Παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κομνηνακη οι καταστηματαρχες της περιοχής (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Πριν 1 μήνα είχαμε γράψει ότι οι καταστηματάρχες της Κομνηνακη ζουν κάτω από την ομηρία του έργου της Κομνηνακη,καθώς ο εργολάβος που εκτελεί το έργο μετά και την καταγγελία της εταιρείας «Αφεντούλη Ο.Ε.» έβαλε συρματοπλέγματα στην είσοδο της οδού με αποτέλεσμα τα καταστήματα να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας.


Η Εφημερίδα Εμπρός επανέφερε το θέμα και σε σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται γνωμάτευση εργαστηρίου του Πολυτεχνείου για την καταλληλότητα… της πέτρας!

Τουλάχιστον για μερικές μέρες ακόμη ή ενδεχομένως και για πολύ μεγαλύτερο διάστημα οι εργασίες πλακόστρωσης της οδού Κομνηνάκη θα παραμείνουν στάσιμες, εξαιτίας του ζητήματος που ανέκυψε μετά από καταγγελίες για την επιλογή της πέτρας και οδήγησε στη διακοπή του έργου λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η δημοτική αρχή σε συνέχεια των καταγγελιών έκρινε πως θα πρέπει να υπάρξει επίσημη γνωμάτευση για το αν η πέτρα την οποία προμηθεύτηκε ο ανάδοχος του έργου, είναι αυτή που προέβλεπε τη μελέτη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να πληρωθεί το έργο που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ.

Όπως αποκάλυψε στις 19 Δεκεμβρίου το «Ε»  η εταιρεία «Αφεντούλη Ο.Ε.» με τρία εξώδικά της, κατήγγειλε για το έργο της οδού Κομνηνάκη, πως έγινε προμήθεια και ξεκίνησε η τοποθέτηση άλλης πέτρας απ’ αυτήν που προέβλεπε η μελέτη. Μετά από συσκέψεις δημοτικής αρχής και τεχνικής υπηρεσίας, αλλά και τις συστάσεις που έγιναν από νομικό σύμβουλο στον οποίο ανατέθηκε απ’ την πλευρά του δήμου το όλο θέμα, κρίθηκε σκόπιμο να σταματήσουν οι εργασίες πλακόστρωσης έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως το περιεχόμενο των καταγγελλομένων.

«Για να καλυφθεί ο δήμος Λέσβου και τα συμφέροντά του έναντι των καταγγελιών, ζητήσαμε απ’ τον ανάδοχο να πιστοποιήσει επίσημα πως το υλικό το οποίο προμηθεύτηκε ανταποκρίνεται των προδιαγραφών που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο έργο», τόνισε χθες ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, υπογραμμίζοντας ότι η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Μαριάνθη Στυλιανίδου, κινήθηκε εγγράφως προς τον εργολήπτη. Μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η υπηρεσία, αναμένεται το ερευνητικό κέντρο στο οποίο απευθύνθηκε ο ανάδοχος του έργου, εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα απαντήσει για την καταλληλότητα της πέτρας, βάσει και των δειγμάτων που εστάλησαν, μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Συνέχεια του Ιστορικού Κέντρου

Οι καταγγελίες θυμίζουμε ανέφεραν ότι το υλικό που επελέγη για την Κομνηνάκη ήταν ανδεσίτης κι όχι ιγνιμβρίτης πυροκλαστικής ροής κόκκινου χρώματος. Ήδη με τέτοιο υλικό, «πλάκες πεπαλαιωμένες, τύπου ιγνιμβρίτη», έχει γίνει η πλακόστρωση στις οδούς Αθανασίου Μητρέλια και Μητροπόλεως στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, συνέχεια του οποίου αποτελεί και η οδός Κομνηνάκη.

Τα τρία εξώδικα με τα οποία η εταιρεία, αλλά και ο ιδιώτης Γιάννης Αφεντούλης, προσέφυγαν ζητώντας να τηρηθούν οι προδιαγραφές πέτρας που όριζε η μελέτη του έργου, έχουν αποσταλεί εκτός απ’ το Δήμο Λέσβου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στο Τελωνείο Μυτιλήνης,  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και στο Σώμα Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για να επιληφθεί όπως σημειώνεται άμεσα του θέματος «καθώς, θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παράνομες παραλείψεις, ή ενέργειες βλαπτικές όσον αφορά τη χρήση του υλικού από τον ανάδοχο του έργου υπό την επίβλεψη και έγκριση της διευθύνουσας υπηρεσίας, ενδεχομένως δε, εάν υπάρχουν και πειθαρχικές-ποινικές ευθύνες». 

Το έργο «Εργασίες πλακόστρωσης στην οδό Κομνηνάκη», εντάχθηκε εκ νέου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο ΕΣΠΑ, ακριβώς πριν ένα χρόνο με προϋπολογισμό 365.169 ευρώ, συμβασιοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο και ξεκίνησε στα τέλη φθινοπώρου του 2013 να υλοποιείται. Περιλαμβάνει δε εργασίες πλακόστρωσης και κατασκευής πεζοδρομίων στις οδό Κομνηνάκη, Ίμβρου, Τενέδου και στην είσοδο προς το Πάρκο Χατζηδήμου, ενώ παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η τύχη του έργου, αν κριθεί επιβεβλημένη η αλλαγή του υλικού το οποίο ήδη έχει προμηθευτεί ο ανάδοχος απ’ την Τουρκία.


Δείτε τα πλάνα που είχαμε καταγράψει τότε από την Κομνηνακη όπου οι καταστηματάρχες της περιοχής ζουν κάτω από την ομηρία του έργου της Κομνηνακη