Αποτύπωση Αρχαίου Λιμενικού Δικτύου Λέσβου»

Συνέχεια στο έργο «Αποτύπωση Αρχαίου Λιμενικού Δικτύου Λέσβου» που έχει ξεκινήσει απ' το 2007 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, έδωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού, επικαιροποιώντας με υπογραφές των Νάσου Γιακαλή και Λίνας Μενδώνη προηγούμενη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και του Υπουργείου.



Στο πλαίσιο της σύμβασης, την άνοιξη δύτες θα αποτυπώσουν το βυθό του αρχαίου εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα κι ενδεχομένως, αν υπάρξει χρόνος, να βουτήξουν και σ' άλλες περιοχές της Λέσβου.

Στόχος της νέας σύμβασης που υπογράφτηκε λίγες μέρες πριν το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο και σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διάθεση της χρηματοδότησης από πιστώσεις του Περιφερειακού Προγράμματος, είναι η ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου «Αποτύπωση αρχαίου λιμενικού δικτύου Λέσβου» που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Παράδειγμα η Λέσβος

Αντικείμενο αυτής της φάσης είναι η φωτογραφική αποτύπωση του αρχαίου λιμενικού δικτύου Λέσβου (λιμάνια Μυτιλήνης, Μήθυμνας, Άντισσας, Ερεσού, Αγίου Φωκά - αρχαία Βρίσα, Πύρρας), προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια σε τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και μελέτη τους, ώστε τα λιμάνια του νησιού να χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα εργασίας για την καταγραφή και των υπόλοιπων αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Απώτερο στόχο του έργου αποτελεί σε επόμενη φάση η διάχυση των πληροφοριών που θα προκύψουν, στην τοπική κοινωνία (παρουσιάσεις, εκδόσεις) και η ανάδειξη των λιμανιών με τη χρήση και του υλικού που θα προκύψει, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα κοινό δίκτυο επισκέψιμων πολιτιστικών διαδρομών.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, η Περιφέρεια θα διαθέσει 12.500 ευρώ, ώστε να προχωρήσει η αποτύπωση (φωτογραφική, τοπογραφική και αρχιτεκτονική) του αρχαίου εμπορικού λιμένα Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα.

Εάν επιτευχθεί η αποτύπωση σε λιγότερο χρόνο από τις 15 ημέρες που έχει προγραμματιστεί, θα επιχειρηθεί μερική αποτύπωση σε άλλες λιμενικές θέσεις του νησιού (π.χ. Άντισσα, Σκάλα Συκαμνιάς κ.λπ.). Οι εργασίες αυτές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, ενώ συνολικά η δράση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2014.
Φορέας υλοποίησης θα είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ υπεύθυνος του προαναφερθέντος έργου ορίστηκε ο δρ. Θεοτόκης Θεοδούλου, καταδυόμενος αρχαιολόγος της Εφορείας.

Απ' την πλευρά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την ευθύνη παρακολούθησης του έργου έχουν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Αφροδίτη Κουρογένη, και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Χρήστος Μαλακός.


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός