Κλείνουν το ΙΚΑ Καλλονής

Φεύγουν και οι τελευταίες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους κατοίκους του βορειοδυτικού τμήματος της Λέσβου.


Αυτήν τη φορά σειρά έχει το παράρτημα του ΙΚΑ Καλλονής, που σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται να κλείσει και στη θέση του να δημιουργηθεί γραφείο κοινωνικής ασφάλειας. Το γεγονός αυτό προμηνύει το ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2013 έχουν σταματήσει στο υποκατάστημα της Καλλονής οι ταμειακές συναλλαγές.

«Ο νέος οργανισμός προβλέπει το κλείσιμο των παραρτημάτων. Στη Λέσβο υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα και είναι εκείνο της Καλλονής», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Μυτιλήνης, Λήμνου και παραρτήματος Καλλονής, Γιώργος Μακρής, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή το σχέδιο του νέου οργανισμού βρίσκεται υπό εξέταση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ο νέος Οργανισμός θέλει να καταργούνται τα παραρτήματά του και να δημιουργούνται Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλειας, που θα παρέχουν κάποιες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι από το Δεκέμβριο του 2013 έχουν σταματήσει οι ταμειακές συναλλαγές στο υποκατάστημα της Καλλονής. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να δώσουν ούτε να πάρουν χρήματα από την υπηρεσία και δεδομένου τούτου, αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο υποκατάστημα της Μυτιλήνης για να εξυπηρετηθούν.

Το νέο όσον αφορά στο κλείσιμο του παραρτήματος δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως στους ενδιαφερομένους, πράγμα που αναμένεται να συμβεί δύο μήνες προτού το κλείσιμο, που εκτιμάται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014. Ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας έχει προκληθεί ανησυχία στις τοπικές αρχές μετά την πληροφορία ότι κλείνουν παραρτήματα του Οργανισμού, όπως για παράδειγμα στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Ακόμη άγνωστο παραμένει πόσοι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως και τι είδους αρμοδιότητες θα έχει αυτό. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλονής δουλεύουν πέντε υπάλληλοι, δύο κατοικούν στην Αγία Παρασκευή, άλλοι δύο στην Καλλονή και ένας στη Φίλια.


Παροχές…

Σημειώνεται ότι στα παραρτήματα οι πολίτες μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, να δηλώσουν την πρόσληψη ενός υπαλλήλου στην επιχείρησή τους. Ακόμη μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά για επίδομα μητρότητας ή και για άλλου είδους παροχές του Οργανισμού, όπως κάλυψη εξόδων για τη μετακίνηση ασφαλισμένων λόγω ασθενείας ή για την έκδοση άδειας ασθενείας.

Ακόμη από τους υπαλλήλους γίνεται έλεγχος για το αν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένοι και αν έχουν ασφαλιστεί σωστά, αν οι εργοδότες καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές κ.ά.. Στα παραρτήματα γίνονται όλες οι διοικητικές υπηρεσίες πλην εκείνων που έχουν να κάνουν με την έκδοση συντάξεων, για τις οποίες πρέπει οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται στα υποκαταστήματα.


Η ταλαιπωρία…

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2012, το παράρτημα του ΙΚΑ Μήθυμνας συγχωνεύθηκε με εκείνο της Καλλονής. Έτσι οι κάτοικοι του Μολύβου κατεβαίνουν πλέον στην Καλλονή για να εξυπηρετηθούν. Το ίδιο διάστημα συγχωνεύτηκαν τα παραρτήματα του Πολιχνίτου, του Πλωμαρίου και του Παπάδου με το υποκατάστημα της Μυτιλήνης.
Το παράρτημα της Καλλονής εξυπηρετεί το μισό σχεδόν τμήμα του νησιού, στο οποίο κατοικεί σημαντικός πληθυσμός. Η ταλαιπωρία που αναμένεται να προκληθεί στους κατοίκους εξ αιτίας της αλλαγής αυτής, είναι σημαντική. Ήδη για τις ταμειακές τους συναλλαγές κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη. Ένας κάτοικος από την Ερεσό ή τη Μήθυμνα θα πρέπει να διασχίζει τόσα χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθεί. Χάνει ουσιαστικά όλη τη μέρα του στο δρόμο και ενδεχομένως ώρες από τη δουλειά του, για να μπορέσει να διεκπεραιώσει μια συναλλαγή με τον Οργανισμό.

Εκτός όμως από τον παράγοντα του χρόνου, υπάρχει και αυτός που έχει να κάνει με το χρήμα και πιο συγκεκριμένα το κόστος των μεταφορικών εξόδων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το αντίτιμο του εισιτηρίου των υπεραστικών λεωφορείων είτε με τη βενζίνη που θα πρέπει να αγοράσουν για να κινήσουν το αυτοκίνητό τους οι ασφαλισμένοι. Τα έξοδα και ο χρόνος που θα απαιτηθεί, διπλασιάζονται για έναν κάτοικο του Σιγρίου που αντί για την Καλλονή, θα πρέπει να κατεβαίνει στη Μυτιλήνη.

Δεδομένων όμως των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα να καλύπτουν τα έξοδα αυτά, πόσο μάλλον όταν θα πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 80 περίπου χιλιομέτρων.


Πηγή Εφημεριδα Εμπρος