Έξαρση του ιού της γρίπης και διαφόρων εποχικών ιώσεων το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνη
Έξαρση του ιού της γρίπης αλλά και των
διαφόρων εποχικών ιώσεων, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Μυτιλήνη, με
το Βοστάνειο Νοσοκομείο να δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών κάθε
ηλικίας με τα συμπτώματα της γρίπης.
Όπως σημειώνει ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Χρ. Θεοδώρου, τα εξωτερικά ιατρεία και τα έκτακτα περιστατικά του Βοστανείου δέχονται όλες τις ώρες της ημέρας αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενών, χωρίς, όμως, να υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των περιστατικών:
«Πράγματι, υπάρχει αυξημένη κίνηση στα
ιατρεία του Νοσοκομείου μας, ωστόσο η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει
κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού. Κάποια περιστατικά που έδειχναν να είναι
λίγο πιο βαριά, κρατήθηκαν για νοσηλεία και εστάλησαν δείγματα για την ανίχνευση
του ιού Η1Ν1, που θεωρείται κάπως πιο επικίνδυνος από τον κοινό ιό της γρίπης.
Τα αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις ήταν αρνητικά.
Η γρίπη είναι γενικά μία ίωση που έρχεται και φεύγει, χωρίς επιπλοκές στο 80-90% των ανθρώπων. Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή κυρίως στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε αυτές ανήκουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, καθώς και τα άτομα με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που νοσήσουν, ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες».
Ιδιαίτερα αυξημένη, όπως είναι φυσικό, είναι η προσέλευση και στο Παιδιατρικό Τμήματου Βοστανείου, όπου καθημερινά οι περισσότεροι θάλαμοι είναι γεμάτοι.
Όπως τονίζει η Διευθύντρια του Παιδιατρικού Μ. Αγγελή, υπάρχει μία έξαρση του φαινομένου αυτή την περίοδο ιδιαίτερα στα βρέφη και στα παιδιά του Γυμνασίου.
«Τα συμπτώματα της γρίπης είναι κοινά και γνωστά στους περισσότερους από εμάς. Συνήθως εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, μυαλγίες, βήχα και ρινίτιδες. Ο ιός υποχωρεί μετά από τρεις ημέρες, στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο οι γονείς οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επειδή σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται επιπλοκές.
Επιπλοκή, για παράδειγμα, θα ήταν ο πυρετός να διαρκεί χωρίς να υποχωρεί για περισσότερες από τρεις ημέρες, ή αν αλλάξει η εικόνα του παιδιού, επιδεινωθεί ο βήχας ή το παιδί δεν έχει διάθεση. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι το παιδί να το δει κάποιος γιατρός ή να επισκεφθεί το Νοσοκομείο.
Η γρίπη χρειάζεται ανάπαυση, ενυδάτωση με άφθονα υγρά γιατί παρατηρούμε πολλές φορές τα παιδιά που έρχονται στο Νοσοκομείο να είναι εντελώς αφυδατωμένα. Συνιστάται δε και η χρήση αντιπυρετικών και καλό φαγητό.
Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο μέτρο πρόληψης για τη γρίπη είναι η σωστή υγιεινή, καλό πλύσιμο χεριών, αερισμός του χώρου και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Εννοείται πως όταν ένα παιδί είναι άρρωστο παραμένει στο σπίτι και δεν το στέλνουμε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Συνιστάται το παιδί να είναι απύρετο τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο, για να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες».
Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ