Αποκλείστηκε οικογένεια στον Γαβαθα Λέσβου…. λόγω του ξεχειλισμένου χειμάρρου

Αποκλεισμένη στο σπίτι της λόγω του ξεχειλισμένου χειμάρρου παρέμεινε η οικογένεια Παπαπορφυρίου στο Γαβαθά την περασμένη Δευτέρα το πρωί.


Εξ αιτίας τούτου, τα δύο παιδιά της οικογένειας δε στάθηκε δυνατό να μεταβούν στο σχολείο, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Εδώ και χρόνια, η οικογένεια επισημαίνει την κατάσταση στη δημοτική αρχή και ζητά την παρέμβασή της, χωρίς όμως να βρίσκει ανταπόκριση.

Τον Οκτώβριο του 2012, ο Αντώνης Παπαπορφυρίου, μόνιμος κάτοικος του Κάμπου της Άντισσας, με ανοιχτή επιστολή του προς την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Άντισσας, αλλά και τη δημοτική αρχή, το δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό, τον πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άντισσας, ζητούσε να τσιμεντοστρωθεί ο αγροτικός δρόμος που συνδέει το σπίτι του με τη δημοτική οδό.

Διαφορετικά, όπως τόνιζε τότε στην επιστολή του, που είχε δημοσιευθεί και στο «Ε», τα παιδιά του θα ήταν αδύνατον να πάνε σχολείο όταν θα έβρεχε. Όπως και συνέβη το πρωί της Δευτέρας. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και τις οποίες μας έστειλε η οικογένεια, είναι χαρακτηριστικές.

Δεν είναι καν «δρόμος»

Ότι είναι αδύνατο να τσιμεντοστρωθεί άμεσα το συγκεκριμένο «πέρασμα» που ζητά η οικογένεια Παπαπορφυρίου, μας είπε ο αντιδήμαρχος Άντισσας, Αντώνης Κουμαράς, εξηγώντας πως δεν είναι καν χαρακτηρισμένος αγροτικός δρόμος και γι' αυτό δεν μπορεί να παρθεί απόφαση για οποιαδήποτε παρέμβαση.

Ο κ. Κουμαράς αναγνώρισε το πρόβλημα της οικογένειας και δέχεται πως η παρέμβαση που ζητά θα διευκόλυνε κι άλλους ιδιοκτήτες της περιοχής, αλλά όπως είπε, χωρίς να υπάρχει χαρακτηρισμός αγροτικού δρόμου, δεν μπορεί να διεξαχθεί καμμία εργασία. Η διαδικασία της οριοθέτησης-χαρακτηρισμού απαιτεί μελέτη και για τις παρεμβάσεις που θα προκύψουν ως αναγκαίες, θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι.
Το πρόβλημα, ωστόσο, της οικογένειας παραμένει, χωρίς να γίνεται κανένα βήμα προκειμένου να υπάρξει έστω και μία προσωρινή λύση. Μέχρι δε να συμβεί αυτό, τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο ανάλογα με το δελτίο καιρού.

Η προφητική επιστολή

«Εδώ και τέσσερα χρόνια κατοικώ στη γενέτειρα της γυναίκας μου την Άντισσα και συγκεκριμένα στον Κάμπο. Η οικογένειά μου, πολυμελής, καθώς απαριθμεί πέντε παιδιά, τα οποία φοίτησαν και φοιτούν στα σχολεία της Άντισσας.

Η θέση της οικίας μου παραπλεύρως του ποταμού δυσκολεύει σε σημείο αποκλεισμού την καθημερινή προσέλευση των παιδιών μου στο σχολείο.

Ο λόγος είναι ότι κατά τους χειμερινούς μήνες τα νερά του ποταμού φουσκώνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος να μας παρασύρει το ρέμα.

Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση αυτοκινήτου, πόσο μάλλον πεζών και ειδικά παιδιών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο πολύτιμων ωρών διδασκαλίας τους, καθώς ο αποκλεισμός της οικίας μου από το δημόσιο δρόμο διαρκεί πολλές μέρες και ενίοτε πολλές φορές το χρόνο.

Εκτός από τα παιδιά μου, μένει μαζί μας μόνιμα ο υπερήλικας πεθερός μου, ο οποίος πάσχει από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και χρήζει πολλές φορές το μήνα μεταφοράς στο Κέντρο Υγείας του χωριού.

Μέσα στα πλαίσια του ελαιοκτήματός μου υπάρχει η δυνατότητα τσιμεντόστρωσης αγροτικού δρόμου μήκους 185 μ. και πλάτους 2,5 μ..

Ο εν λόγω δρόμος, πέραν της εξυπηρέτησης της οικογένειάς μου, θα εξυπηρετήσει και γειτονικούς ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων, ειδικότερα την εποχή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Ύστερα από συζήτηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Κυριάκο Καραμιχαήλ, το έργο κοστολογείται στις 15.500 ευρώ. Ως πρόεδρος της Κοινότητας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του παρόντος έργου, το οποίο ως θέμα θα υποβάλει και σε επόμενο Τοπικό Συμβούλιο. Σύμφωνοι, ακόμα, για την αναγκαιότητα του έργου είναι και το σύνολο δασκάλων και καθηγητών των σχολείων της Άντισσας.
Ταυτόχρονα γνωρίζω την ύπαρξη ήδη σχεδίου για την τσιμεντόστρωση δρόμου στην περιοχή μου, ο οποίος θα εξυπηρετήσει κατά βάση επώνυμους ιδιοκτήτες θερινών κατοικιών, τη στιγμή που στα πλαίσια της καθημερινής βιοπάλης μου κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών μου.
Αφήσαμε τη ζωή σε ένα αστικό κέντρο ώστε να στηρίξουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, τη μικρή κοινωνία της Άντισσας.

Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν τη ζωή τους εδώ, αλλά πώς θα το καταφέρουμε αν δεν μπορούμε να τους παρέχουμε το βασικό τους δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση, στον 21ο αιώνα;

Για τους λόγους που αναφέρω, περιμένω την ευαισθητοποίησή σας ως προς την εξοικονόμηση του αναφερθέντος ποσού για την ολοκλήρωση του ζωτικής σημασίας για την οικογένειά μου και τους γείτονές μου έργου.
Ευελπιστώ ως προς τη μέριμνά σας.

Με εκτίμηση
Αντώνης Παπαπορφυρίου»


Πηγη Εφημεριδα Εμπρος