Διατηρείται το λιμενικό φυλάκιο στην Θερμή Μυτιλήνης

Σχέδιο Απόφασης Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τον εξορθολογισμό της διασποράςτων Λιμενικών Φυλακίων ανά την Ελληνική Επικράτεια



Στο πλαίσιο της νέας διάρθρωσηςτου Λιμ ενικού Σώματος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προωθεί απόφαση η οποία εξορθολογίζει τη διασπορά των Λιμενικών Φυλακίων στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με την απόφαση, πέραν των υπαρχόντων, ιδρύονται επιπλέον δεκαεννέα (19) Λιμενικά Φυλάκια, με αποκλειστικό γνώμονα την ευελιξία στην αντιμετώπιση τοπικών αναγκών.

Αναλυτικότεραη υπουργική απόφαση που θα συνοδεύει την κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα διάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, περιλαμβάνει τη νέα διάρθρωση των πενήντα (50) συνολικά Λιμενικών Φυλακίων ανά όλη την ελληνική επικράτεια. Κυρίαρχο κριτήριο παραμένει η ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία, η θωράκιση των θαλασσίων συνόρων μας, η επιχειρησιακή ευελιξία, η αμεσότητα  στη συνεννόηση μεταξύ των μονάδων, η ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών μας στην Επικράτεια με τελικό τον στόχο την  αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Συγκεκριμένα η νέα διάρθρωση των Λιμενικών Φυλακίων διαμορφώνεται ως εξής:


Στο Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης ιδρύεται το Λ/Φ Μαρώνειας και διατηρείται το Λ/Φ Μάκρης, στο Κ.Λ. Καβάλας ιδρύεται το Λ/Φ Ελευθερών, στο Λ/Χ Ιερισσού διατηρούνται τα Λ/Φ Μονής Βατοπεδίου και Λ/Φ Όρμου Παναγιάς, στο Κ.Λ. Θεσσαλονίκης διατηρούνται τα Λ/Φ Καλαμαριάς και Λ/Φ Πύδνας, στο Κ.Λ. Βόλου ιδρύεται το Λ/Φ Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου , στο Λ/Χ Στυλίδας  ιδρύονται τα Λ/Φ Αρκίτσας και Λ/Φ Αγίου Κωνσταντίνου, στο Λ/Χ Σκιάθου ιδρύεται το Λ/Φ Λουτρ. Γλώσσας Σκοπέλου, στο Λ/Χ Αιδηψού  ιδρύονται τα Λ/Φ Ωρεών ΕυβοίαςκαιΛ/Φ Λίμνης Ευβοίας, στο Λ/Χ Καρύστου ιδρύεται το Λ/Φ Μαρμαρίου, στο Λ/Χ Κύμης ιδρύεται το Λ/Φ  Παραλίας Πετριών Ευβοίας, στο Κ.Λ. Ραφήνας  ιδρύεται το Λ/Φ Αγίας Μαρίνας, στο Λ/Χ Σαρωνικού διατηρείται το Λ/Φ Καλαμακίου, στο Κ.Λ. Πειραιά διατηρούνται τα Λ/Φ Αργοσαρωνικού, Λ/Φ Ξαβερίου και Λ/Φ ΣΕΦ, στο Λ/Χ Αίγινας διατηρούνται τα Λ/Φ Σουβάλας, Λ/Φ Αγ. Μαρίνας και ιδρύεται το Λ/Φ Αγκιστρίου, στο Λ/Χ Κορίνθου  ιδρύεται το Λ/Φ Πόρτο Γερμενό, στο Λ/X Νεάπολης Βοιών διατηρείται το Λ/Φ Ελαφονήσου και ιδρύεται το Λ/Φ Καψαλίου Κυθήρων, στο Κ.Λ. Καλαμάτας ιδρύεται το Λ/Φ Αγ. Νικολάου Λεύκτρουκαι διατηρείται το Λ/Φ Μαρίνας Καλαμάτας, στο Λ/Χ Μεσολογγίου ιδρύεται το Λ/Φ Αστακού, στο Λ/Χ Κεφαλληνίας  δημιουργείται το Λ/Φ Ληξουρίου, στο  Λ/Χ Ζακύνθου το Λ/Φ Αγ. Νικολάου Βολιμών ενώ στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου διατηρείται το Λ/Φ Ελούντας. Στα Λ/Χ Άνδρου και Θήρας διατηρούνται τα Λ/Φ Μπατσίου και Αθηνιού αντιστοίχως, ενώ τα Λιμενικά Φυλάκια τους διατηρούν η Αιγιάλη Αμοργού, η Δονούσα, η Ηρακλειά  Νάξου, τα Κουφονήσια και η Σχοινούσα, που υπάγονται στο Λ/Χ Νάξου. Στην Πάρο, διατηρείται το Λ/Φ στη Νάουσα που υπάγεται στο οικείο Λ/Χ, ενώ συστήνεται το Λ/Φ Αντίπαρου. Το Λ/Χ Σύρου διατηρεί το Λ/Φ στην περιοχή του Φοίνικα Σύρου ενώ Λ/Φ, επίσης, διατηρείται στη Σίκινο το οποίο θα υπάγεται στο Λ/Χ Ίου, όπως και στη Θέρμη, το οποίο θα υπάγεται στο Κ.Λ. Μυτιλήνης. Παράλληλα στο Λ/Χ  Σάμου διατηρούνται τα Λ/Φ Μαραθόκαμπου και Λ/Φ Αγαθονησίου, στο Λ/Χ  Κω διατηρούνται τα Λ/Φ Μαρίνας Κω και Λ/Φ Μανδρακίου Κω και τέλος, στο Κ.Λ. Ρόδου διατηρούνται τα Α΄ Λ/Φ Μανδρακίου και Β΄ Λ/Φ Μαρίνας Ρόδου.