλλά είναι παραγωγός και δεν κάνει λιανεμπόριο, άλλα χονδρική πώληση και πουλάει μία φορά το έτος την παραγωγή του.
4)      Να υπάρξει αύξηση του ορίου τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από 10.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ, διότι με 10.000 ευρώ είναι ελάχιστοι που ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες π.χ. δεν θεωρείται ένας κατ΄ επάγγελμα αγρότης, όταν έχει μόνο 15 στρέμματα και έχει εισόδημα 10.000 ευρώ.
5)      Να μπορούν να λάβουν τρίμηνη βίζα οι αλλοδαποί εργάτες γης, οι οποίοι σήμερα έρχονται ως τουρίστες και εργάζονται παράνομα με αποτέλεσμα, να χάνει το κράτος έσοδα, αλλά και ο αγρότης να μπορεί να τον κολλάει εργόσημο, για να είναι νόμιμος στην δήλωση των εξόδων του.
6)      Πρέπει να διευκρινιστεί, τι θα γίνει με το εργόσημο των Ελλήνων πολιτών, που θέλουν να απασχοληθούν συστηματικά ως εργάτες γης.
7)      Πρέπει να δοθεί λύση με τα μέλη της οικογένειας του αγρότη, τα οποία ασχολούνται συστηματικά ως εργάτες γης.
8)  Πρέπει να εξεταστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υποχρέωση των συνταξιούχων του  ΟΓΑ και των άλλων ταμείων , οι οποίοι κινδυνεύουν να απολέσουν  την σύνταξη τους, διότι η τήρηση βιβλίων, φορολογικά σημαίνει έναρξη επιτηδεύματος.
.
                                 
                                      Ερωτείστε κ.κ. Υπουργοί

Τι προτίθεστε να πράξετε με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών και τα προβλήματα και τις προτάσεις που καταθέτουμε;

                                    
                                      Οι Ερωτώντες  Βουλευτές

1.       Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας
2.       Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων
3.       Τσαβδαρίδης Λάζαρος Βουλευτής Ν. Ημαθίας
4.       Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Ν. Καβάλας
5.       Μαρίνος Ανδρέας Βουλευτής Ν. Ηλείας
6.       Κοψαχείλης Τιμολέων Βουλευτής Ν. Γρεβενών
7.       Κυριαζίδης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Δράμας
8.       Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος Βουλευτής Ν. Έβρου
9.       Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας
10.   Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας
11.   Κοντογιάννης Γιώργος Βουλευτής Ν. Ηλείας
12.   Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Ν. Καστοριάς
13.    Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Πιερίας
14.    Καρανάσιος Ευθύμιος Βουλευτής Ν. Χαλκιδικής
15.    Χριστογιάννης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Πιερίας   
16.    Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών
17.   Κωνσταντόπουλος Γιώργος Βουλευτής Ν. Πιερίας
18.   Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας
19.   Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου
20.   Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
21.    Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας
22.   Μανδρέκα Ασπασία Βουλευτής Ν. Φωκίδας
23.   Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας
24.   Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Καβάλας
25.   Σολδάτος Θόδωρος Βουλευτής Ν. Λευκάδος
26.   Σενετάκης Μάξιμος Βουλευτής Ν. Ηρακλείου
27.   Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Ν. Φλώρινας
28.   Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Ν. Λαρίσης
29.   Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου
30.   Λαμπρόπουλος Ιωάννης Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας
31.   Τζαβάρας Κώστας Βουλευτής Ν. Ηλείας
32.   Νταβλούρος Αθανάσιος Βουλευτής Ν. Αχαΐας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Π.ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΣ ΥΠ.ΑΓΡΟΤ.ΑΝΑΠΤ.


Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.

Ο Βουλευτής, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «για να ασχοληθούν οι νέοι με τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να νοιώθουν περήφανοι για το επάγγελμά τους», κάτι που όπως είπε ο ίδιος έχει χαθεί με τα χρόνια.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς αφενός οι διατάξεις του Α΄ μέρους επιχειρούν ουσιαστικά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή προς όφελος των καταναλωτών, και αφετέρου οι διατάξεις του Β΄μέρους, επιχειρούν την απλούστευση των διαδικασιών σε θέματα νέων αγροτών, αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων, κ.α., που επίσης είναι κάτι θετικό.
Ως «εξαιρετικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Βουλευτής και την Τροπολογία που έκανε δεκτή ο Υπουργός σχετικά με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών.

Ωστόσο, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσει το παράπονό του προς τον Υπουργό, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων έχει αναβάλει επανειλημμένως την υποστήριξη της σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής από το μήνα Σεπτέμβριο με θέμα τις βοσκήσιμες γαίες. Εκείνο λοιπόν, που υποστήριξε είναι ότι κατά τη γνώμη του πρόκειται για μία στρεβλή εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν να χαθούν 11.000.000€ από το Νομό Λέσβου, ο οποίος είναι ο τρίτος Νομός της χώρας σε παραγωγή γάλακτος από αιγοπρόβατα. Ο Βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά πως εξαιτίας του βυρσοδεψείου που λειτουργούσε παλαιότερα στη Λέσβο «και τα τρία νησιά, Λέσβος, Λήμνος, Άη-Στράτης, έχουν πολλές εκτάσεις με βελανιδιές, οι οποίες κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίστηκαν ως δασικές περιοχές, ενώ είναι χορτολιβαδικές». Γι’ αυτό και κατά τη γνώμη του Βουλευτή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να μην είναι αυτόνομος.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να επανεξετάσει και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του στρεβλού χαρακτηρισμού των εκτάσεων που έχει προκληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης, ζήτησε, ειδικά στα Σχέδια Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η θεσμοθετημένη ρήτρα νησιωτικότητας.

Ολοκληρώνοντας ο Βουλευτής επισήμανε δύο ακόμη σημεία. Το πρώτο αφορά στην παρέμβαση που όφειλε να έχει κάνει ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε ο ίδιος «το 13% στη φορολόγηση των αγροτών θα αποδυναμώσει περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος μπορεί να μας βγάλει από την κρίση».

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η ύπαρξη των Συνεταιρισμών και «να μην παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τότε να αναγκαστούμε να το δεχθούμε».


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Βουλευτή