Σε δύο μήνες νέο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια

Σε γρήγορους ρυθμούς και με στόχο τέλος Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) Λέσβου στο παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη, είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στη Μόρια.


Παράλληλα με το ΚΕΠΥ, κατασκευάζεται στον ίδιο χώρο και περίφραξη, τοιχίο οπτικής απομόνωσης όπως ονομάζεται, το οποίο ζήτησε η στρατιωτική διοίκηση απ' την Ελληνική Αστυνομία που έχει την ευθύνη των έργων, προκειμένου να μη συνδέεται ο χώρος των υφιστάμενων στρατιωτικών κατοικιών με τις τρεις υποδομές για πρόσφυγες, που λειτουργούν, ανεγείρονται και θα διαμορφωθούν στα 46 περίπου στρέμματα της έκτασης.
Στο παλιό στρατόπεδο Παραδέλλη, απ' το φθινόπωρο του 2013 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τους μετανάστες, έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί Κέντρο Ταυτοποίησης για την υποδοχή των μεταναστών, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ένα προσωρινό Κέντρο Υποδοχής.
Η δεύτερη δομή που δημιουργείται, είναι το ΚΕΠΥ Λέσβου, το οποίο ανατέθηκε σε εργοληπτική εταιρεία της Αθήνας και ξεκίνησε να κατασκευάζεται απ' τα μέσα Νοεμβρίου (προηγήθηκε, όπως έγραψε το «Ε», η αποξήλωση στοιχείων αμιάντου που υπήρχαν σε παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πριν την κατεδάφισή τους).
Η τρίτη δομή που ομοίως θα ανεγερθεί στον ίδιο χώρο στη Μόρια, είναι το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, ανάλογο με αυτά που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή διαμορφώνονται σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Κομοτηνή, Έβρο και Παρανέστι Δράμας.
Και το έργο αυτό, για το οποίο διατίθεται πίστωση της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ και θα είναι δυναμικότητας 500 μεταναστών, έχει ανατεθεί σε εργοληπτική κοινοπραξία και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει.

Φράχτης από τσιμέντο

Το πρώτο τεχνικό έργο που υλοποιείται και ολοκληρώνεται, αφορά στην κατασκευή τοιχίου οπτικής απομόνωσης, ενός τσιμεντένιου τείχους που θα λειτουργεί ως περίφραξη για τις στρατιωτικές κατοικίες, οι οποίες υπήρχαν πριν την παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του στρατοπέδου στην ευθύνη τής ΕΛΑΣ.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το τοιχίο αυτό γίνεται κατ' απαίτηση της στρατιωτικής διοίκησης, που θέλησε να διαχωριστεί πλήρως το τμήμα της ακίνητης έκτασης που παραμένει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απ' τους χώρους που αφορούν στους πρόσφυγες.
Όμως, εκτός απ' το φράχτη, έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες που αφορούν στην κατασκευή τού ΚΕΠΥ και οι οποίες αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες κι έντονα καιρικά φαινόμενα, προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου, σε δύο μήνες από τώρα.

180 + 90 μετανάστες

Βάσει των πληροφοριών που συλλέξαμε, το ΚΕΠΥ θα αποτελείται από τέσσερις προκατασκευασμένους χώρους, για την τοποθέτηση των οποίων διαμορφώνονται τώρα οι βάσεις καθώς και τα δίκτυα εξυπηρέτησής τους (ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.).
Στον ένα χώρο θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες διοίκησης και το ιατρείο, ενώ οι άλλοι τρεις θα αφορούν στη φιλοξενία των μεταναστών, που σύμφωνα με τα όσα έχουν αποτυπωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, «θα είναι έως 25 μέρες το μέγιστο».
Στο ΚΕΠΥ υπάγονται οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, η καταγραφή, η ταυτοποίηση, ο ιατρικός έλεγχος, η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η παροχή ειδών ατομικής υγιεινής, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ο εντοπισμός ευάλωτων ομάδων και η παραπομπή σε νοσηλευτικό ίδρυμα αν χρειάζεται, αλλά και η παροχή ρουχισμού και υπόδησης σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη, όπως και η ελεύθερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία με Μ.Κ.Ο., δικηγόρους, διεθνείς και υπερεθνικούς οργανισμούς κ.λπ..
Στη Μόρια θα παραμένει αυστηρά καθορισμένος αριθμός αλλοδαπών, που θα διαμένουν σε οικίσκους με συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών.
Οι τρεις οικίσκοι για το ΚΕΠΥ της Λέσβου θα είναι διαμορφωμένοι για τη φιλοξενία 60 ατόμων ο καθένας, με δυνατότητα σε περιπτώσεις μεγάλων κυμάτων προσφύγων να διαμείνουν ακόμη 30 άτομα. Δηλαδή η βασική υποδομή θα είναι για 180 μετανάστες και ακόμη 90 αν παραστεί ανάγκη.
Οι προδιαγραφές κατασκευής τους είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, με θέρμανση, κλιματισμό, πρόσβαση σε τουαλέτα και ντους όλο το 24ωρο.

Απ' τα 3,2 εκατ. ευρώ του έργου

Κομμάτι της «πίτας» στο νησί

Το ΚΕΠΥ Λέσβου κατασκευάζεται ακριβώς πάνω απ' το υφιστάμενο σήμερα προσωρινό Κέντρο, δυναμικότητας 96 ατόμων. Είναι δε αξιοσημείωτο πως σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων στα υλοποιούμενα έργα, το 95% όπως μας είπαν, είναι ντόπιοι.
Έχουν επιλεγεί ντόπιοι εργολήπτες για τα εκσκαφικά μηχανήματα, σκυροδέματα, ντόπιοι μηχανικοί για την επίβλεψη, ενώ ακόμη και δουλειές που έχουν ανατεθεί σε υπεργολάβους απ' την Αθήνα, δόθηκαν με την υποχρέωση να αποταθούν και να έχουν συνεργασία με συνεργεία που δραστηριοποιούνται στο νησί.
Αυτό σημαίνει ότι έστω και μέρος της πίτας των 3,1 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το συγκεκριμένο έργο από εθνικούς πόρους, αλλά κυρίως απ' το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, στο οποίο και ενέταξε την παρέμβαση το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θα «πέσουν» στο νησί, που θα φιλοξενήσει τη δομή. Και μάλιστα, χωρίς αντιδράσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές.


Πηγη Εφημεριδα Εμπρος