«Μουσειακές Διαδρομές» στο Γεωπάρκο Λέσβος

Στην εξυπηρέτηση του στόχου τουριστικής ανάδειξης του Γεωπάρκου Λέσβος μπαίνει, με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, και το δίκτυο έξι μουσείων στο νησί, στα οποία και θα υλοποιηθεί η παρέμβαση «Μουσειακές Διαδρομές: Περιήγηση στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Λέσβου», που εντάχθηκε με 139.000 ευρώ στο πρόγραμμα.



Στο ίδιο πρόγραμμα, στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) του Δήμου Λέσβου, έχουν ήδη ενταχθεί έργα αναπλάσεων διαφόρων περιοχών σ' όλο το νησί (Πλωμάρι, Αγιάσο, Μήθυμνα, Πέτρα, Καλλονή κ.α.), που ομοίως στοχεύουν στην προβολή της αναγνώρισής του ως γεωπάρκου.

Αντικείμενο της πρότασης που εντάχθηκε, είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου μουσείων και πολιτιστικών κέντρων της Λέσβου που δε διαθέτουν υψηλή αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα, και πιο συγκεκριμένα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922 Σκάλας Λουτρών, του Λαογραφικού Μουσείου Βατούσας, του Λαογραφικού Μουσείου Πλωμαρίου, του Μουσείου Ρητινοσυλλογής Αμπελικού και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, που αποτελεί και την εξαίρεση, αφού είναι ευρέως αναγνωρίσιμο και με υψηλή επισκεψιμότητα μουσείο.

Σύμφωνα με το Δήμο Λέσβου, η επιλογή του Μουσείου αυτού «έγκειται ακριβώς στο γεγονός της υψηλής επισκεψιμότητάς του, ώστε να αποτελέσει το εφαλτήριο και τον καταλύτη για τη δημιουργία ροής επισκεπτών από ένα αναγνωρίσιμο μουσείο προς τα υπόλοιπα που είναι λιγότερο γνωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πακέτο προβολής του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού με έντυπο και ηλεκτρονικό τρόπο».

Παρεμβάσεις

Στο πλαίσιο του έργου, πρόκειται να γίνει τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του υλικού και να αναπτυχθούν διαδραστικές εφαρμογές προβολής για κάθε μουσείο-χώρο, οι οποίες θα φιλοξενούνται στο εσωτερικό των μουσείων.

Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων προβολής στα έξι μουσεία με υποδομή infokiosk, σταντ για τη φιλοξενία και διανομή έντυπου υλικού και προβολέα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου θα προβάλλονται τα υπόλοιπα στο δίκτυο μουσεία. Επίσης θα γίνει τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και δημιουργία έξι διαφορετικών διαδραστικών εφαρμογών παρουσίασης, μία για κάθε μουσείο.

Ο προϋπολογισμός του έργου που περιλαμβάνει και τη δημιουργία του ανάλογου έντυπου υλικού, είναι 139.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα 15 μηνών.


Πηγη Εφημεριδα Εμπρος