«Για τη Λέσβο που αγαπάμε, για τη Λέσβο που μας αξίζει!»

Άρθρο της Βασιλείας Καλαμιδιώτου (Δασκάλα, Υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΝΝΕΔ Λέσβου)

Στροφή στον Τόπο μας.

Η έλευση της νέας χρονιάς φέρνει για τα καλά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι επερχόμενες εκλογές έχουν ήδη δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα. Όμως γιατί πρέπει να περιμένουμε κάθε τέσσερα χρόνια για να συμβεί αυτό;

Κάνοντας τον απολογισμό μας, διαπιστώνουμε τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που βιώνουμε ως πολίτες του Δήμου Λέσβου. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ολιγωρία και την τυπική αντιμετώπιση των ζητημάτων εκ μέρους των δημοτικών αντιπροσώπων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι φορέας έκφρασης των στενών κομματικών αντιλήψεων, ούτε πεδίο απόψεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά φορέας επίλυσης σοβαρών προβλημάτων που αφορούν στην τοπική κοινωνία, που αφορούν σε εμάς. Δεν είναι χώρος εκμετάλλευσης «ανατρεπτικών» απόψεων που σχετίζονται με τις εθνικές πολιτικές, αλλά χώρος αξιοποίησης θέσεων και προτάσεων που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη και ευημερία.

Οι εκπρόσωποί μας δεν πρέπει να αντιλαμβάνονται μονοσήμαντα το ρόλο τους, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνουν (ή ακόμα καλύτερα αυτές που δε λαμβάνουν….;!) να συμπεριλαμβάνουν πολυεπίπεδα τους πολλαπλούς ρόλους που κατέχουν, ως επαγγελματίες, ως γονείς, ως συνεργάτες, ως γείτονες, ως πολίτες του Δήμου μας.

Φτάνουμε στο σημείο να διερωτόμαστε και να διεκδικούμε αυτά που έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Τι είναι δεδομένο;

Τα Δημόσια Έργα.

«Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ, τη στιγμή που και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει συμβάλλει με ανάλογες μελέτες;»

Η Καθαριότητα

«Γιατί πρέπει να θέτουμε τον εαυτό μας σε κινδύνους και ασθένειες αντικρίζοντας γεμάτους κάδους στις γειτονιές μας;»

Ο Αθλητισμός

«Γιατί πρέπει να είναι ευκαιριακή πολυτέλεια η χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου;» «Χρειαζόταν η επιτυχία μίας τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου σε κορυφαίο διασυλλογιακό επίπεδο για να βάλουμε μπρος τα έργα για ένα Δημοτικό Γήπεδο που θα φιλοξενήσει την ίδια, αλλά και άλλες ομάδες;»

Έργα Περιβάλλοντος

«Η εφαρμογή ανανεώσιμων ενέργειας για μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια.»

Η Παιδεία

«Πώς αντιμετωπίζονται τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων μας; Γιατί καθυστερούν οι αποφάσεις;»




Αυτά είναι «κάποια» από τα δεδομένα που θα έπρεπε να απολαμβάνουμε. Όμως οι έχοντες τη δύναμη της λήψης αποφάσεων, αποποιούνται την ευθύνη της θέσης τους και θέτουν την καθημερινότητα στο μηχανισμό της γιγαντιαίας γραφειοκρατίας.
           
Η Αυτοδιοίκηση θέλει αγάπη και φροντίδα για τον τόπο και κυρίως για τους πολίτες που ζουν σ’ αυτόν. Η Λέσβος μας έχει ανάγκη από ανθρώπους με μεράκι και γνώση που θα σκύψουν στα προβλήματά της και θα προσπαθήσουν με ιερή προσήλωση να καλύψουν όλα τα κενά του παρελθόντος.

Για το λόγο αυτό οι νέοι δίνουμε το παράδειγμα και ανοίγουμε το δρόμο της αλλαγής για να ενεργοποιήσουμε και να συμπαρασύρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, προκειμένου να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να πάρουμε δυναμικά το μέλλον του τόπου μας στα χέρια μας.
Στην περίπτωση που οι δημοτικοί άρχοντες κωφεύουν ή εθελοτυφλούν στα προβλήματά μας, η νεολαία είναι παρούσα για να τα αναδείξει και να προτείνει λύσεις.

Για τη Λέσβο που αγαπάμε, για τη Λέσβο που μας αξίζει!

Βασιλεία Καλαμιδιώτου
Δασκάλα,
Υπεύθυνη Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 ΟΝΝΕΔ Λέσβου