Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο του μπασκετμπολίστα Στρατή Τραντάλη

Εισαγγελική παρέμβαση προξένησε ο θάνατος του Στρατή Τράνταλη το απόγευμα του Σαββάτου, και διερευνάται αν ήταν υποχρεωτική η παρουσία γιατρού στο γήπεδο.


-Έμφραγμα αλλά όχι οξύ έδειξε η νεκροψία, μέσα σε κλίμα οδύνης έγινε χτες(20/01) το μεσημέρι η κηδεία του στον Μεσαγρό

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Μυτιλήνης προκάλεσε χτες ο ξαφνικός θάνατος του μπασκετμπολίστα Στρατή Τραντάλη ο οποίος άφησε την τελευταία του  πνοή το Σάββατο το βράδυ στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης κατά την διάρκεια του αγώνα μπάσκετ για το τοπικό πρωτάθλημα ανάμεσα στον Παγγεραγωτικό και τον Παλλεσβιακό.

 Η Εισαγγελέας παρενέβη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες για το περιστατικό που έχει συγκλονίσει την τοπική μας κοινωνία, να εξετάσει δηλαδή αν ήταν υποχρεωτική ή όχι η παρουσία γιατρού στον αγώνα. Και αυτό γιατί στις προκηρύξεις πρωταθλημάτων τόσο της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης όσο και της Τοπικής Επιτροπής δεν αναφέρεται πουθενά η υποχρεωτική παρουσία γιατρού στους αγώνες του αντρικού πρωταθλήματος, εν αντιθέσει με αυτές των χαμηλότερων κατηγοριών,  όπου αναφέρεται ρητά  ότι οι ομάδες θα πρέπει να μεριμνούν για την παρουσία γιατρού στους αγώνες. Το ερωτηματικό  βέβαια που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και δεν αναφέρεται και στα αντρικά πρωταθλήματα η υποχρεωτική παρουσία γιατρού παρά μόνο στις μικρότερες κατηγορίες. Τα παραπάνω βέβαια αφορούν το τυπικό κομμάτι καθώς είναι προφανές ότι επιβάλλεται η παρουσία γιατρού σε κάθε αθλητική εκδήλωση, πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για ερασιτέχνες αθλητές.  Τα αποτελέσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του 35χρονου αθλητή, έδειξαν ότι ο θάνατος του προήρθε από έμφραγμα, (όχι οξύ) κάτι που ενισχύει την άποψη ότι αν  στο γήπεδο ήταν γιατρός, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Η κηδεία του άτυχου νέου έγινε χτες το μεσημέρι στον Μεσαγρό μέσα σε κλίμα οδύνης και με τους φίλους του να τον αποχαιρετούν με ένα πελώριο γιατί.

Δεν υπάρχει γιατρός σε κανένα παιχνίδι

Μιλώντας  με παράγοντες, αθλητές και προπονητές σωματείων του μπάσκετ, αυτό που μας έλεγαν όλοι ήταν ότι σε κανένα παιχνίδι τα τελευταία 15 χρόνια σε τοπικό επίπεδο δεν υπήρχε γιατρός αγώνα: «Από τότε που ασχολούμαι με το χώρο δεν θυμάμαι να υπάρχει παιχνίδι που να γίνεται με παρουσία γιατρού. Οι διαιτητές απλά βλέπουν αν στα δελτία των παικτών υπάρχει ιατρική βεβαίωση και εκεί τελειώνει το θέμα. Εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει σε άλλα αθλήματα όπως για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο όπου αν δεν υπάρχει γιατρός αγώνα, ο διαιτητής δεν ξεκινάει το παιχνίδι», δήλωσε χαρακτηριστικά προπονητής ομάδας του τοπικού. Εδώ να σημειώσουμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν λειτουργούσε ο Αθλητικός Οργανισμός της Νομαρχίας, με απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου και μετά από εισήγηση του  Προέδρου Σταύρου Ψαρόπουλου,  είχε αποφασιστεί η παρουσία γιατρών σε όλους τους τοπικούς αγώνες όλων των αθλημάτων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ κτλ), με τους γιατρούς να ορίζονται και να πληρώνονται από τον Αθλητικό Οργανισμό χωρίς τα σωματεία να επιβαρύνονται οικονομικά. Αυτό το μέτρο σταμάτησε μετά από ένα χρόνο, όταν καταργήθηκε δηλαδή η Νομαρχία και έκτοτε στα παιχνίδια του μπάσκετ δεν υπήρχε γιατρός σε κανένα παιχνίδια.

Υποχρεωτικά στους αγώνες ποδοσφαίρου

Εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει στο μπάσκετ, στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, αν δεν υπάρχει γιατρός αγώνα, ο διαιτητής δεν ξεκινά το παιχνίδι και γηπεδούχος ομάδα που είναι υπεύθυνη μηδενίζεται. Αυτό το μέτρο επιβλήθηκε από την ΕΠΣΛ παρά τις όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν από ορισμένα σωματεία τα οποία δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν με ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ περίπου τον χρόνο, προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία των ποδοσφαιριστών τους.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΠΣΛ Σταύρου Ψαρρόπουλου: « Θυμάστε πολύ καλά ότι επί εποχής Αθλητικού Οργανισμού Νομαρχίας, είχαμε αναλάβει να καλύψουμε τα έξοδα των γιατρών σε όλους τους αγώνες όλων των αθλημάτων του τοπικού. Μετά την κατάργηση του, ως Πρόεδρος της ΕΠΣΛ, κατέστησα υποχρεωτική την παρουσία γιατρών στους αγώνες ποδοσφαίρου, με το γηπεδούχο σωματείο να είναι υπεύθυνο. Μάλιστα αν ο γιατρός δεν υπογράψει πριν το παιχνίδι το φύλλο αγώνα, αυτός δεν ξεκινά. Το σχετικό κονδύλι δεν είναι πάνω από 500 ευρώ, ποσό αστείο όταν μιλάμε για την ασφάλεια των αθλητών οι οποίοι είναι ερασιτέχνες και οφείλουμε να τους προστατεύσουμε».

Μόνο ιατρική θεώρηση

Αυτό που είναι υποχρεωτικό  για τους αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες όλων των αθλημάτων, είναι να έχουν μαζί με το δελτίο συμμετοχής τους και ιατρική θεώρηση που να δείχνει ότι είναι υγιείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι θεωρήσεις αυτές υπογράφονται από γιατρούς χωρίς οι αθλητές να εξετάζονται, όπως άλλωστε συμβαίνει και με ανανεώσεις διπλωμάτων, βεβαιώσεις για γυμναστική στα σχολεία κτλ. Ελάχιστοι είναι οι αθλητές οι οποίοι πάνε στον γιατρό και περνούν από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν όντως είναι σε θέση να αγωνιστούν, θεωρώντας τυπικό κομμάτι την όλη ιστορία.


Στρατής Τσιντώτας, εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»